Viikkokatsaus 44/2021: Nelson Freire ja Pat Martino poissa, uusia tekijöitä VOS:n piirissä

Helsingin kamarikuoro pääsi musiikin valtionosuuden piiriin. © Markku Pihlaja

Musiikin valtionosuuden piiriin on päässyt kolme uutta toimijaa kulttuurin rahoitusuudistuksen myötä. Helsingin barokkiorkesteri, Helsingin kamarikuoro sekä Jazz City Turku -yhdistys (mm. Flame Jazz, Turku Jazz Orchestra, Turku Jazz Festival) nauttivat uusina tekijöinä valtion rahoituksesta.

Maailmanlaajuisten tekijänoikeuskorvausten kokonaismäärä romahti koronapandemian myötä alimmalle tasolleen neljään vuoteen, tiedottaa tekijänoikeusjärjestö Teosto. Tiedot selviävät kansainvälisen tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestön CISACin Global Collections Reportista, joka kattaa tiedot tekijänoikeuskorvauksista kaikkiaan 120 maasta. Maailmanlaajuiset tekijänoikeustulot romahtivat vuosien 2019 ja 2020 välillä 9,9 prosenttia, ja suurin osa laskusta on elävän musiikin ja taustamusiikin puolelta.

Palkittuja: Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon on tänä vuonna voittanut färsaarelainen laulaja-lauluntekijä Eivør Pálsdottir. Hänet palkittiin ”sinnikkäästä työstä, joka ammentaa Färsaarten musiikkiperinnöstä ja fäärin kielestä ja joka on viime vuosina tuonut huomiota hänen kotimaalleen”. Suomesta ehdolla olivat sopraano Anu Komsi ja trumpetisti Verneri Pohjola.

Salzburgin pääsiäisfestivaalin Herbert von Karajan -palkinto on myönnetty amerikkalaisviulisti Hilary Hahnille. Vuodesta 2017 myönnetyn palkinnon suuruus on 50 000 euroa, ja Hahn vastaanotti sen Salzburgin-konsertissaan 30. lokakuuta.

75. Geneven musiikkikilpailun tämän vuoden sellokilpailun voittajaksi valittiin japanilainen Michiaki Ueno. Toisen sijan sai Kanadan Bryan Cheng ja kolmannen sijan korealainen Jaemin Han. Oboekilpailussa ei jaettu ensimmäistä tai toista sijaa. Kolmannen palkinnon jakoivat keskenään venezuelalainen Natalia Auli, ranskalainen Louis Baumann ja australialainen Zhiyu Sandy Xu. Auli voitti myös kilpailun yleisö- ja opiskelijapalkinnot. Geneven musiikkikilpailussa kisaavat vuosittain kaksi eri instrumenttia neljän vuoden sykleissä.

Niin ikään vuorovuosina pianoa, säveltämistä, kamarimusiikkia ja viulua painottava Bartók World Competition on tämän vuoden jousikvartettikilpailussaan julistanut voittajaksi japanilaisen Integra-kvartetin (12 000 € palkinnolla). Toisen sijan sai wieniläinen Chaos-jousikvartetti ja kolmannen belgialainen Sonoro-kvartetti.

Brittiläisen Royal Philharmonic Societyn vuotuiset palkinnot on jaettu. Kapellimestaripalkinnon sai Ryan Bancroft, joka toimii myös Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina; instrumentalistipalkinnon sai viulisti Nicola Benedetti, ”vuoden vaikutuksen” palkinnon sai Englannin kansallisoopperan koronapotilaita auttava ENO Breathe-projekti, vuoden laulaja oli mezzosopraano Jennifer Johnston, ja vuoden inspiraatiopalkinnon saivat Hilary Campbell ja Bristol Choral Society.

Nimitysuutisia: Korean sinfoniaorkesteri on nimennyt tulevaksi ylikapellimestarikseen belgialaisen David Reilandin. Hänen kolmivuotiskautensa alkaa tammikuussa 2022. Reiland on tällä hetkellä Metzin sinfoniaorkesterin ja Lausannen kamariorkesterin taiteellinen johtaja sekä Münchenin sinfoniaorkesterin päävierailija.

Kuolleita: Brasilialainen pianisti Nelson Freire on kuollut 31. lokakuuta 77 vuoden iässä. Lapsena poikkeuksellista lahjakkuutta osoittanut Freire soitti ensimmäisen konserttinsa neljän vuoden iässä ja sijoittui 12-vuotiaana seitsemänneksi Rio de Janeiron kansainvälisessä pianokilpailussa. Kansainvälisesti tunnetuksi hän nousi voitettuaan Lissabonin Vienna da Motta -pianokilpailun vuonna 1964, mistä alkoi hänen pääosin Eurooppaan ja Etelä-Amerikkaan painottunut konsertointinsa. Freire levytti 1960-luvun lopulta aina vuoteen 2017 saakka, ja konsertoi myös Suomessa, ensimmäisen kerran vuonna 1972 ja viimeisen kerran syksyllä 2019.

Yhdysvaltalainen jazzkitaristi Pat Martino on kuollut 77 vuoden iässä pitkän sairauden seurauksena. Hän aloitti kitaristin uransa teini-iässä rock’n’rollin soittajana, mutta keskittyi pian jazziin. Vuonna 1980, ollessaan jo kuuluisa jazzin parissa, sai Martino aivoihin valtimonpullistuman, joka aiheutti muistinmenetyksen, ja hän joutui opettelemaan kitaransoiton ja musiikkiohjelmistonsa kokonaan alusta, onnistuen kuitenkin palaamaan kansainvälisen uran vaatimalle tasolle.

Edellinen artikkeliRajamailla
Seuraava artikkeliEloa-festivaali tekee paluun