Tulevaisuuden taitureita: Kansainväliset nuoret viulistit esittäytyvät

Kansainväliset viulukilpailut tarjoavat kurkistusikkunan klassisen musiikin tulevaisuuteen. Tämän vuoden kilpailijat ovat paitsi teknisesti taitavia myös persoonallisia taiteilijoita. Tässä artikkelissa esittelemme kaikki jatkoon päässeet soittajat – jokaisen omana ainutlaatuisena muusikkopersoonanaan.

 

Gabrielle Després (Kanada)

Gabrielle Despres ©Matias Ahonen

Gabrielle Després on Edmontonista, Kanadasta kotoisin oleva viulisti. Hän on opiskellut Juilliard Schoolissa New Yorkissa muun muassa Masao Kawasakin johdolla. Després on voittanut useita palkintoja, kuten ensimmäisen sijan Juilliard Concerto Competitionissa ja toisen sijan Irving M. Klein -kilpailussa. Hän on esiintynyt muun muassa Edmontonin sinfoniaorkesterin kanssa.

Després soittaa CANIMEXin lainaamaa Zosimo Bergonzin valmistamaa viulua vuodelta 1737 sekä Étienne Pajeotin jousella. Hänet tunnetaan musikaalisesta herkkyydestään. Vapaa-ajallaan hän maalaa akvarelleja ja kertoo löytävänsä musiikillista inspiraatiota luonnosta ja visuaalisesta taiteesta.  [Lähde: gabrielledespres.com]

 

Otto Antikainen (Suomi)

Otto Antikainen © Matias Ahonen

Otto Antikainen on suomalainen viulisti, joka on syntynyt vuonna 1999 Oulussa. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin Hochschule für Musik Hanns Eislerissä. Antikainen on palkittu vuonna 2018 Menuhin-kilpailussa kamarimusiikkikategoriassa ja esiintynyt solistina useiden suomalaisten orkestereiden, kuten Radion sinfoniaorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin, kanssa.

Otto Antikainen tunnetaan myös jäsenyydestään Kamus-kvartetissa. Hän on erityisen kiinnostunut kamarimusiikista ja on esiintynyt useilla festivaaleilla, muun muassa Kuhmon Kamarimusiikissa.

[Lähteet: menuhincompetition.org, sibeliuscompetition.fi]

 

Nakyung Kang (Etelä-Korea)

Nakyung Kang © Matias Ahonen

Nakyung Kang on eteläkorealainen viulisti, joka on opiskellut Korean National Institute for the Gifted in Arts -laitoksessa professori Nam Yun Kimin johdolla. Hän voitti nuorten Tšaikovski-kilpailun vuonna 2017 sekä Grand Prix -palkinnon Singaporen kansainvälisessä viulukilpailussa. Kang on esiintynyt solistina muun muassa Korean Chamber Orchestran ja Daejeon Philharmonicin kanssa.

Hänen soitossaan on erityisesti kiitetty teknistä hallintaa ja karismaa. Kang pitää tärkeänä tasapainoa opiskelun ja muun elämän välillä, ja on kertonut harrastavansa runoutta ja valokuvausta.

[Lähteet: wfimc.org, theviolinchannel.com]

 

Wonbeen Chung (Etelä-Korea)

Wonbeen Chung © Matias Ahonen

Wonbeen Chung syntyi vuonna 1997 Daejeonissa ja aloitti viulunsoiton kuusivuotiaana. Hän on opiskellut Hochschule für Musik und Theater Münchenissä sekä Salzburgin Mozarteumissa professori Pierre Amoyalin johdolla. Chung on saavuttanut menestystä muun muassa Lipizer-kilpailussa ja ollut finalisti useissa eurooppalaisissa viulukilpailuissa. Hän on esiintynyt solistina muun muassa Daejeon Philharmonic Orchestran ja Korean Chamber Orchestran kanssa.

Chung on kiinnostunut klassis-romanttisen ohjelmiston ohella myös nykymusiikista ja on opiskellut sävellystä.

[Lähteet: lipinski-competition.com, premiopaganini.it]

 

Claire Wells (Yhdysvallat)

Claire Wells © Matias Ahonen

Claire Wells syntyi Fremontissa, Kaliforniassa, vuonna 2001 ja on opiskellut Kronberg Academyssa Saksassa Mihaela Martinin johdolla. Hän on saanut palkintoja muun muassa Mirecourtin viulukilpailussa Ranskassa ja esiintynyt solistina muun muassa Berliinin sinfoniaorkesterin ja Orquestra Filarmônica de Minas Geraisin kanssa.

Wells tunnetaan musikaalisesta tarkkuudestaan ja tyylitajustaan. Hän harrastaa joogaa ja eläinsuojelutyötä, ja on kertonut pyrkivänsä viulistina empaattisuuteen ja kuuntelemiseen.

[Lähteet: kronbergacademy.de, bgf.rs]

 

Hyun Jae Lim (Etelä-Korea)

Hyun Jae Lim © Matias Ahonen

Hyun Jae Lim on syntynyt vuonna 1997 Soulissa ja opiskellut viulunsoittoa Curtis Institute of Musicissa Philadelphiassa. Hän on esiintynyt merkittävien orkestereiden, kuten Philadelphian orkesterin ja Lontoon kuninkaallisen filharmonisen orkesterin, kanssa.

Lim on osallistunut useisiin kansainvälisiin kilpailuihin, kuten Montreal International Violin Competitioniin. Hän on saanut opetusta muun muassa Shmuel Ashkenasilta ja Midori Gotolta. Häntä on kehuttu tasapainoisesta tekniikasta ja rauhallisesta lavaläsnäolosta.

[Lähteet: concoursmontreal.ca, fromthetop.org]

 

Minami Yoshida (Japani)

Minami Yoshida © Matias Ahonen

Minami Yoshida, joka esiintyy taiteilijanimellä MINAMI, on japanilainen viulisti, joka on opiskellut Tokyo College of Musicissa sekä Kronberg Academyssa. Hän sijoittui kolmanneksi Queen Elisabeth -kilpailussa vuonna 2019 ja on ollut finalisti useissa muissa kilpailuissa, kuten Indianapolisin viulukilpailussa.

Yoshida on esiintynyt solistina muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin ja Montrealin sinfoniaorkesterin kanssa. Hänet tunnetaan dynaamisesta tulkintatyylistään ja teknisestä tarkkuudestaan.

[Lähteet: queenelisabethcompetition.be, kronbergacademy.de]

 

Sara Watanabe (Japani)

Sara Watanabe © Matias Ahonen

Sara Watanabe syntyi vuonna 2005 Hyōgossa ja opiskelee Tokyo College of Music High Schoolissa Machie Ogurin ja Koichiro Haradan johdolla. Hän voitti ensimmäisen palkinnon Japanin musiikkikilpailussa vuonna 2022 ja on menestynyt kansainvälisesti muun muassa Louis Spohr -kilpailussa.

Watanabe on esiintynyt nuorena solistina useissa tapahtumissa Japanissa ja muualla Aasiassa. Hänen soittoaan on kuvailtu kypsäksi ja emotionaalisesti vahvaksi hänen ikäänsä nähden.

[Lähteet: sibeliuscompetition.fi, singaporeviolincompetition.com]

 

Qingzhu Weng (Kiina)

Qingzhu Weng © Matias Ahonen

Qingzhu Weng syntyi Zhejiangin maakunnassa vuonna 2001 ja on opiskellut Hannoverin musiikkikorkeakoulussa professori Krzysztof Wegrzynin johdolla. Hän on esiintynyt laajasti Euroopassa, muun muassa Belgiassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Weng on palkittu useissa kilpailuissa ja tunnetaan kyvystään yhdistää vahva tekninen kontrolli ja musikaalinen herkkyys. Hän on myös osallistunut Music Chapel -residenssiohjelmaan Belgiassa.

[Lähteet: musicchapel.org, sion-violon-musique.ch]

 

Bohdan Luts (Ukraina)

Bohdan Luts © Matias Ahonen

Bohdan Luts syntyi vuonna 2004 Lvivissä, Ukrainassa. Hän voitti Carl Nielsenin viulukilpailun vuonna 2022 ja on opiskellut Sveitsissä sijaitsevassa International Menuhin Music Academyssa.

Lutsin soittoa on kehuttu erityisesti selkeästä muotoajattelusta ja emotionaalisesta syvyydestä. Hän on esiintynyt Euroopassa useiden orkestereiden kanssa ja pyrkii rakentamaan kansainvälistä uraa sekä solistina että kamarimuusikkona.

 

Marika Konishi (Japani)

Marika Konishi © Matias Ahonen

Marika Konishi, syntynyt vuonna 2007 Tokiossa, aloitti viulunsoiton kymmenvuotiaana ja opiskelee Toho Gakuenin musiikkilukiossa Koichiro Haradan ja Michiko Kamiyan johdolla. Hän on osallistunut Ishikawa Music Academyn valmennuksiin vuodesta 2018 lähtien.

Konishi on saavuttanut palkintoja sekä Japanissa että kansainvälisesti, mukaan lukien jaettu toinen sija Leonid Kogan -kilpailussa vuonna 2020. Hän on ollut mukana useissa nuoriso-orkesteriproduktioissa Japanissa, ja hänen musikaalista kehitystään on seurattu myös kotimaansa mediassa.

 

 

Marina Wako (Japani)

Marina Wako © Matias Ahonen

Marina Wako, syntynyt vuonna 2007 Kawasaki Cityssä, aloitti viulunsoiton kolmevuotiaana äitinsä ohjauksessa. Hän on opiskellut Toho Gakuenin musiikkilukiossa Koichiro Haradan ja Michiko Kamiyan johdolla.

Wako on voittanut useita palkintoja, kuten ensimmäisen sijan Romanian kansainvälisessä musiikkikilpailussa sekä useita tunnustuksia Japanin kansallisissa kilpailuissa.

[Lähde: sibeliuscompetition.fi]

 

 

Aoi Saito (Japani)

Aoi Saito © Matias Ahonen

Aoi Saito, syntynyt vuonna 1997 Tokiossa, aloitti viulunsoiton viisivuotiaana. Hän on suorittanut kandidaatin tutkinnon Tokion taideyliopistossa ja opiskelee tällä hetkellä Berliinin taideyliopistossa Latica Honda-Rosenbergin johdolla.

Saito on osallistunut useisiin kansainvälisiin kilpailuihin ja esiintynyt solistina useiden orkestereiden kanssa. Hän on myös ollut mukana Seiji Ozawan kansainvälisessä kamarimusiikkiakatemiassa.

[Lähteet: sibeliuscompetition.fi, udk-berlin.de, concoursmontreal.ca]

 

Amia Janicki (Sveitsi)

Amia Janicki © Matias Ahonen

Amia Janicki, syntynyt vuonna 1997 Genevessä, on sveitsiläis-itävaltalainen viulisti. Hän on opiskellut muun muassa Tedi Papavramin ja Pavel Vernikovin johdolla ja suorittaa tällä hetkellä maisterin tutkintoa Lausannen musiikkikorkeakoulussa Svetlana Makarovan ohjauksessa.

Janicki voitti ensimmäisen palkinnon Václav Huml -kilpailussa vuonna 2021 ja on esiintynyt solistina useiden eurooppalaisten orkestereiden kanssa. Hän on myös toiminut residenssitaiteilijana Queen Elisabeth Music Chapelissa.

[Lähteet: sibeliuscompetition.fi, queenelisabethcompetition.be]

 

 

Sueye Park (Etelä-Korea)

Sueye Park © Evaliisa Orupold.

Sueye Park, syntynyt vuonna 2000 Etelä-Koreassa, aloitti viulunsoiton nelivuotiaana. Hän aloitti opinnot Ulf Wallinin johdolla Berliinin Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” -korkeakoulussa yhdeksänvuotiaana ja jatkoi myöhemmin opintojaan Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopistossa Clive Brownin johdolla.

Park on esiintynyt laajasti Euroopassa ja Aasiassa sekä julkaissut useita levyjä, mukaan lukien Paganinin kapriisit ja Isang Yunin Kolmas viulukonsertto.

 

Alice Lee (Kanada)

Alice Lee © Evaliisa Orupold.

Alice Lee, syntynyt vuonna 2000 Soulissa ja kasvanut Kanadassa, aloitti viulunsoiton viisivuotiaana. Hän on opiskellut muun muassa Barry Shiffmanin, Victor Danchenkon ja Maxim Vengerovin johdolla.

Lee on voittanut useita palkintoja, kuten toisen sijan Fritz Kreisler -kilpailussa ja ensimmäisen sijan OSM Manulife -kilpailussa. Hän on esiintynyt solistina useiden orkestereiden kanssa ja nimetty CBC:n 30 alle 30 -listalle.

[Lähde: instrumentbank.canadacouncil.ca]

 

Anna Lee (Yhdysvallat)

Anna Lee © Evaliisa Orupold

Anna Lee, syntynyt vuonna 1995 Soulissa, aloitti viulunsoiton nelivuotiaana ja esiintyi solistina ensimmäisen kerran kuusivuotiaana Singaporen sinfoniaorkesterin kanssa. Hän on opiskellut muun muassa Alexander Souptelin, Itzhak Perlmanin ja Miriam Friedin johdolla.

Lee on ollut finalisti useissa kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Queen Elisabeth -kilpailussa, ja esiintynyt solistina useiden merkittävien orkestereiden kanssa. Hän toimii myös opettajana ja kamarimuusikkona.

[Lähteet: queenelisabethcompetition.be, en.wikipedia.org]

 

Artikkeli on laadittu tekoälyn koostaman materiaalin pohjalta. Kaikki tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin.

 

Edellinen artikkeliAasialaiset naiset jyräävät Sibelius-viulukilpailussa
Seuraava artikkeliSibelius-viulukilpailun finalistit valittu – Otto Antikainen mukana