perjantai syyskuu 20. 2024

Somnium Ensemblen Unesi ääni -albumi on Yleisradion Vuoden levy 2019

Somnium Ensemble. © Markus Pajari

YLE Kulttuurin musiikkitoimittajat ja -tuottajat äänestivät Somnium Ensemblen kymmenvuotisjuhla-albumin Unesi ääni Yleisradion Vuoden levyksi 2019. Albumi on järjestyksessään kuoron toinen levyjulkaisu, ja sille on koottu Somnium Ensemblen ydinohjelmistoa sen olemassaolon ajalta. Levyn pääteoksena on kuoron kymmenvuotisjuhlavuoden tilausteos, Alex Freemanin Cathedral of Spring. Kuoroa levyllä johtaa sen taiteellinen johtaja Tatu Erkkilä.

“Suomen taidemusiikkielämän kärki on täynnä maailmanluokan ammattilaisia, mutta tällä kertaa Yleisradion Vuoden levy -tunnustuksen saa kuoro, jonka laulajat eivät pääosin ole ammattilaisia”, palkintoperusteluissa kerrotaan. Yleisradion mukaan Suomessa ei ole aikoihin ollut kokoaikaista ammattikuoroa, ellei Kansallisoopperan kuoroa huomioida. Tilanne on viime vuosina helpottunut, ja kuilu ammattilaisten ja amatöörien välillä kaventunut. Somnium Ensemble on mukana kehityksen kärjessä, josta todisteena on nyt tunnustuksen arvoiseksi valittu albumi. Kuoron julkaisu “välittää onnistuneesti myös kuorossa laulamisen ilon ja yhteisöllisyyden.”

Perusteluissa kiinnitetään huomiota myös siihen seikkaan, että Unesi ääni on omakustanne. “Taidemusiikkipuolen äänitemarkkinoiden murroksessa omakustanteet ovat entistä tärkeämpiä, ja Unesi ääni osoittaa, että niillä on tuotannon, laadun, jakelun ja markkinoinnin suhteen samat mahdollisuudet kuin levy-yhtiöiden tuotteilla.”

Yleisradio on vuodesta 1971 lähtien jakanut Vuoden levy -tunnustuksen merkittävälle, luovaa säveltaidetta edistävälle kotimaiselle taidemusiikkilevylle. Tänä vuonna esiraatina toimivat YLE Radio 1:n toimittajat Kare Eskola ja Aki Yli-Salomäki. Muina ehdokkaina tunnustuksen saajiksi olivat Helsingin kaupunginorkesterin Bartók-levy, viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin Robert Schumannin viulusonaatteja sisältävä levy, säveltäjä Juha Leinosen kamarimusiikkia sisältävä levy, sellisti Kati Raitisen The World Is (Y)ours -levy sekä Tölölabin ja Elifantreen elektroakustista taidemusiikkia sisältävä yhteislevy Blood Moon.

Tuoreimmat uutiset