Aino Acktén kamarifestivaali 17.5.–30.9.
Kallion kirkossa Aino Acktén kunniaksi järjestettävä festivaalI jatkuu koko kesän ajan. Musiikkia, runoutta, tanssia ja teatteria yhdistävä tapahtuma sisältää ohjelmaa luentokonserteista musiikilliseen meditaatiohetkeen. Päätöskonsertissa kuullaan kaikki Beethovenin viisi sonaattia pianolle ja sellolle pianisti Martti Raution ja sellisti Marko Ylösen tulkitsemina.
Helsingin urkukesä 1.6.–31.8.
Sunnuntaisin Tuomiokirkossa, maanantaisin Kallion kirkossa, keskiviikkoisin Vanhassa kirkossa – tämän perusrytmin mukaan sujuu urkumusiikin ystävän kesä Helsingissä. Elokuussa Vanha kirkko tosin vaihtuu Johanneksenkirkoksi. Koti- ja ulkomainen urkurijoukko täydentyy laulu- tai soitinsolisteilla. Avajaiskonsertissa esiintyy Lumen Valo.
www.urkukesa.fi
Urkuyö ja aaria 2.6.–25.8.
Espoossa läpi kesän jatkuva konserttisarja tuo yli kolmekymmentä esiintyjää Sellosaliin, Tapiolan kirkkoon ja Espoon keskiaikaiseen tuomiokirkkoon. Yökonsertit järjestetään torstai-iltaisin ja niissä esiintyy mm. Suomalainen barokkiorkesteri, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, Tapiola Sinfonietta sekä lukuisia solisteja, kuten Waltteri Torikka ja Jorma Hynninen.
Tampereen kitarafestivaali 4.–12.6.
Tampereen 12. kitarafestivaaliin kuuluu konsertteja, kitaranäyttely, kursseja ja uutuutena kitarakatselmus sekä The Joy of Playing luento- ja työpajasarja. Kitarakatselmukseen osallistuu kaikenikäisiä kitaransoiton harrastajia, opiskelijoita ja heidän opettajiaan. Konserteissa kuullaan mm. unkarilaista fingerstylen edustajaa Tom Lumenia, italialaista kansainvälisten kitarakilpailujen voittajaa Emanuele Buonoa sekä argentiinalaista duoa, johon kuuluu tangokitaristi Mirta Alvarez ja bandoneon-virtuoosi Fabiàn Carbon.
Joensuun musiikkijuhlat 5.6.–11.6. ja 9.7.–13.7.
Joensuun konservatorion sali, Utran Uittotuvan areena ja Koli Break Sokos Hotel taipuvat klassisen musiikin areenoiksi, joita tähdittävät niin kilpailuvoittajat pianisti Andrew Tyson ja viulisti Tami Pohjola, kuin taiteellinen johtaja, pianisti Janne Mertanen sekä heinäkuussa sopraano Soile Isokoski.
VocalEspoo, 5.–11.6.
Kuoromusiikkiin keskittyvän VocalEspoo-festivaalin johtajana toimii kuoronjohtaja Pasi Hyökki. Festivaalilla esiintyvät mm. Ylioppilaskunnan Laulajat, Polyteknikkojen Kuoro, Akademiska Damkören Lyran, Club For Five sekä Tapiolan Kuoro. Ohjelmistossa on festivaalin järjestämän kansainvälisen sävellyskilpailun teoksia.
www.vocalespoo.fi/fi/vocalespoo
Naantalin musiikkijuhlat 7.–18.6.
Sellisti Arto Noraksen festivaali levittäytyy jälleen Naantalin keskiaikaisen kivikirkon lisäksi lähiseudun kirkkoihin. Lukuisten kansainvälisten vierailijoiden joukossa ovat mm. kapellimestari-säveltäjä Krzysztof Penderecki, viulistit Hagai Shaham, Christian Altenburger ja Régis Pasquier sekä pianisti Barry Douglas. Suomalaisista muusikoista Naantaliin saapuvat mm. viulisti Elina Vähälä, pianistit Ralf Gothóni ja Iiro Rantala sekä laulajat Soile Isokoski ja Tommi Hakala.
www.naantalinmusiikkijuhlat.fi
Riihimäen kesäkonsertit 7.5.–12.6.
Riihimäen 35. kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmassa ovat muun muassa mezzosopraano Anu Ontrosen lied-ilta sekä viulisti Tami Pohjolan, sellisti Senja Rummukaisen ja pianisti Johannes Piirron kamarimusiikkikonsertti. Uutta musiikkia ohjelmaan tuovat rajoja rikkova wieniläisduo Bartolomey-Bittmann ja tukholmalaisten huippumuusikoiden (mm. Broman, Paulsson, William-Olsson, Rostamo, Stotijn) poikkitaiteellinen, moniulotteinen konserttikokonaisuus. Lapsiakaan ei ole unohdettu.
Kymijoen Lohisoitto 8.–12.6.
Kotkan seudulla järjestettävä musiikkifestivaali levittäytyy tällä kertaa myös Merikeskus Vellamon kattoestradille. Ohjelmassa on musiikkia Suomalaisen barokkiorkesterin Purcellista Tallinnan kamariorkesterin kvartetin kautta jazziin. Esiintyjinä ovat mm. sopraano Pia Freund, baritoni Gabriel Suovanen ja Bravade-kvartetti.
Ilmajoen musiikkijuhlat 10.–19.6.
Viime vuonna Ilmajoella kantaesitetty Jaakko Kuusiston säveltämä Elämälle-ooppera palaa tänä kesänä ohjelmistoon. Solisteina ovat tänäkin vuonna Jussi Merikanto Oskar Merikannon roolissa ja Aino Acktéta esittävä Johanna Rusanen-Kartano.
Pori Organ 13.–19.6.
Porin urkufestivaali järjestetään pääosin Keski-Porin kirkossa, päätöskonsertti on Siikaisten kirkossa. Siellä kuullaan panhuilisti Stefan Stanciuta ja urkuri Ilpo Laspasta. Pariisilaiset urkurit Pierre Pincemaille, Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin sekä Thomas Monnet esiintyvät omissa konserteissaan festivaalin aikana. Myös Pariisin konservatorion urkujensoiton professori Michel Bouvard saapuu paikalle.
Les Lumiéres, Helsinki, 15.–19.6.
Valistuksenajan kulttuurifestivaalin keskiössä on runoilija ja valtiomies Gustav Philip Creutz. Musiikki ja kirjallisuus yhdistyvät ohjelmassa, joka jakaantuu Suomenlinnan, Kansalliskirjaston ja Ritarihuoneen välille. Musiikkivieraana on belgialainen barokkiorkesteri Les Agréments.
www.lumieres.fi
Iitin musiikkijuhlat 15.–18.6.
Lahden ja Kouvolan väliin sijoittuva Iitti toimii kamarimusiikkiin painottuvan festivaalin näyttämönä. Siellä esiintyy mm. norjalainen Ensemble Ernst johtajanaan Thomas Rimul sekä tietysti taiteellinen johtaja, pianisti Laura Mikkola. Festivaali huipentuu pianonkantoon Hiidenvuoren muinaislinnapaikalle ja keskiyön konserttiin, jossa esiintyvät sopraano Mia Huhta, basso Heikki Orama ja pianisti Risto Lauriala.
Barokki soi, Kajaani, 15.–19.6.
Ohjelma julkaistaan myöhemmin
www.barokkisoi.fi
Meri ja musiikki 17.–19.6.
Inkoon merellisen tapahtuman teemana on Mozart ja meri, mutta mukaan mahtuu myös mm. juutalaisen musiikin ilta. Ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, viulisti Nonna Knuuttila, joka myös esiintyy suuressa osassa konserteista. Muita esiintyviä taiteilijoita ovat mm. tenori Topi Lehtipuu, pianisti Kiri Kozlovsky ja laulaja Martina Roos.
Pielinen Soi 19.6.–4.8.
Festivaali järjestää konsertteja eri puolilla Pielistä mm. Paaterin kirkossa Lieksassa, Kolin kirkossa ja Timitran Linnan pihapiirin TalliGalleriassa. Klassisen musiikin lisäksi ohjelmassa on jazzia, tangoa, improvisaatiota, iskelmää ja koko perheen draamallinen konsertti ”Vihaan musaa! – liediä lapsille”. Esiintyjinä ovat mm. viulisti Liisa Makkonen, baritoni Juha Kotilainen sekä Nova Ensemble -pianotrio.
Mikkelin musiikkijuhlat, 27.6.–1.7.
Kapellimestari Valeri Gergijev ja Mariinski-teatterin orkesteri esittävät tänä vuonna Prokofjevia neljässä konsertissa. Ohjelmassa on myös muuta venäläistä musiikkia Shostakovitshilta, Tshaikovskilta ja Stravinskylta. Musiikkijuhlilla kuullaan myös Verdin Requiem. Solisteina esiintyvät mm. sellisti Jonathan Roozeman, pianistit Alexander Malofejev, Daniil Kharitonov, Denis Matsujev ja Alexander Toradze. Suomalaiset taiteillijat Aarne Pelkonen, baritoni ja Juha Alakärppä esittävät Schubertin Winterreisen Musiikkijuhlat päättävässä konsertissa.
Paraisten urkupäivät 27.6.–1.7.
Tänä vuonna Paraisten urkupäivillä muistetaan edesmennyttä Jouni Kaipaista muistokonsertilla, jossa esiintyvät Kari Vuola ja Matti Rantanen. Urkupäivillä kuullaan myös urkutaiteilija Franz Danksagmüllerin improvisointia mykkäelokuvaan. Myös juhlavuottaan viettävää Mozartia on muistettu useassa konsertissa.
Musiikkia! Ruovesi 28.6.–3.7.
Berliiniläiskvartetti Atrium avaa festivaalin konsertillaan, jossa kuullaan mm. Tshaikovskin ensimmäinen jousikvartetto. Festivaalin erikoisuuksiin kuuluu huilisti Sami Junnosen ja kantelisti Heidi Äijälän yökonsertti. Muita esiintyjiä ovat mm. pianistit Inge Spinette ja Jan Michels sekä ruoveteläinen huilisti Anna Aminoff.
Suvisoitto, Porvoo 29.6.–3.7.
Tänä vuonna Suvisoiton on suunnitellut kapellimestari Dima Slobodeniouk, joka myös johtaa osan Avantin konserteista. Ohjelma yhdistelee avantimaisesti uutta ja vanhaa ilman sitovaa teemaa. Säveltäjä- ja klarinetistivieraana on saksalainen Jörg Widman. Muita vieraita ovat mm. kapellimestari Olari Elts ja viulisti Chloë Hanslip.
Heinäveden musiikkipäivät 29.6.–3.7.
Viisipäiväinen sarja tarjoaa jälleen kolme Helsinki Sinfoniettan konserttia. Uutuutena on kamarimusiikkikonsertteja joka päivä sekä torstaina ja lauantaina iltaklubit, joissa yhdistyy runous ja musiikki. Kapellimestareina toimivat Erkki Lasonpalo, Jorma Panula sekä Olli Mustonen, joka toimii konsertissaan säveltäjänä, kapellimestarina ja pianosolistina.
Limingan musiikkiviikot 29.6.–8.7.
Limingan 50 vuotta täyttävä musiikkileiri on maamme perinteikkäimpiä isoja orkesterileirejä, ja kurssien opettajat, oppilaat ja orkesterit esiintyvät myös konserttisarjassa.
Sääksmäki soi, 30.6.–3.7.
Kapellimestari Jukka Iisakkilan suunnittelema tapahtuma järjestetään Sääksmäen kirkossa, Voipaalan taidekeskuksessa, puutarhakahvila Tervapääskyssä sekä Visavuoressa, Emil Wikströmin taidemuseossa. Tänä vuonna juhlitaan Sääksmäellä vaikuttavan säveltäjä, taiteilijaprofessori Kari Rydmanin 80-vuotissyntymäpäivää. Voipaalan kartanon ateljeessa pyörii säveltäjä Sami Klemolan ääni-installaatio sul pont.
Janakkalan barokki 1.7.–3.7.
Kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa konsertteja Pyhän Laurin kirkossa, kansanmusiikki-illan Turengin asemalla ja lapsille omaa ohjelmaa. Juhlat avaa Frescobaldin Fiori musicali johtajanaan italialainen Marco Mencoboni ja gregoriaanisin sävelin täydentävä lauluyhtye Schola Olaus Petri. Päätöskonsertissa esiintyy Helsingin barokkiorkesterin yhtye.
Sysmän suvisoitto 2.–9.7.
Sysmän suvisoiton taiteellisena johtajan toimii kapellimestari Esa Heikkilä, ja mukaan on tulossa mm. Vesa-Matti Loiri, Mari Palo, Hannu Lehtonen, Seppo Hovi, Tuija Knihtilä, Mika Pohjonen, Dominante-kuoro sekä Lohjan kaupunginorkesteri. Kansainvälisinä vieraina ovat sellisti Jamie Walton ja viulisti Hugo Ticciati. Vuoden säveltäjävieraan Harri Ahmaksen tilausteos jousiorkesterille saa kantaesityksensä.
Musiikin aika 5.–10.7.
Festivaaliohjelma julkistetaan myöhemmin.
Hauhon musiikkijuhlat 6.–9.7.
Festivaaliohjelma julkistetaan myöhemmin.
Savonlinnan oopperajuhlat 8.7.–6.8.
Oopperajuhlat tarjoaa kaksi omaa uutta tuotantoa, Verdin Otellon ja Janacekin Kuolleesta talosta. Uudelleen lämmitettävänä on Mozartin Don Giovanni. Vieraiksi saapuu peräti kaksi italialaista oopperaseuruetta, Teatro Regio Torino sekä Ravenna Festival, jonka mukana saapuu myös kapellimestarilegenda Riccardo Muti. Tallojan vierailuohjelmissa ovat Verdin Falstaff ja Macbeth, Puccinin La bohème ja Bellinin Norma.
Hangon musiikkijuhlat, 10.–15.7.
Kuudetta kertaa Suomen eteläisimmässä kaupungissa järjestettävä festivaali tarjoaa pääkonserttien lisäksi ilmaiskonsertteja ja poikkitaiteellisia Fringe-klubeja. Esiintyjinä ovat mm. Virpi Räisänen ja Kiril Kozlovsky, Olli Leppäniemi ja Juho Pohjonen sekä Sibelius-viulukilpailussa palkittu Emmanuel Tjeknavorian ja pianisti Maximilian Kromer.
Kuhmon kamarimusiikki 10.–23.7.
Tämän vuoden teemaksi taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on valinnut maailmankylän. Kamarimusiikkia ja taiteilijoita ympäri maailmaa kohtaa kesän yli 100 tilaisuudessa, joista konsertteja on yli 70. Kuhmossa esiintyy 150 kansainvälistä ja suomalaista huippumuusikkoa, joukossa Borea-, Enesco-, Danel- ja Meta4-jousikvartetit.
Kajaanin runoviikko 6.–10.7.
Runonlausunnan lomaan mahtuu Kajaanissa perinteisesti paljon musiikkia, ja tänä vuonna ohjelmassa on mm. Kuhmon kamarimusiikin konsertti 10.7. ja P. Mustapään tekstiin perustuva monologiooppera Dominus Krabbe, jonka on säveltänyt Pekka Jalkanen.
Hauhon musiikkijuhlat 6.–9.7.
15. kertaa järjestettävät Hauhon musiikkijuhlat tarjoaa kaksi päivittäistä konserttia. Tapahtuman heinäkuinen kotipaikka on Hahkialan Kartano. Esiintyjinä ovat mm. Kamus-kvartetti, Virtuosi di Kuhmo ja joukko eturivin suomalaisia jousi- ja puhallinsolisteja.
Kemiönsaaren musiikkijuhlat 11.–17.7.
Musiikkijuhlien 16 konserttia pitävät sisällään niin uutta kuin vanhaakin kamarimusiikkia, liediä unohtamatta. Sebastian Fagerlundin teos saa kantaesityksensä päätöskonsertissa. Kemiönsaaressa esiintyvät mm. Meta4-jousikvartetti, Bravade-nokkahuilukvartetti, sopraano Mia Huhta, klarinetisti Eduard Brunner, pianisti Bengt Forsberg, taiteelliset johtajat Katinka ja Sonja Korkeala sekä Suomalainen barokkiorkesteri.
Kaakon kamarimusiikki, Virolahti, 12.–16.7.
Kaakon kamarimusiikki pidetään kolmatta kertaa Suomen kaakkoisimmassa kunnassa, Virolahdella. Taiteellisena johtajana toimii Jukka Merjanen. Tänä vuonna Virolahdella esiintyvät mm. baritoni Waltteri Torikka, kapellimestari-pianisti-cembalisti-säveltäjä Ville Matvejeff, viulisti Janne Malmivaara ja sellisti Tomas Nuñez-Garcés.
KesäVirrat soi 14.–17.7.
Sellisti Hannu Kiisken suunnittelemassa tapahtumassa esiintyvät Key Ensemble, Kamus-kvartetti sekä Total Cello Ensemble solistinaan Soile Isokoski ja Niko Kumpuvaara. Sellisti Seppo Kimanen soittaa Bachin soolosellosarjoja ja kvintettoja Kamus-kvartetin kanssa.
Kaskisten musiikkikesä 14.–17.7.
Kaskisten taiteellinen johtaja, Rotterdamissa asuva Maija Reinikainen haluaa valottaa ohjelmassa mm. kotimaan kaipuuta musiikissa. Hän on tuonut Hollannista joukon uusia muusikkotuttavuuksia, joita ovat mm. Sophia Torrenga ja Loortje van den Brink, viulu, Francis Saunders, alttoviulu, Esther Torrenga, sello, Juan Zurutuza, piano, Charlotte Bletton, huilu, Yvonne Wolters, oboe ja Moniek Schippers, klarinetti.
Kangasniemen musiikkiviikot 16.–24.7.
Kangasniemen musiikkiviikot keskittyy Kangasniemen laulukilpailujen ja laulukurssin ympärille. Kangasniemen laulukilpailu täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja finaali järjestetään ensimmäisenä sunnuntaina. Musiikkiviikoilla esiintyy myös Paula Koivuniemi Jyväskylä Sinfoniaa luotsaavan Mikko Franckin johdolla.
www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi
Kokkolan oopperakesä 21.7.–24.7.
Kokkolan oopperakesässä esitetään Heinz-Juhani Hofmannin Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot, jonka libreton on tehnyt Juha Hurme. Kapellimestarina toimii Erkki Lasonpalo ja muita esiintyjiä ovat Herman Wallen, Anu ja Piia Komsi sekä Annika Mylläri Kokkola Opera Ensemblen säestyksellä.
Crusell-viikko, 23.–30.7.
Uudenkaupungin puupuhaltimille omistettu Crusell-viikko järjestetään 35. kerran. Taiteellisena johtajana toimii klarinetisti Harri Mäki. Tämän vuoden teemana on tarinankertojat. Kantaesityksinä kuullaan mm. Olli Mustosen pianosekstetto puhallinkvintetille ja pianolle sekä Jaakko Kuusiston, Sebastian Hillin ja Marzi Nymanin uudet puhallinkvintetot. Viikolla kuullaan myös Schubertin Die Schöne Müllerin Jussi Myllyksen ja Kiril Kozlovskyn tulkitsemana sekä kamariooppera Anne Frank solistinaan Mia Huhta.
Sastamala Gregoriana 23.–30.7.
Vanhaan musiikkiin keskiajalta barokin kautta renessanssiin keskittyvä festivaali tuo laajan kattauksen konsertteja, jotka järjestetään Sastamalan Pyhän Marian ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkoissa. Konserteissa kuullaan mm. italialaista laulu- ja instrumentaaliyhtye Fantazyasia johtajanaan Roberto Balconi, brittiläistä vokaaliyhtye The Marian Consortia, cembalisti Assi Karttusta ja kitaristi Rody van Gemertia sekä sveitsiläistä ensemble La Morraa.
Joroisten musiikkijuhlat 23.–31.7.
Joroisten tapahtuma tarjoaa tänä vuonna laulu-, kamari- ja urkumusiikkia, jazzia ja viihdettä. Tähtiesiintyjänä ja kurssin pitäjänä on italialainen tenori Andrea Caré, joka esiintyy Juvan kirkossa festivaalin päätöspäivänä.
Meidän festivaali, 24.–30.7.
Pekka Kuusiston johtama Meidän festivaali levittäytyy Tuusulanjärven ympäristöön heinäkuun lopussa. Kesän ohjelma julkistetaan myöhemmin.
Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat, 26.–31.7.
Lohtajalla keskiössä on tällä kertaa romantiikan ajan kirkkomusiikki. Festivaalilla käydään läpi myös kirkkomusiikin historia pianisti Iiro Rantalan juontamassa show’ssa. Konserteissa kuullaan myös Timo Korhosen ja Uli Kontu-Korhosen duo, jossa Kontu-Korhonen soittaa keskiaikaisia soittimia: organettoa, dulcimeria, sinfoniaa ja jousipsalttaria. Muita esiintyjiä ovat mm. Waltteri Torikka ja EMO-ensemble.
Korsholman musiikkijuhlat, 27.7.–4.8.
Laaja tarjonta pitää sisällään kolmekymmentä konserttia Vaasassa, Korsholmassa ja ympäristössä. Taiteellinen johtaja, pianisti Henri Sigfridsson on kutsunut musiikkijuhlille kymmeniä muusikoita ja neljä orkesteria, kapellimestareinaan ranskalainen Dylan Corlay ja Sakari Oramo. Teemasäveltäjäksi on valikoitunut Einar Englund, jonka syntymästä on 100 vuotta. Raippaluodon kirkossa on mahdollista kuulla fortepianisti Anna Kuvajaa ja Zetes-puhallinkvintettiä. Ohjelmassa on mm. W.A.Mozartin ja J.C. Bachin musiikkia.
Lemin musiikkijuhlat, 28.–31.7.
Laulumusiikkiin keskittyvä festivaali sisältää kirkko- ja kamarimusiikkia sekä kansanmusiikkia. Musiikkijuhlat päättyvät viihdekonserttiin, jossa esiintyy mm. Waltteri Torikka. Konserteissa kuullaan myös mm. sopraano Suvi Väyrystä, mezzosopraano Niina Keiteliä, baritoni Kristian Lindroosia ja pianisti Jukka Nykästä.
Katrina kamarimusiikki, Ahvenanmaa, 2.–6.8.
Ahvenanmaallla järjestettävän kamarimusiikkifestivaalin teemana on tänä vuonna Ranska. Taiteellisena johtajan jatkaa viulisti Cecilia Zilliacus ja vuoden säveltäjäksi on valittu ruotsalainen Fredrik Hedelin, jonka teos Bli violin viululle ja kontrabassolle kuullaan kantaesityksenä. Ahvenanmaalla esiintyy mm. norjalainen pianisti Christian Ihle Hadland, ranskalainen viulisti Philippe Graffin ja ranskalainen sellisti Henri Demarquette.
Rauma Festivo, 2.–6.8.
Rauman ohjelman on suunnitellut viulisti ja kapellimestari Jan Söderblom. H-hetki -konsertissa taiteilijat kohtaavat ensi kertaa ja esittävät etukäteen julkaistusta listasta yleisön valitsemat teokset kylmiltään. Ohjelma toistetaan festivaalin viimeisessä konsertissa. Esiintyjinä konsertissa ovat viulisti Paula Sundqvist, alttoviulisti Hanna Hohti, sellisti Markus Hohti, klarinetisti Christoffer Sundqvist sekä pianistit Emil Holmström ja Sophia Rahman.
Mäntän musiikkijuhlat, 3.–7.8.
Serlachius-museo Göstaan, Mäntän ja Vilppulan kirkkoihin, Honkahoviin ja Mäntän klubille sijoittuvat konsertit keskittyvät pääasiassa pianomusiikkiin ja tuovat yhteen nuoria lupauksia ja kansainvälisiä mestareita. Avajaiskonsertissa kuullaan 19-vuotiasta Ossi Tanneria, joka esittää Chopinin e-mollipianokonserton Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja Sakari Oramon kanssa. Venäläistä traditiota tuo mukaan Boris Berman, jonka opetusta on mahdollista seurata perjantaina. Muita esiintyjiä ovat mm. Soyeon Kate Lee ja Ran Dank, Iiro Rantala, Borea-jousikvartetti, Janne Mertanen ja Elisabeth Leonskaja.
Ulvilan Vanhan musiikin viikko 3.–7.8.
Ulvilan vanhan musiikin kurssin opettajat, cembalisti Assi Karttunen ja sopraano Anneliina Koskinen pitävät oman konsertin, ja myös kurssin oppilaita kuullaan omassa illassaan.
www.facebook.com/vanhanmusiikinviikko
Tammisaaren kesäkonsertit, 4.–7.8.
Tammisaaren kirkossa järjestettävä, viikonlopun kestävä konserttisarja pitää sisällään niin klassikkoteoksia kuin uutta musiikkiakin. Jouni Kaipaiselta kuullaan klarinettikonsertto Carpe diem! solistinaan Kari Kriikku. Jukka-Pekka Saraste johtaa Suomalaista kamariorkesteria ja Musiikkitalon kuoroa. Sunnuntaina esitetään Vivaldin Neljä vuodenaikaa viulisti Minna Pensolan luotsaamana.
Lohjan tenoripäivät 4.–20.8.
Tenoripäivien vuoden taiteilijana on Mika Pohjonen, joka esiintyy muiden suomalaisten laulajien kanssa mm. oopperagaalassa. Festivaaliohjelman teemana on tango, ja laulusolistien lisäksi kuullaan mm. Lohjan kaupunginorkesteria, Dominante-kuoroa ja Arriba Big bandia.
Oulunsalo soi, 4.8.–3.9.
Ohjelma julkistetaan myöhemmin.
www.oulunsalosoi.fi
BRQ Vantaa Festival, 7.–14.8.
Vantaan barokkijuhlien tapahtumat keskittyvät Pyhän Laurin kirkkoon ja kappeliin sekä Pappilan puistoon ja Nyknapaksen taloon. Hollantilainen fortepianisti Ronald Brautigam soittaa saksalaissäveltäjien musiikkia Graf-pianolla, italialainen Micrologus-yhtye esittää musiikkia 1400–1500-lukujen Venetsiasta, ja Helsingin barokkiorkesteri esiintyy Aapo Häkkisen johdolla solistinaan Kajsa Dahlbäck. Mukaan mahtuu myös open stage -ilta, jossa kuullaan vanhan musiikin harrastajien esityksiä.
Lahti Organ, 9.–14.8.
Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.
Turun musiikkijuhlat, 11.–20.8.
Turun juhat alkavat Olli Virtaperkon Romer’s gap: Konsertto vahvistetulle sellolle ja orkesterille -teoksen kantaesityksellä, jonka solistina esiintyy Apocalyptican Perttu Kivilaakso. Turun filharmonista orkesteria johtaa Ville Matvejeff, ja konsertissa kuullaan myös E-P. Salosta, G. Gershwinia sekä L. Bernsteinia. Musiikkijuhlilla kuullaan myös Roozemanin veljeksiä, kapellimestari Valeri Gergijevin luotsaamaa Mariinski-teatterin orkesteria, sopraano Angelika Klaasia ja Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartetia.
LuostoClassic, 11.–14.8.
Neljästoista LuostoClassic järjestetään Pyhä-Luostolla ja Sodankylässä, ja ohjelmaan kuuluu konserttien lisäksi säveltäjätapaaminen sekä musiikillinen luontoretki. Festivaalin avajaiskonsertissa veden äärellä soittaa Lapin kamariorkesterin puhallinkvintetti ja kesäillan liedkonsertissa esiintyy sopraano Soile Isokoski pianistinaan Ilkka Paananen. LuostoClassicin vuoden säveltäjä Pēteris Vasksin esittelee säveltäjä Kalevi Aho ja hänen musiikkiaan soittaa mm. pianisti Martti Rautio. Beethovenin B-duurijousikvarteton soittavat viulistit Mark Gothóni ja Karen Gomyo, sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Hiyoli Togawa. Lapin kamariorkesteri esiintyy johtajanaan John Storgårds.
Helsingin juhlaviikot, 19.8.–4.9.
Helsingin juhlaviikot tarjoilee mm. tähtipianisti Lang Langin debyytin Musiikkitalossa RSO:n solistina. Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuelan paluu juhlaviikoille tapahtuu 2. syyskuuta, jolloin sitä johtaa Gustavo Dudamel. Kuriton kesäyö on klassista, ambientia, Shakespearea ja hiphopia yhdistävä teoskokonaisuus, jossa kuullaan mm. räppiä yhdistettynä klassiseen musiikkiin sekä kaksi kantaesitystä. HKO:ta ja RSO:ta johtaa Dalia Stasevska.
Satasoitto, Harjavalta ja Kokemäki, 26.8.–4.9.
Ohjelma julkaistaan myöhemmin.
Loviisan Sibeliuspäivät, 8.–10.9.
Ohjelma julkistetaan myöhemmin.
Lahden Sibelius-viikko 8.–11.9.
Sinfonia Lahden Sibelius-viikko tarjoaa kolme orkesterikonserttia, jotka samalla juhlistavat Dmitri Slobodenioukin aloitusta orkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi Kamus-kvartetti soittaa kamari- ja Joonas Piirto pianomusiikkia.
www.sinfonialahti.fi