perjantai huhtikuu 19. 2024

Tammikuun lopulla näkyy festarien suma – loppuviikosta käynnistyvät mm. Aurore, Tampere Chamber Music ja Sibafest

Anu Komsin ja Marzi Nymanin duokonsertti päättää Tampere Chamber Musicin sunnuntaina 26.1. Marzi Nymania on mahdollista kuulla myös Iisalmi Jazzissa viikonlopun aikana. © Maarit Kytöharju

Tammikuun loppu on festivaalien aikaa, ja tämän viikon perjantain ja sunnuntain aikana niitä käynnistyy useita. 23.–26. tammikuuta soivat mm. Tampereen kamarimusiikkifestivaali, Aurore-renessanssimusiikkifestivaali sekä jazz-festivaali Iisalmessa. Kaustisen kamarimusiikkiviikko puolestaan käynnistyy lauantaina 24. tammikuuta ja Sibafest sekä kaksipäiväinen Armenia Fest sunnuntaina 25. tammikuuta.

Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävässä Auroressa eli Helsingin renessanssimusiikkijuhlilla tarkastellaan englantilaista musiikkia 1400–1600-luvuilta. Torstaista 23. tammikuuta sunnuntaihin 26. tammikuuta kestävän nelipäiväisen festivaalin tapahtumapaikkana on Vallilassa sijaitseva Paavalinkirkko. Esiintyjinä konserteissa kuullaan kotimaisen parhaimmiston lisäksi virolaista Heinavanker-yhtyettä, joka nostaa lauantaisessa konsertissaan englantilaisen kirkkomusiikin rinnalle virolaisia kansanvirsiä.

Auroren neljä konserttia tarkastelevat Englannin musiikkielämää kukin eri näkökulmasta. Festivaalin avaa torstai-illan Plots and Intrigues -konsertti, jossa kuullaan musiikkia Elisabet I:n ja Tudorien ajalta. Konsertissa Ensemble Kaleidos tulkitsee musiikkia Thomas Tallisilta, William Byrdiltä, John Dowlandilta sekä John Bullilta. Yle Radio 1 äänittää konsertin ja se on kuunneltavissa seuraavana päivänä sekä Areenassa että radiossa. Perjantain festivaalikonsertissa puolestaan soi musiikki Englannin katolista kautta edustavasta Etonin kuorokirjasta I Dodicin tulkitsemana. Festivaalin päättävässä sunnuntaisessa Shakepeare’s Playlist -konsertissa kuulija taasen johdatellaan 1500- ja 1600-lukujen vaihteen englantilaisen madrigaalitaiteen pariin John Wilbyen, Thomas Morleyn, Orlando Gibbonsin ja John Wardin musiikin avulla.

Niin ikään torstaina käynnistyvän Tampere Chamber Musicin teemana puolestaan on voima – musiikin ja empatian voima, lihasvoima, painovoima, mielen voima. Nyt neljättä kertaa järjestettävän, pianisti Heini Kärkkäisen luotsaaman festivaalin tapahtumat järjestetään pääosin Tampere-talossa. Beethoven-juhlavuosi näkyy ja kuuluu festivaalin ohjelmistossa kolmessa konsertissa, minkä lisäksi konserteissa kuullaan esim. Johann Sebastian Bachin, Johannes Brahmsin, Sergei Prokofjevin ja Alfred Schnittken teoksia. Tampere Filharmonian ohella esiintyjiksi festivaalille saapuvat kotimaisista tähdistä mm. viulisti Minna Pensola ja saksofonisti Jukka Perko. Kansainvälistä väriä tuovat mm. sellistit Robert Cohen ja Torleif Thedéen, viulistit Ilja Gringolts ja Priya Mitchell, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn sekä tanssija Pontus Sundset. Musiikin ohella festivaalilla on tarjolla luentoja mm. unen ja musiikin yhteydestä sekä kamarimusiikin mestarikurssi. Tarkemmin festivaalin ohjelmaan voit tutustua täällä.

Myös jazz-diggareille on festivaalia tarjolla. Yhtä aikaa Auroren ja Tampere Chamber Musicin kanssa soiva Iisalmi Jazz esittelee jazz-musiikkia tänä vuonna kitarateemalla. Konsertit soivat pääosin Iisalmen kulttuurikeskuksessa, mutta myös Kustaa Aadolfin kirkossa ja Original Sokos Hotel Koljonvirrassa. Pääesiintyjäksi nelipäiväiselle festivaalille saapuu Miles Davisin yhtyeen jäsenenä läpimurron tehnyt jazz-kitaristi John Scofield, joka soittaa keikan lauantaina 25. tammikuuta kulttuurikeskuksen Eino Säisä -salissa. Scofieldin ohella festivaalilla kuullaan kotimaisia huippukitaristeja Marzi Nymania, Timo Kämäräistä ja Varre Vartiaista sekä mm. näyttelijä-laulaja Maria Ylipäätä ja pianisti Kari Ikosta. Nymania on mahdollista kuulla myös Tampere Chamber Musicissa.

Kaustisen kamarimusiikkiviikko järjestetään jo 42. kerran 24.1.–1.2., tällä kertaa viuluteemalla. Teema ei liene mikään yllätys, sillä viulu on Kaustisella melkein kansallissoitin. Teeman mukaisesti festivaalilla tutustutaan viulumusiikkiin eri kulmista. Viikon aikana kuullaan esim. suomalaista viululle sävellettyä nykymusiikkia mm. Jyrki Linjamalta, Aulis Salliselta, Kalevi Aholta, Pekka Jalkaselta sekä Paavo Heiniseltä, joka esittäytyy festivaalilla myös kuvataiteilijan roolissa. Toisaalta sukelletaan vanhempaan musiikkiin hollantilaisen kreivi Unico Wilhelm van Wassenaerin jousikonserttojen myötä. Ja kun Kaustisella kerran ollaan, kuullaan myös kansanmusiikkiin pohjautuvaa taidemusiikkia. Festivaalin uuden taiteellisen johtajan, viulisti Kaija Saariketun ohella konserteissa kuullaan mm. viulisti Kreeta-Julia Heikkilää, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, paikallista vanhaan musiikkiin erikoistunutta Barocco Borealea sekä viikon nuoria taiteilijoita viulisti Onni Koivistoa ja harpisti Maaria Pulakkaa. Ohjelma on kokonaisuudessaan nähtävissä täällä.

Viikonloppuna 25.–26. tammikuuta pidettävä Armenia Fest taas käynnistää Savoy-teatterin kevätkauden. Kaksipäiväisen minifestivaalin ohjelmassa on kahden konsertin lisäksi elokuvanäytös sekä Armenian historiaa ja nykytilaa luotaava keskustelutilaisuus. Musiikillisesta annista festivaalilla vastaavat perinne- ja taidemusiikkia yhdistelevä The Naghash Ensemble (25.1.) sekä Vardan Hovanissian Trio (26.1.). The Naghash Ensemblen konsertissa lauantaina kuullaan yhtyeen johtajan, pianisti-säveltäjä John Hodianin teos Songs of Exile, joka pohjautuu armenialaisen pappi Mkrtich Naghashin runoelmaan.

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian päätapahtuma Sibafest puolestaan valtaa niin Musiikkitalon ja Pohjoisen Rautatiekadun konserttisalit kuin Keskustakirjasto Oodin, Kino Reginan ja Kansalaistorinkin 25.1.–1.2. Festivaaliviikon konsertit rakentuvat Äänessä-teeman ympärille, ja laulua konserteissa riittääkin. Joka toinen vuosi pidettävän festivaalin taiteellisena johtajana toimii tällä kertaa Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen ainejohtaja, muusikko Aija Puurtinen. Yli 30 tapahtuman festivaalilla kuullaan Sibelius-Akatemian opiskelijoiden lisäksi myös alan ammattilaisia mm. taidemusiikin, jazzin, lastenmusiikin ja kansanmusiikin parissa.

Festivaali käynnistyy heti lauantaiaamuna 25.1. Musiikkitalon alalämpiössä ja Black Boxissa pidettävällä koko perheen musiikkipäivällä. Kansalaistorilla puolestaan pidetään yhteislaulutapahtuma, jossa lauletaan Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta sekä luodaan yhdessä improvisoitu äänimaisema Puurtisen ja Club for Fiven Tuukka Haapaniemen johdolla. Sibafestin varsinaisessa avajaiskonsertissa lauantaina kuullaan mm. kolmea lauluyhtyettä: Rajatonta, Club For Fivea ja Aito Collectivea. Sunnuntaina 26. tammikuuta esim. Kallion kirkossa pidettävässä vesperissä taas on mahdollista kuulla gregoriaanista laulua. Tiistaina puolestaan Pohjoisen Rautatiekadun konserttisalin lavalle nousevat taiteilijaperheet, kun avioparit, veljekset ja vanhemmat lapsineen musisoivat yhdessä. Konsertti onkin mielenkiintoinen mahdollisuus selvittää klassisen musiikin tekijöiden sukulaisuussuhteita. Festivaalin päätöskonsertissa helmikuun ensimmäisenä päivänä Sibelius-Akatemian uusi orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori Sakari Oramo johtaa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria. Solistina konsertissa esiintyy vuoden 2019 Mirjam Helin -laulukilpailun voittanut sopraano Johanna Wallroth.

Muita kiintoisia mahdollisuuksia Sibafestillä on Marianne Decoster–Taivalkosken, Alejandro Montes de Ocan ja Alejandro Olarten muodostaman Aquatrion interaktiivinen Virta-ääni-installaatio Musiikkitalon alalämpiössä 27.1.–1.2. Sibafestin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyönä 27.–31.1 järjestettävässä kinokonserttisarjassa puolestaan säestetään mykkäelokuvia ihmisäänin. Laulu- ja kansanmusiikin opiskelijoiden lisäksi elokuvia ovat säestämässä sopraano Piia Komsi (28.1.) sekä Club for Fiven Susanna Lukkarinen, Maija Sariola ja Eeppi Ursin (27.1.). Kaikissa esityksissä musiikkiteknologian aineryhmän opiskelijat muokkaavat ihmisääntä reaaliaikaisesti. Elokuvina sarjassa nähdään mm. Salvador Dalin ja Luis Bunuelin Andalusialainen koira vuodelta 1928. Sibafestin koko ohjelman näet täällä.

Tuoreimmat uutiset