sunnuntai syyskuu 25. 2022

Yksilösuorituksen sijaan soittajien yhteisiä ulottuvuuksia – Uudistunut Ilmari Hannikainen -kilpailu käynnistyy tiistaina

Edellisen kerran Ilmari Hannikainen -kilpailu järjestettiin vuonna 2014, jolloin sen voitti Martin Malmgren. © Jarmo Levy

Jyväskylässä jo 1970-luvulta lähtien järjestetty Ilmari Hannikainen -kilpailu käynnistyy jälleen ensi viikolla. Tiistaista torstaihin 25.2.–5.3. käytävän kilpailun formaattia on uudistettu siten, että solistien sijaan tänä vuonna kilpailevat pianon sisältävät kamarimusiikkiyhtyeet. Kilpailussa sallitut yhtyemuodot ovat pianotrio, viulu–pianoduo sekä pianoduo joko nelikätisesti tai kahdella pianolla.

Jyväskylässä 1800-luvun lopulla syntynyt pianisti ja säveltäjä Ilmari Hannikainen muodosti aikanaan veljiensä kanssa Suomen ensimmäisen ammattimaisen kamariyhtyeen, Trio Hannikaisen. Tämä lienee ollut yksi osasyy kilpailun formaatin muuttamiseen.

”Kilpailumuodon uudistuksessa säätiö pyrkii yhtä valppaaseen musiikkielämän huomiointiin ja ajanmukaisuuden tavoittamiseen kuin alkuperäistä tapahtumaa 1970-luvulla synnytettäessä”, kilpailun järjestäjänä toimivan Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön asiamies Helvi Kangas kertoi Rondolle joulukuussa 2016.

Yksilösuorituksen sijaan soittajien yhteistyötä

Vuodesta 1975 lähtien järjestetyssä Ilmari Hannikainen -kilpailussa ovat aikaisempina vuosina kilpailleet siis ainoastaan pianistit. Entisen yksilösuorituksen sijaan tänä vuonna 14. kertaa järjestettävässä kilpailussa punnitaan soittajien yhteistä ulottuvuutta, kun fokus onkin pianon sisältävissä kamarimusiikkikokoonpanoissa.

”Yhdessä musisoinnissa syntyy elämys, joka parhaimmillaan on siinä hetkessä syntyvää intuitiota. Se on toisella tavalla elävä tilanne kuin yksilösuoritus, jossa olet yksin ja seuraat omia impulssejasi. Lavalla toisten kanssa inspiraatio on rikkaampaa ja yllätyksellisempää”, ylikapellimestari Ville Matvejeff kuvaili pari vuotta sitten Keskisuomalaiselle.

Aiemmin yksisarjaisena järjestetyssä kilpailussa on kamarimusiikkiaspektin lisäksi tänä vuonna myös kaksi sarjaa: kansallinen ja kansainvälinen. Videokarsinnasta kilpailuun on kutsuttu yhteensä 25 yhtyettä. Yhtyeistä 14 kilpailee Pohjoismaista ja Baltiasta tulevista 16–35-vuotiaista muodostuvien kokoonpanojen kansainvälisessä sarjassa. 11 yhtyettä kilpailee puolestaan suomalaisissa musiikkioppilaitoksissa opiskelevista 13–17-vuotiaista koostuvien kokoonpanojen avoimessa katselmustyyppisessä kansallisessa sarjassa.

Sarjojen ensimmäiset erät soivat Jyväskylän yliopiston juhlasalissa

Kilpailu käynnistyy tiistaina 25. helmikuuta Jyväskylän yliopiston juhlasalissa nuorempien kansallisella sarjalla. Kansainvälisen sarjan ensimmäinen erä puolestaan käynnistyy torstaina 27. helmikuuta niin ikään yliopiston juhlasalissa. Kansainvälisen sarjan toinen erä soitetaan viikonloppuna 29. helmikuuta ja 1. maaliskuuta. Finaalikonsertit kuullaan Jyväskylän teatteritalolla keskiviikkona ja torstaina 4. ja 5. maaliskuuta Matvejeffin johtaman Jyväskylä Sinfonian säestyksellä.

Kansainvälisen sarjan finaalikonserttien lopullisen ohjelmiston ratkaisevat finaaliin edenneiden yhtyeiden teosvalinnat. Säveltäjävaihtoehtoina ovat Wolgang Amadeus Mozart, Alfredo Casella, Bohuslav Martinů ja Francis Poulenc.

Kansallisen sarjan tulokset ja palkintojen jako tapahtuu keskiviikkona 26. helmikuuta. Kansallisen sarjan tunnustukset annetaan kuudelle toiseen erään päässeistä 12 yhtyeestä, 600 euroa kullekin yhtyeelle. Kansainvälisen sarjan tulosten julkistus ja palkintojen jako tapahtuu toisen finaalikonsertin jälkeen 5. maaliskuuta. Palkintosummat kansainvälisessä sarjassa ovat 9 000 €, 6 000 € ja 4 500 €. Lisäksi muut finaaliin valitut yhtyeet saavat kukin 1 500 euroa.

Kansainvälisen sarjan tuomariston puheenjohtajana toimii Viron musiikki- ja teatteriakatemian rehtori, professori Ivari Ilja. Muita tuomariston jäseniä ovat Seppo Kimanen, Terhi Dostal, Heini Kärkkäinen sekä Ellen Nisbeth. Kansallisen sarjan tuomariston muodostavat puolestaan Paavali Jumppanen (pj), Ilkka Kauppi, Katariina Liimatainen ja Liisi Nuora-Kapanen.

Tuoreimmat uutiset