Viikkokatsaus 31/2021: Jordi Savall 80 vuotta, levykauppa Digelius 50 vuotta

Jordi Savall täytti pyöreitä. © Molina Visuals

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali peruutti debyyttinsä Lontoon BBC Proms -festivaaleilla ja asetti sen edelle Tampere Filharmonian Sorsapuiston konsertin, kirjoittaa Aamulehti. Ulkoilmakonsertti oli viime vuonna tauolla, mutta järjestetään tänä vuonna rajatulle yleisölle. Proms-konserttien viimeistä iltaa kritisoi The Guardianissa Lontoon sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävät jättävä Simon Rattle, joka kertoo, ettei ole koskaan johtanut viimeisen illan konserttia, sillä sen nationalistiset sävyt tekivät hänen olonsa epämukavaksi.

Laulaja Arja Koriseva on palkittu Iskelmä-Finlandialla 5. elokuuta Tapsan Tahdit -tapahtumassa Nokialla. Vuonna 1989 tangokuningattareksi kruunattu Koriseva on julkaissut urallaan 15 albumia, joista seitsemän on myynyt kultaa ja neljä platinaa. Hänen tunnetuimpia hittejään ovat Enkelin silmin, Rannalla, Kuningaskobra, Rakastunut nainen ja Tuulen värit. Hänet on aiemmin palkittu mm. vuoden naissolistin Emmalla (1991) ja Tango-Finlandialla (2006).

Elektronisen musiikin duo Daft Punkista paremmin tunnettu Thomas Bangalter aikoo seuraavaksi säveltää musiikin balettiin. Bordeaux’n Opéra Nationalin ja Ballet Preljocaj’n yhteistyönä toteutettava 90-minuuttinen teos on nimeltään Mythologies. Bangalter on aiemmin säveltänyt musiikkia mm. Gaspar Noén elokuviin. Viime helmikuussa hajonnut Daft Punk oli elektronisen musiikin uranuurtaja ja yksi maailman vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä.

Itävaltalaisen Spheres of a Genius -sävellyskilpailun on voittanut Christoph Cech (s. 1960). Itävallan radion sinfoniaorkesterin ja Jam Music Labin yhteistyössä toista kertaa järjestämän kilpailun teemana oli kapellimestari-säveltäjä Leonard Bernsteinin muistaminen. Teoksella And Now The News In Different Languages kilpailun voittanut Cech työskentelee professorina Linzin Anton Bruckner -musiikkikorkeakoulussa ja työskentelee niin jazzin kuin klassisen musiikin parissa.

Vanhan musiikin uranuurtaja, gambansoittaja ja kapellimestari Jordi Savall täytti pyöreät 80 vuotta elokuun 1. päivä. Katalonialainen Savall kiinnostui jo nuorena perusohjelmistoa varhaisemmasta musiikista kuten Marin Marais’ta, ja opiskeltuaan Barcelonan konservatoriossa vaihtoi sellonsoiton gambaan ja lähti vanhan musiikin opintoihin Baselin Schola Cantorumiin, jossa toimi gamban professorina. Savall on ollut perustamassa vanhaan musiikkiin erikoistuneita Hespèrion XXI- (alun perin XX) ja Le Concert des Nations -yhtyeitä, ja levyttänyt sekä esittänyt eurooppalaisen musiikin ohella myös arabialaista, juutalaista ja afrikkalaista musiikkia. Hän oli naimisissa kollegansa, sopraano Montserrat Figuerasin (1942–2011) kanssa.

Pyöreitä vuosia viettää myös Helsingin Viiskulmassa sijaitseva, jazziin, kansanmusiikkiin, maailmanmusiikkiin ja muihin marginaalilajeihin erikoistunut levykauppa Digelius, joka on ollut pystyssä jo 50 vuotta, ollen toiseksi vanhin suomalainen yhtäjaksoinen levykauppa Fugan jälkeen. Helsingin Sanomat muisti syntymäpäiväsankaria artikkelilla.

Nimitysuutisia: Erfurtin filharmonisen orkesterin uudeksi musiikinjohtajaksi on nimetty Alexander Prior, 28. Brittiläis-venäläinen Prior aloitti opinnot Pietarin konservatoriossa jo 13 vuoden iässä ja sai mainetta poikkeuksellisen nuorena säveltäjänä ja kapellimestarina. Tällä hetkellä hän toimii kanadalaisen Edmontonin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Lincoln Center, jossa majaansa pitävät mm. New Yorkin filharmonikot, Metropolitan Opera ja New Yorkin baletti, on nimennyt uudeksi taiteelliseksi johtajakseen (Chief Artistic Officer). Thaken, 41, tausta on teatterialalla, jossa hän lanseerasia monia projekteja ja aloitteita New Yorkin Public Theatren apulaisjohtajana. Hän toimii tällä hetkellä pohjoisamerikkalaisen Global FEST -musiikkifestivaalin apulaisjohtajana.

Bill Chandler on nimetty BBC Concert Orchestran uudeksi intendentiksi. Alkujaan viulistina työskennellyt yhdysvaltalainen Chandler astuu uuteen työhönsä Royal Scottish National Orchestran tehtävistä.

Kuolleita: Portugalilainen pianisti Olga Prats on kuollut 82 vuoden iässä. Prats opiskeli Kölnissä ja Sveitsin Fribourgissa sekä esiintyi Saksassa orkesterien solistina ennen asettumistaan Portugaliin vuonna 1960, jossa hän keskittyi ennen kaikkea kamarimusiikin ja nykymusiikin esittämiseen. Prats opetti Lissabonin kansallisessa konservatoriossa vuoteen 2008 saakka.

Eteläafrikkalainen kapellimestari ja säveltäjä Allan Stephenson on kuollut 71 vuoden iässä. Englannissa syntynyt Stephenson sai sellistin paikan Kapkaupungin filharmonikoista vuonna 1973 ja myöhemmin perusti Kapkaupungin kamariorkesterin sekä toimi Kapkaupungin baletin kapellimestarina. Hän myös sävelsi yli 100 teosta.

 

Edellinen artikkeliElokuun Ylen klassiset
Seuraava artikkeliVanhaa musiikkia Kehä III:n kupeessa – BRQ Vantaa saapuu jälleen