Konserttisaleja nousee – tai on nousematta

Arkkitehtitoimisto Herzog & Meuronin suunnittelema Hampurin Elbphilharmonie sijaitsee vanhalla satama-alueella Hafen Cityn alueella. Lasipintainen konserttisali on rakennettu vanhan makasiinirakennuksen päälle, ja rakennus on 110 metriä korkea. Vaikutelma on häikäisevä, mutta niin oli hintakin.

Hampurin uusi Elbphilharmonie on vihdoin luovutettu käyttäjille, ja Münchenin uuden konserttisalin arkkitehtikilpailu on pantu käyntiin. Lontoossa on otettu takapakkia, mutta Persianlahden maissa ja Aasiassa rakennusbuumi jatkuu.

 

Hampurin Elbphilharmonien akustiikan testaukset ja muut viimeistelyt ovat parhaillaan käynnissä, ja avajaiskonsertti pidetään 11. tammikuuta. Siinä soittaa Pohjois-Saksan radio-orkesteri, nykyiseltä nimeltään NDR Elbphilharmonie Orchester ylikapellimestarinsa Thomas Hengelbrockin johdolla. Mukana on myös NDR:n ja Baijerin yhdistetty radiokuoro ja komea solistijoukko Jonas Kaufmannista ja Anja Harterosista alkaen.

Avajaiskonsertin otsikko ”Tilaksi muuttuu tämä aika” on lainattu Wagnerin Parsifalista. Siinä kuullaan saksalaisen musiikin koko skaala Michael Praetoriuksesta Wolfgang Rihmiin.  

Kaupungin toinen orkesteri, Philharmonisches Staatsorchester pääsee saliin 13.1., ja Kent Naganon johtaman konsertin ohjelmassa on Jörg Widmanin oratorion Arche kantaesitys. Heti perään kuullaan Riccardo Mutin johtamia Chicagon sinfonikkoja, ja pari kuukautta kestävä avajaisfestivaali on täynnä huippuvieraita Wienin ja Berliinin filharmonikkoja myöten.

Huippumusiikilla nuollaan haavoja, jotka poikkeuksellisen vaikea rakennusprojekti sai aikaan. Sali tuli myöhästyessään kymmenen kertaa arvioitua kalliimmaksi. Loppusummana on 866 miljoonaa euroa. Rondo seuraa salin avajaisia ja raportoi niistä helmikuun lehdessä.

Nyt yritetään ottaa opiksi niin Hampurin konserttitalon kuin Berliinin lentokentän katastrofeista, jotka ovat mustanneet Saksan insinöörimainetta. Münchenin uusi konserttisali pääsi alkusyksystä arkkitehtuurikilpailun julkistamiseen saakka. Kilpailuun on kutsuttu kuusi huipputoimistoa, mm. Gehry Partners ja Herzog & de Meuron. Tulos julistetaan ensi toukokuussa, ja rakennustyöt olisi tarkoitus saada käyntiin vuoden 2018 aikana.

Projekti on valmisteltu huolella, ja kaupunki lupaa, että rakennuskulut pysyvät 300 miljoonassa eurossa. Panoksena on hankkeessa mukana olevien poliitikkojen kuten Baijerin kulttuuriministeri Ludwig Spaenlen maine. Talo nousee Münchenin itäisen rautatieaseman lähelle, ja se käsittää mm. 1800-paikkaisen pääsalin ja 600-paikkaisen pienemmän salin.

Münchenin kaksi orkesteria, filharmonikot ja Baijerin radio-orkesteri tarvitsevat uuden kodin, koska kärsivällisyys Gasteig-Filharmonian huonon akustiikan vuoksi on loppunut.

Lontoossa uuden konserttitalon hanke käynnistyi, kun Sir Simon Rattle piti sitä ehtona lupautumiselleen London Symphony Orchestran ylikapellimestariksi. Talon budjetiksi laskettiin 330 miljoonaa euroa. Nyt hanke on ottanut takapakkia, kun Britannian hallitus marraskuussa veti pois aiemmin lupaamansa avustuksen. Perusteena mainittiin, että Lontoossa on jo konserttisalit Barbican- ja South Bank Center -keskuksissa, vaikka juuri niiden akustiikan huonouden vuoksi uutta salia tarvitaan. Nyt hankkeelle yritetään kerätä yksityinen rahoitus.

Kuwait Cityn Sheikh Jaber Al Ahmad Cultural Centre koostuu toisiinsa liittyvistä neljästä rakennuksesta ja käsittää teatteri-, konsertti- ja konferenssikeskukset. Pintojen rikkaasti koristellut geometriset muodot tuovat mieleen islamilaisen arkkitehtuurin. Platina ja lasti kimmeltävät kuin jalokivi. Pääarkkitehtina on meksikolainen Rojkind Arqiutectos

Persianlahdella ei ole näitä huolia. Kuwait Cityn uusi kulttuurikeskus, joka on nimetty sheikki Jaber Al Ahmadin mukaan, vihittiin käyttöön lokakuussa. Se käsittää 2000-paikkaisen oopperatalon, musiikkikeskuksen ja konferenssi- ja kirjastotiloja. Kompleksi hohtaa meren rannalla jättimäisten jääkuutioiden tapaan, ja runsaassa ornamentiikassa on myös arabialaisia vaikutteita. 

Taichungin oopperataloa hallitsevat orgaanisesti kiemurtelevat ja kaarevat muodot. Arkkitehti Toyo Ito on halunnut yhdistää ulko- ja sisätilat vastaavalla tavalla ”kuin ihmisruumis on yhteydessä luontoon suun, korvien ja nenän välityksellä”.

Lokakuussa myös Taiwanin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Taichungiin avattiin uusi oopperatalo. Sen on suunnitellut japanilainen arkkitehti Toyo Ito, ja sitä hallitsevat aaltomaisesti kiemurtelevat lasi- ja teräsrakenteet. Siellä on tarkoitus esittää sekä länsimaista että kiinalaista oopperaa.

Saksan seuraava uusi konserttisali, Berliinin Pierre-Boulez-Saal, avataan 4. maaliskuuta. Se on osa Barenboim-Said -akatemiaa. Berliinin valtionoopperan vuosia viivästynyt ja 239 miljoonasta noin 400 miljoonaan euroon kallistunut remontti on myös loppusuoralla, ja se avataan syyskuussa 2017 Wolfgang Rihmin uudella oopperalla.

Vastaava murheenkryyni on ollut Kölnin oopperan remontti, joka sekin on kallistunut 250 miljoonasta 400 miljoonaan euroon. Valmista pitäisi olla kaudeksi 2017–2018. Ooppera on vuosikausia ollut evakossa vanhassa Rheinparkin Staatenhausissa.

Harri Kuusisaari

 

Edellinen artikkeliHeinrich Schütz: Jouluoratorio (Historia der Geburt Jesu Christi)
Seuraava artikkeliSadusta tuli psykodraama