perjantai syyskuu 20. 2024

HS: Pekka Kuusistosta Norjalaisen kamariorkesterin uusi taiteellinen johtaja

Norjalaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana syksyllä 2021 aloittava Pekka Kuusisto on tällä hetkellä mm. Mahler-kamariorkesterin taiteellinen partneri ja Skotlantilaisen kamariorkesterin residenssitaitelija. © Kaapo Kamu

Helsingin Sanomat kertoo tänään julkaistussa uutisessaan viulisti Pekka Kuusiston valinnasta Norjalaisen kamariorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Kuusiston kausi alkaa vuoden 2021 syksyllä, ja orkesterin noin kahdestatoista vuosittaisesta konserttiperiodista viulistin vastuulle lankeaa puolet.

Norjalainen kamariorkesteri toimii freelance-pohjalta, joten soittajiston vaihtuvuus on ollut suurta. Kuusiston pyynnöstä orkesterille on kuitenkin muodostettu 21-henkinen ydinporukka. Orkesteri on esiintynyt useimmin Oslon yliopiston aulassa, mutta on saamassa uudeksi konserttipaikaksi Munch-museon uudessa rakennuksessa sijaitsevan konserttisalin aivan Norjan kansallisoopperan vieressä.

Kuusiston johtokaudella orkesterille tilataan paljon uusia sävellyksiä. “Yritämme etsiä myös historiasta naispuolisia säveltäjiä, joilla on kamariorkesterille sopivaa ohjelmistoa”, Kuusisto kertoo Helsingin Sanomille. Tarkoituksena on, ettei konserteissa soisi vain “kuolleiden valkoisten äijien” musiikki.

Tuoreimmat uutiset