torstai huhtikuu 25. 2024

Ympäri Helsinkiä soiva Etnosoi!-festivaali tarjoaa värikkäitä ja koskettavia elämyksiä eri puolilta maailmaa

Mónika Lakatos ja Gypsy Voices esiintyvät Etnosoi!-festivaalilla perjantaina 8. marraskuuta sekä sunnuntaina 10. marraskuuta. © Farkas András

Suomen vanhimpiin ja merkittävimpiin maailmanmusiikin festivaaleihin kuuluva Etnosoi! tarjoaa 31.10.–14.11. ympäri Helsinkiä värikkäitä ja koskettavia elämyksiä eri puolilta maailmaa. Tänä vuonna 32. kerran järjestettävällä festivaalilla juhlitaan erityisesti sitä järjestävän Maailman musiikin keskuksen 40-vuotista taivalta monipuolisella musiikillisella kattauksella. Musiikin kyky rikkoa rajoja ja luoda yhteyksiä kulttuurien ja yksittäisten muusikoiden välille nouseekin hyvin esille tämän vuoden ohjelmistossa. Erilaisten musiikkityylien, rytmien ja vanhojen perinteiden lisäksi festivaali nostaa esille myös yhteiskunnallisesti tärkeitä keskustelunaiheita.

Pitkän toimintakautensa aikana Maailman musiikin keskus on tehnyt tutkimustoiminnan ohessa uraauurtavaa työtä maahanmuuttajataustaisten ja vähemmistöihin kuuluvien muusikoiden kanssa Suomessa sekä toteuttanut useita kehitysyhteistyöhankkeita eri maissa, ja tätä pitkää historiaa juhlistetaan teemoittain festivaalin ohjelmistossa. Festivaalilla yleisö johdatetaan muun muassa länsiafrikkalaisen, Olah-romanimusiikin sekä pohjoisafrikkalaisen gnawa-perinteen äärelle. Monen maahanmuuttajataustaisen tai vähemmistöön kuuluvan artistin kokemaa yhteiskunnallista syrjintää ja ulkopuolisuuden tunnetta puolestaan avataan tarinateatterin avulla. Lisäksi Maailman musiikin keskuksen 40-vuotisjuhlaseminaarissa tutkijat ja taiteilijat keskustelevat aiheesta eri näkökulmista. Seminaarin vieraana on Suomessa syksyn ajan Safe Haven -residenssissä vieraileva bahrainilainen muusikko, ihmisoikeus- ja ympäristöaktivisti Mohammed Jawad Husein Hameed.

Festivaalin ohjelmatarjontaan voit tutustua kokonaisuudessaan täällä.

Tuoreimmat uutiset