perjantai syyskuu 20. 2024

Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalissa kaksi suomalaista

Tomi Räisänen on toinen kahdesta Uuno Klami -sävellyskilpailun finaaliin yltäneistä suomalaisista. Kuvalähde: Uuno Klami -sävellyskilpailu

Neljättä kertaa järjestettävän kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalikonsertit kuullaan Kouvolassa ja Kotkassa tämän viikon loppupuolella. Torstaina 14. marraskuuta Kuusankoskitalolla ja perjantaina 15. marraskuuta Kotkan konserttitalolla soivissa konserteissa kuullaan kaikki viisi finaaliteosta maailman kantaesityksinä kapellimestari Olari Eltsin johtaman Kymi Sinfoniettan esittämänä. Konserttien solisteina ovat italialainen sopraano Valentina Coladonato, venäläissyntyinen alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin sekä virolainen lyömäsoittaja Heigo Rosin. Ylen Radio 1 lähettää perjantain finaalikonsertin suorana lähetyksenä, ja tulokset julkistetaan konsertin jälkeen.

Viiden vuoden välein järjestettävän kilpailun hakijamäärä on kasvanut jokaisella kerralla ja tänä vuonna kilpailusävellyksiä tulikin ennätysmäärä: 283 sävellystä 38 Euroopan maasta. Finaaliin selviytyneet viisi sävellystä ovat Pertti Jalavan alttoviulukonsertto, Tomi Räisäsen Portal -marimbakonsertto, ranskalaisen Christopher Culpon Mundus Imaginalis sekä italialaisten Andrea Porteran Klecksophonic Lieder ja Roberto Sansuinin Four Tales. Kilpailun tuomareina toimivat säveltäjät Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Erkki-Sven Tüür sekä konsertit johtava Elts. Kilpailun ensimmäinen palkinto on 11 000 euroa, toinen 9 000 euroa ja kolmas 7 000 euroa.

Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantajakin toimiva Elts kuvailee Uuno Klami -sävellyskilpailua klassisen musiikin ystäville pakolliseksi tapahtumaksi. “Korkeatasoisen uuden musiikin saaminen esitettäväksi on todella tärkeää – ei ainoastaan meille, vaan myös yleisölle ja koko yhteiskunnalle. Olemme unelmoineet tällaisesta mahdollisuudesta jo pitkään. Maailmassa ei ole montakaan vastaavanlaista kilpailua ja on hienoa olla edelläkävijänä tässä asiassa”, Elts hehkuttaa tiedotteessa.

Tuoreimmat uutiset