Rondon matkat vievät Barcelonaan ja Müncheniin

 

RONDON JA OK-MATKOJEN yhteistyönä järjestämät lukijamatkat jatkuvat tänä vuonna. Helmikuun alussa toteutettavan, jo pitkään loppuunmyydyn Pariisin oopperamatkan jälkeen kohteena on Barcelona 9.–12. huhtikuuta. Kaupungin Liceu-oopperassa on tilaisuus nähdä Ponchiellin La Gioconda. Se on italialaisen oopperan keskeisiä teoksia Verdin ja Puccinin välillä, mutta Suomessa sitä on nähty hyvin harvoin. Arrigo Boiton librettoon perustuva teos on tummasävyinen murhineen, itsemurhineen ja seksuaalisine ahdisteluineen, ja sen korkeajännitteiset tunteet ja rikkaat melodiat antavat laulajille paljon mahdollisuuksia.

Iréne Theorin laulaa La Giocondaa Barcelonassa. © CHRIS GLOAG

Barcelonan tuotannon on ohjannut ja lavastanut Pier Luigi Pizzi. Nimiroolia tulkitsee ruotsalainen Iréne Theorin, joka on noussut dramaattisten sopraanojen kärkinimiin.

Toisena matkapäivänä on tilaisuus kuulla Barcelonan konserttitalossa kaksi Manuel de Fallan värikästä espanjalaisbalettia, Noiduttu rakkaus ja Kolmikkohattu. Teoksissa yhdistyvät magiikka ja flamenco-vaikutteiset espanjalaisrytmit. Parin esittää alansa parhaimpiin kuuluva Mahler Chamber Orchestra, johtajanaan Pablo Heras-Casando.

Münchenin oopperajuhlille lukijamatka suuntautuu jo toistamiseen, tällä kertaa 9.–13. heinäkuuta. Ohjelman kohokohtana on Verdin Otello, jonka nimiosassa on tenorien kuningas Jonas Kaufmann. Mustasukkaisuuden riivaaman maurihallitsijan raastava rooli antaa hänelle mahdollisuuden tuoda esiin koko äänensä ja näyttelijäntyönsä skaalan. Desdemonana on Anja Harteros ja Jagona Gerard Finley. Kirill Petrenko johtaa Otellon yhtenä viimeisistä Baijerin valtionoopperan ylikapellimestarin kaudellaan. Syksyllä hän siirtyy Berliinin filharmonikkoihin.

Jonas Kaufmann laulaa Otelloa Münchenissä

Toisena oopperana matkalla on Straussin Salome, jonka ohjaa radikaaleista tulkinnoistaan tunnettu Krzystof Warlikowski, ja nimiroolia esittää Malis Petersen. Välipäivän ohjelmassa on retki Herrenchiemseen linnaan, joka oli viimeinen Ludwig II:n suureellisista rakennushankkeista. Maalaismaisemassa järven saaresta kohoava Versailles-kopio muotoiluaarteineen tekee taianomaisen vaikutuksen.

 

Edellinen artikkeliIisakkila sai Kaartin soittokunnasta irti riemukasta outoutta – muttei säröittä
Seuraava artikkeliDalia Stasevska nimetty BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi