
Vaikka Tanskan kuninkaallisella oopperalla on hyvä taiteellinen maine ja 2005 avattu, akustisesti erinomainen oopperatalo, Tanskan hallitus on tehnyt kaikkensa tämän maineen tuhoamiseksi. Se on kurittanut oopperaa jo usean vuoden ajan budjettileikkauksilla, joiden ansiosta jo kaksi taiteellista johtajaa on sanoutunut irti.
Viimeisin heistä on saksalainen Sven Müller, joka lopetti kuluneen kauden lopussa. Elokuussa hänen tilalleen tulee Lontoon Royal Operan apulaisjohtajana vuodesta 2011 toiminut John Fulljames. Samalla uutena ylikapellimestarina aloittaa Alexander Verdenikov.
Viime kaudella oltiin tilanteessa, jossa säästöt olisivat merkinneet oopperaorkesterin kutistamista. Kyseessä ei ole mikä tahansa kokoonpano vaan maailman vanhin orkesteri alallaan: se sai alkunsa vuonna 1488 kuningas Kristian I:n torvikaartista.
Asiaan löytyi kompromissi, kun orkesteri suostui palkkansa alentamiseen kymmenellä prosentilla. Samalla sen työvelvollisuudet vähenivät. Missä nyt oikein mennään?
”Kuninkaallisen teatterin budjetti on kutistunut kahdella prosentilla joka vuosi. Nyt meillä on käytössä sama summa rahaa kolmen talon eli teatterin, baletin ja oopperan pyörittämiseen kuin silloin, kun kaikki olivat vielä samassa talossa”, vastaa oopperan tiedottaja Claus Georg Kjær.
Yhtälön toimiminen on edellyttänyt väen irtisanomisia ja esitysten vähentämisiä. Vielä viisi vuotta sitten vanhassa talossa Kongens Nytorvilla esitettiin barokkioopperaa, samalla kun iso ohjelmisto pyöri laivanvarustaja Maersk Mc-Kinney Møllerin lahjoituksena rakennetussa oopperatalossa Holmenilla. Enää eri tällaisesta luksuksesta ole tietoakaan.
”Lahjoituksen vastaanottaminen tarkoitti selkeästi myös velvollisuutta vastata sisällön resursseista. Nyt lupaus on rikottu, mikä on häpeällistä. Teatterin nykyjohto tekee parhaansa selvitäkseen, mutta tanskalaispoliitikkojen tapa hoitaa asiaa ei saa korkeaa arvosanaa”, sanoi Kööpenhaminan oopperan entinen johtaja Kasper Holten Rondossa 1/2015.
Kaikesta huolimatta Sven Müllerin suunnittelema seuraava kausi Kööpenhaminassa vaikuttaa monipuoliselta. Se alkaa chileläis-saksalaisen ohjaaja-koreografin Aniara Amosin tekemällä Rigolettolla, ja Verdi-teema jatkuu Nicola Raabin ohjaamalla Otellolla. Thomas Adesin uusi, Salzburgissa vuosi sitten kantaesitetty ooppera The Exterminating Angel tulee myös Kööpenhaminaan. Teos perustuu Luis Buñuelin surrealistiseen elokuvaan.
Uutta, yhteiskunnallista tanskalaisoopperaa edustaa Eva Noer Kondrupin säveltämä ja kirjoittama pakolaisaiheinen The Traveller, ja Christian von Götzin ohjaama Berlin Lulu vahvistaa talon vahvaa 1900-luvun repertoaaria.
Varaslähtö kaudelle otetaan 30.7.–6.8. pidettävällä oopperafestivaalilla, jossa esitykset valtaavat Kööpenhaminan aukiot, kadut ja liikennevälineet. Tarkka ohjelma: operafestival.dk
Harri Kuusisaari