torstai huhtikuu 25. 2024

Säveltäjä Kaija Saariaholle norjalainen Sibelius-palkinto

Säveltäjä Kaija Saariaho © Niklas Nabb

Norjan Sibelius-seura on myöntänyt vuoden 2020 Sibelius-palkinnon säveltäjä Kaija Saariaholle. Palkinto jaetaan Norjan yleisradioyhtiön NRK:n Hovedscenen-ohjelman yhteydessä sunnuntaina 7. kesäkuuta.

 

Kuudettatoista kertaa jaettava Sibelius-palkinto on kunnianosoitus Norjan tai Suomen kansalaiselle, joka edistää maiden välistä musiikkivaihtoa. Tunnustus on 100 000 Norjan kruunua eli noin vajaat 10 000 euroa. Tänä vuonna palkinnon saa säveltäjä Kaija Saariaho.

Saariaho on yksi sukupolvensa merkittävimmistä ja aikamme suosituimmista nykysäveltäjistä. Saariaholla on yli 30 vuoden pituinen kansainvälinen ura ja hänen musiikkiaan on esitetty useissa yhteyksissä Norjassa. Norjan Sibelius-seuran mukaan Saariaholla onkin useiden vuosien ajan kestäneet laajat sidokset norjalaiseen musiikkimaailmaan.

Vuosittain jaettava Sibelius-palkinto perustettiin vuonna 2003 pääkonsuli Christian Bjellandin aloitteesta. Se voidaan myöntää luoville ja esiintyville suomalaisille tai norjalaisille muusikoille ja kirjailijoille. Palkinto on vain kerran aiemmin myönnetty säveltäjälle, vuonna 2012 Sinikka Langelandille. Aiempia suomalaisia palkinnonsaajia ovat kapellimestarit Jukka-Pekka Saraste ja Jorma Panula.

Vuonna 1994 perustettu Norjan Sibelius-seura toimii ilman julkista rahoitusta. Seuran tavoitteena on edistää suomalaista musiikkia Norjassa ja vastaavasti norjalaista musiikkia Suomessa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset