Viikkokatsaus 36/2021: Kotimaisia oopperauutisia, Helsinkiin uusi konserttitila

Oulun Taikahuilun ohjaaja Heta Hyttinen (keskellä) sekä kapellimestarit Rumon Gamba (vasemmalla) ja Jaakko Kuusisto. © Oulun teatteri

Helsingissä aukeaa lokakuussa uusi konsertti- ja tapahtumatila Kalliosali, joka on perustettu vastaamaan kasvavaan uusien tapahtumatilojen tarpeeseen Helsingissä. Pengerkatu 11:ssa Kallion kaupunginosassa sijaitseva tila oli rakennettu alun perin elokuvateatteriksi ja toimi Ryhmäteatterin päänäyttämönä 1982–2014. Kalliosalin toiminnanjohtajana on oboisti Saku Mattila.

Oulun teatteriin tuodaan oopperaa tammikuussa 2023. Mozartin Taikahuilun ohjaa Heta Hyttinen, sen orkesterina toimii Oulu Sinfonia, johtajinaan ylikapellimestari Rumon Gamba ja taiteellinen partneri Jaakko Kuusisto. Näyttämöroolit toteutetaan koelaulujen kautta avoimella haulla.

Kansallisoopperan Pajatson ja Cavalleria rusticanan kaksoisnäytös jouduttiin perumaan torstaina pyörönäyttämön vioittuneen kaapelin vuoksi. Kansallisooppera on ollut yhteydessä lipun ostaneisiin. Helsingin Sanomien haastatteleman viestintäjohtaja Liisa Riekin mukaan on erittän harvinaista, että esitys joudutaan perumaan teknisen vian vuoksi.

Kansalliskirjaston, Sibelius-seuran ja kustannusyhtiö Breitkopf & Härtelin Jean Sibelius Works -sarjassa on julkaistu kriittinen editio Sibeliuksen trioista pianolle ja jousisoittimille. Niteen ovat toimittaneet konserttipianisti, musiikin tohtori Folke Gräsbeck ja tutkija, musiikin tohtori Anna Pulkkis.

Helsingin Musiikkitalossa on avautunut Urkujen matka -valokuvanäyttely, jonka kautta kävijät pääsevät tutustumaan kesän 2021 aikana tehtyyn urkujenrakennustyöhön. Rakennustyöt jatkuvat vielä kesien 2022 ja 2023 aikana, ja urut vihitään käyttöön 1.1.2024.

Kuhmo-talon konserttisalin remontti on valmistunut ja sali on jälleen auki yleisötapahtumille. Lentua-salin kattoremontti käynnistyi kesällä 2020, mutta remonttivaiheessa tullut äkillinen sadekuuro sai salin tulvimaan.

Berliinin filharmonikot ovat ilmoittaneet lahjoittavansa osuuden syyskuun 19. päivän konsertin lipputuloistaan YK:n pakolaisjärjestön kanssa afgaanipakolaisten auttamiseksi. Lisäksi Kirill Petrenkon johtamassa konsertissa kuvataiteilija Reinhard Kleist piirtää tauluja, jotka huutokaupataan hyväntekeväisyyteen.

Palkittuja: 21-vuotias laulaja-lauluntekijä Arlo Parks voitti vuoden 2021 Mercury-palkinnon levystään Collapsed in Sunbeams. Arvostettu palkinto myönnetään parhaasta brittiläisestä albumista. Niin ikään jo aiemmin Brit Awardin voittanut Parks kuuluu nuorimpiin Mercury-voittajiin.

Serbialainen sopraano Sonja Šarić on voittanut neljännen kansainvälisen Éva Marton -laulukilpailun 30 000 euron suuruisen pääpalkinnon sekä palkittiin myös yleisön suosikkina. Toisen sijan sai kazakstanilainen baritoni Azat Malik.

Saksanjapanilainen Yumeka Nagakawa, 19, on voittanut kansainvälisen Clara Haskil -pianokilpailun Sveitsin Veveyssä. Nagakawa opiskelee tällä hetkellä Weimarin Liszt-musiikkikorkeakoulussa. Italian Bolzanossa järjestetyn Ferruccio Busoni -pianokilpailun voittajaksi puolestaan on selviytynyt eteläkorealainen Jae Hong Park, 22.

Richard Wagnerin pojanpojantytär Eva Wagner-Pasquier löytyi sunnuntaina 29. elokuuta tajuttomana Isar-joesta ja on tällä hetkellä sairaalahoidossa koomatilassa. 76-vuotias Wagner-Pasquier toimi Bayreuthin festivaalin toisena johtajana Katharina Wagnerin rinnalla vuosina 2008–2015.

Kuolleita: Kuoronjohtaja-kapellimestari Michel Corboz on kuollut 2. syyskuuta 87 vuoden iässä. Sveitsiläinen Corboz perusti Lausannen vokaaliyhtyeen vuonna 1961 ja johti Lissabonin Gulbenkian-säätiön kuoroa vuodesta 1969 aina kuolemaansa saakka. Hänen ydinohjelmistoaan olivat suuret kuoron ja orkesterin klassikkoteokset.

Brittiläisen popyhtye Girls Aloudin laulaja Sarah Harding on kuollut rintasyöpään 5. syyskuuta 39 vuoden iässä. Popstars-tv-kilpailussa luotu yhtye keikkui brittilistojen kärjessä 2000-luvulla. Yhtyeen hajottua kuuden vuoden jälkeen Harding keskittyi soolouraan ja näyttelemiseen.

 

Edellinen artikkeliCollonin RSO-kauden avaus oli nousujohteinen kokonaisuus – muttei kertahurmaukseen saakka
Seuraava artikkeliAika-avaruuden kaivannaisia