perjantai syyskuu 20. 2024

Sima ja munkit esille! – Tässä tulee Rondon vapputärpit 2020

Helsingin kaupunginorkesterin (HKO) perinteinen vappumatinea on järjestetty vuodesta 1883 lähtien. Tänä vuonna HKO:n vappuriehan voi kokea konserttisalin sijaan mm. HKO Screen -mobiilisovelluksessa.

Vappu ilman vappumatineoita on teeskentelyä. Koronaviruspandemian vuoksi orkesterit ovat peruneet kevätkautensa, mutta onneksi Internetissä tarjoillaan useita vappukonsertteja, joita voi katsoa vielä juhlien mentyä ohi. Sima ja munkit esille, tässä tulee Rondon vapputärpit!

 

Jyväskylä Sinfonia ottaa varaslähdön vappuun jo keskiviikkona 29. huhtikuuta. Luvassa on tuttuun tapaan orkesterin soittajista muodostettujen pienkokoonpanojen esityksiä Jyväskylän kaupungintalon juhlasalista. Lähetys käynnistyy kello 19 Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalla, josta sen voi kuunnella myös jälkikäteen. Perinteisten orkesterisoittimien lisäksi konsertissa pääsee kokemaan, kuinka tavallisesta puutarhaletkusta sukeutuu salonkinkelpoinen instrumentti. Kevyen klassisen ohella kuullaan elokuvamusiikkia. Vierailevana solistina konsertissa nähdään Jyväskylän kaupunginteatterin Saara Jokiaho.

Vappuaattona 30. huhtikuuta tuleekin sitten varsinainen vappukonserttien suma, sillä kello 19 julkaistaan jopa viisi konserttia kuunneltavaksi. Sitä ennen voi kuitenkin kurkata Tapiola Sinfonietan vappuun.

Tapiola Sinfonietalla ei ole varsinaista vappumatineaa. Sen sijaan orkesteri julkaisee Facebook Live -lähetyksenä Etäretrovappu-videokoosteen vappuaattona kello 15. Tapiola Sinfoniettan monitoimimies Jukka Rantamäen koostamalla videolla nähdään orkesterin esityksiä vuosien varrelta.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri liittyi hiljattain verkkokonsertteja tarjoavien orkestereiden joukkoon. Vappuaattona kello 19 Kokkolan Tullipakkahuoneelta lähetetään linjoille sieltäkin kevyttä klassista. Dmitri Šostakovitšin, Bela Bartókin, Fritz Kreislerin ja Edward Elgarin sävellysten ohella kuullaan myös paikallista musiikkia Lennart Wittingin ja Viljami Niittykosken sävelin. Konsertin juontaa intendentti Marjukka Puutio, ja se lähetetään Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin omalla YouTube-kanavalla.

Kuopion kaupunginorkesterin Silta-sellokvartetti tarjoaa ohjelmaravintola Maximin lavalta kevyttä klassista ja ikivihreitä yhdessä laulusolisti Annika Tepposen kanssa orkesterin YouTube-kanavalla vappuaattona kello 19 striimattavassa Hyvän mielen sävelkioski -konsertissa. Konsertti sisältää mm. Astor Piazzollan ja Abban säveliä.

Myös Vaasan kaupunginteatteri viihdyttää vappuna verkossa. Vappuaattona kello 19 julkaistava konsertti on nähtävissä ilmaiseksi NetTicket-palvelun katselualustalla aina toukokuun loppuun saakka. Vaasan kaupunginteatterin näyttelijät Kirsi Asikainen, Ville Härkönen, Toni Ikola, Emmi Kangas, Timo Luoma ja Anna Pukkila sekä tanssija Filip Ohls ja muusikko Vesa Ania esittävät konsertissa tunnettuja klassikkohittejä Vaasan kaupunginorkesterin muusikoista kootun yhtyeen säestyksellä. Konsertin juontavat teatterinjohtaja Seppo Välinen sekä näyttelijä Oliver Kollberg.

Tampereen työväen teatteri puolestaan striimaa mm. YouTubessa vappuaattona kello 19 alkaen Tampereella vuosina 2003–2016 esitetyn, Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan musiikista ammentavan Vuonna 85 -musikaalin lukudraamana. Vuonna 85 on Suomen teatterihistorian katsotuin musikaalikantaesitys. Se on osa tamperelaista kulttuurihistoriaa ja muodostunut eräänlaiseksi sukupolvikokemukseksi. Mielenkiintoista vaihtelua vappumatineoiden välissä.

Kansallisooppera taasen tuo Stage24:ssä katsottavaksi vuonna 2015 nähdyn Suuren kuorogaalan. Tuolloin oopperan kuoro juhli 70-vuotista taivaltaan ja konsertissa kuultiin oopperamaailman mahtavimpia kuorokohtauksia. Oopperan sivuilla esitystä kuvaillaan vauhdikkaaksi, värikkääksi ja tunteelliseksi show’ksi, joka sopii myös oopperan ensikertalaisille. Tallenne julkaistaan vappuaattona kello 19 ja se on katsottavissa 30. lokakuuta 2021 saakka.

Helsingin Savoy-teatteri puolestaan hemmottelee a cappella -musiikin ystäviä vappuna. Vappuaattona kello 20 Club For Five laulaa yleisön suosikkeja sekä aivan uutta tuotantoa. Lisäksi konsertti sisältää tuttuja yhteislauluja. Lauluyhtye Rajaton puolestaan esittää vapunpäivänä 1. toukokuuta kello 17 lauluja keväästä, rakkaudesta ja uusista aluista. Myös Rajattoman konsertissa on mahdollisuus yhteislauluun yhtyeen toimiessa esilaulajana. Molemmat konsertit näytetään suorina Helsinki-kanavalla.

Sinfonia Lahti on järjestänyt konsertteja vapunpäivänä jo vuosikymmenten ajan eikä koronapandemia estä orkesteria järjestämästä vappumatineaa tänäkin vuonna. Ajalle tyyppillisesti pienkokoonpanoin toteutettu musiikkimatka on kuvattu Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa ja studioisännät Lahden Pikkuteatterilla. Konsertin juontavat Markku Krohn ja Hannu Kivelä, Antti Suoranta puolestaan toimii studioisäntänä. Ohjelma sisältää niin tangoja kuin valssejakin. Lisäksi kuullaan vähän harvinaisempaa solistisoitinta: kirjoituskonetta. Konsertti julkaistaan vapunpäivänä kello 13 mm. Etelä-Suomen Sanomien ja Sinfonia Lahden YouTube-kanavilla. Konsertti on katsottavissa myös jälkikäteen.

Helsingin kaupunginorkesterin perinteinen vappuriehan julistus Porilaisten marsseineen on puolestaan kuulunut helsinkiläiseen vuodenkiertoon jo 1880-luvulta lähtien. Tänä vuonna orkesterin vappuilottelusta pääsee nauttimaan vapunpäivän suorana lähetyksenä Musiikkitalosta HKO Screen -mobiilisovelluksessa, YLE Areenassa sekä YLE Radio 1:ssä. Varsinainen konsertti alkaa kello 14, verkkolähetys jo puolituntia aiemmin. Konsertin juontaa näyttelijä Cécile Orblin.

Tampere Filharmonia järjestää vapunpäivänä konsertin osana TF Chamber -striimaussarjaansa. Kello 15 alkavassa konsertissa kuullaan mm. kevyttä klassista sekä tangoja orkesterin soittajista muodostettujen pienyhtyeiden esittämänä. Ohjelmassa on esim. Piazzollan Buenos Airesin neljä vuodenaikaa. Jopa orkesterin ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali astuu lavalle soittajan roolissa. Konsertti alkaa Rouvalin ja intendentti Juha Ahosen isännöimällä keskusteluosuudella ja on kuunneltavissa myös jälkikäteen.

Turun filharmoninen orkesteri puolestaan lähettää oman vappumatineansa osana TFO Kamarimusiikkilive -konserttisarjaa kello 15 kotisivuillaan. Konsertissa kuullaan mm. kotimaisia tangoja orkesterin muusikoiden tulkitsemina.

Tuoreimmat uutiset