VANHOJA Timanttisia perinnearvoja suoratoistoon

Timanttisia perinnearvoja suoratoistoon

ClassicsOnline HD•LL:n käyttöliittymään on vaivatonta sopeutua. Varsinaista iloa tuottaa tarkennettu hakutoiminto. Nyt soi -reunapalkin yllä näkyy kulloinenkin äänenlaatu. Samalla puolella siirtymispainikkeiden vieressä on jämptisti suunniteltu ’katso mikä soi nyt’. Spotify ei päästä aivan näin ongelmattomasti tarkastamaan, mikä levykokonaisuus parhaillaan soi.

 

Naxos-yhtiön suunnitelmiin ei näytä kuuluvan lestissä pysyminen. Äänitealalla keskiraskaassa sarjassa toimiva julkaisija haluaa rohmuta entistä isommin myös jakelumarkkinoita. Näin se on oikeastaan tehnyt ennenkin. Viime vuonna avattu suoratoistopalvelu ClassicsOnline HDLL kilpailee vahvasti etenkin Spotifyn ja Tidalin kaltaisten verrokkien kanssa.

 

Moni tunnistaa tuskastuttavan kokemuksen supersuositun Spotifyn kanssa. Ei tarkennettua hakua. Tuloksissa vilisee samalla rivillä säveltäjiä ja esittäjiä. Naxos tarjoaa täsmälleen niitä asioita, joista klassisen musiikin rakastaja hyötyy: julkaisupäivämäärät, tekstiliitteet ja libretot ovat pomminvarmasti esillä. Eikä valikoimassa ole niin suurta Naxos-painotusta kuin mitä saattaisi olettaa. Esimerkkejä puuttuvista yhtiöistä ovat ECM, Decca ja Erato. On hulppeata hakea sisältöä vaikkapa yhtiön tai maan mukaan.

Navigoinnin tukipilarina on My Music, jossa soittolistat, suosikit ja ostokset näkyvät selkeästi. Naxos markkinoi suoratoiston rinnalla myös levyjen lataamista (alkaen 5,99 euroa). Maksutavakseen säästöhinnan eli vuosimaksun valitsevia asiakkaita tämä järjestelmä palkitsee joka kuukausi yhdellä asiantuntijoiden esivalitsemalla levylatauksella. Niinpä se on kuin keräisi vanhaan tuttuun Naxos Direct -kauppaan lahjakortteja – digitaalisina lunastuksina.

Tarjontaa selatessa näkee systemaattisesti, mitkä levyt ovat saatavilla HD-kuunteluun. Tällä parhaalla luokituksella kelpaakin ratsastaa: dynamiikka-alueen laajuuden takaa 24 bitin maksimi, näytteenottotaajuuskin on hilattu väkevästi ylös. Alempi lossless-luokitus (LL) viittaa CD-laatuun. ClassicsOnlinen ydin on jatkuvasti verkkoyhteyden vahvuuden mukaan elävä äänenlaatu.

Palvelu toimii mobiilisti ja työpöytälaitteella joko sovelluksena tai verkkoselaimessa. Työpöytäkäyttö vaatii oman pienen OraStream-soittimen asentamista. Testauksessa mukana ollut iPad-versio toisintaa sekin jäyhän konstailematonta visuaalista ideaa. Moni kaipaa suoratoistolta sosiaalista ja uusille aarteille altistavaa ulottuvuutta. Radio-ominaisuudessa on kovasti kehitysvaiheen tuntua, ja jakaminen on aivan karusti vain jakamisnapin painelua.

 

Jääkö vielä nälkä?

Naxos-yhtiön monipuolisuus alkaa pidemmän päälle myös epäilyttää. Melkein minkä tahansa kirjastokortin omistamalla pääsee kirjautumaan yhtiön suorastaan käänteentekevään sekä jo vuosikausia monia ihastuttaneeseen Music Libraryyn. Palvelulla on vieläpä omat mobiilisovelluksensa iOS- ja Android-laitteille. Jos kerran näin on, kuinka moni lopulta mahtaakaan maksaa Naxos-perheen kuopuksesta 15 euroa kuussa?

Hintavertailussa se jää silti luksusmaisen Tidalin HiFi-version alapuolelle. Huokeampaa kastia puolestaan ovat Apple Music, Deezer, Spotify Premium sekä leimallisen pop-vetoinen Google Play Music. Juuri nyt näyttää siltä, että ClassicsOnline ja Tidal marssivat äänenlaadusta kiinnostuneiden silmässä voittoon.

Kun hifi-innokkuus kasvaa, kylmä rationaalisuus vie koko sielun ja nostaa sekä mobiili- että kotikaiutinkuuntelun vaatimuksia. Saattaa käydä niin, ettei sotaa voitetakaan bittilukemilla, vaan mukaan tarvittaisiin myös muutaman sadan euron kuulokevahvistin/DA-muunnin. Loputon suo on valmis ja mielenrauha taatusti hukassa. Onneksi Naxoksen hankkeessa on rutkasti muutakin pontta kuin piskuisen elitistijoukon palvelu. Tuote on takuulla parempi kuin sen omituisesti kirjoitettava nimi.

Tatu Tamminen

LUE MYÖS: Taidemusiikille räätälöity suoratoistopalvelu selvensi nimeään


 

TV-ohjelmia YLEn Teema-kanavalla toukokuussa 2016

Su 1.5. klo 22.35 YLE live: 2 Cellos. Nuori kroatialainen selloduo aloittaa klassisella osuudella, sitten meno äityy rock-konsertiksi jossa mm. Hendrixiä, Nirvanaa ja Coldplayta sellolla.

Ma 2.5. klo 21:00 Klassinen Suomi: Tiennäyttäjät. Osa 9/10.

La 7.5. klo 18:00 Daniel Trifonov ja musiikin taika. Henkilökuva v. 1991 syntyneestä venäläisestä pianotaiturista.

La 7.5. klo 19:00 Jonas Kaufmann: Olet kaikkeni. 1920- ja 30-lukujen operettimusiikin helmiä. Mukana sopraano Julia Kleiter. Mm. Franz Lehár, Emmerich Kálmán, Robert Stolz ja Hans May.

Ma 9.5. klo 21:00 Klassinen Suomi: Suomi-Finland. 10/10. Sarja päättyy.

La 14.5. klo 17:10 Pariisi juhlii 2015. Konsertti Eiffel-tornin juurelta. Mm Lang Langm Joyce diDonato, Bryn Terfel.

La 14.5. klo 19:00 Sibelius-Akatemian orkesteri 100 vuotta. Suora juhlakonsertti Musiikkitalosta, kapellimestari: Sakari Oramo. Sellistinä Jonathan Roozeman. Rautavaara, Prokofjev, Lindberg.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version