perjantai syyskuu 20. 2024

Islantilaiselle Gyða Valtýsdóttirille Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto myönnettiin tänä vuonna Gyða Valtýsdóttirille. © Magnus Fröderberg

Islantilainen esiintyvä taiteilija ja multi-instrumentalisti Gyða Valtýsdóttir sai Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 musiikkipalkinnon. Perustelujen mukaan Valtýsdóttirin persoonallinen ääni, instrumentaalinen kekseliäisyys ja aivan omanlaisensa viehätys korostavat hänen huomattavaa ammattitaitoaan. Valtýsdóttir ylittää ja kuroo umpeen genrerajoja poikkeuksellisella tavalla – ennen kaikkea torjumalla kaikki näkemykset genrejen erilaisuudesta. Musiikkipalkinnon luovutti kapellimestari ja aikaisempi palkinnonsaaja Susanna Mälkki tilaisuudessa, joka lähetettiin suorana Tukholman Konserttitalosta tiistai-iltana.

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkintoa tavoitteli tänä vuonna yhteensä 13 taiteilijaa. Suomen ehdokkaina palkinnonsaajiksi olivat viulisti Kreeta-Maria Kentala ja vuonna 2003 perustettu huuliharppukvartetti Sväng. Lisäksi Ahvenanmaalla oli oma ehdokkaansa: Tukholmassa asuva jazz-laulaja ja pedagogi Johanna Grüssner.

Vuodesta 1965 lähtien jaetulla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla palkitaan korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi jonkin elossa olevan säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi esiintyjälle tai esiintyjäryhmälle. Kaiken kaikkiaan Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain viisi palkintoa, joita musiikkipalkinnon lisäksi ovat elokuvapalkinto, kirjallisuuspalkinto, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto sekä ympäristöpalkinto. Palkintojen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi maiden tiivistä kulttuuriyhteistyötä. Kulttuuripalkinnoilla pyritään myös erityisesti lisäämään kiinnostusta Pohjoismaiden kirjallisuuteen, kieliin, musiikkiin ja elokuviin. Noin 47 000 euron suuruiset palkinnot jaetaan Pohjoismaiden neuvoston syysistunnon yhteydessä, joka tänä vuonna pidettiin Tukholmassa.

Tuoreimmat uutiset