Siuntion Lux Musicae kehottaa avaamaan korvansa luonnolle

Siuntion Lux Musicae -festivaalin väkeä infossa: edessä vas. Kaija Saarikettu, Kimmo Hakola (etänä) ja Arja Alho, taustalla vas. Veli Vanhanen ja Teppo Koivisto.

Siuntion Lux Musicae järjestetään 17.–19. marraskuuta jo 24. kerran. Festivaalin teemana on: ”Kuuntele: luonto puhuu”.

 

Siuntion Lux Musicae ottaa varaslähdön 16.11., kun Sivistyskampus Siuntion sydämessä avataan valokuvanäyttely Eero Hauta-ahon lintuvalokuvista. Näyttely liittyy Siuntiossa vaikuttaneen kielitieteilijän ja ornitologin Ivar Hortlingin (1876–1946) elämäntyöhön.

Viulisti Kaija Saarikettu on löytänyt Hortlingin muistiinpanoja tämän lintuhavainnoista. Ennen nauhurien aikaa Hortling kirjoitti muistiin lintujen laulua yhdistäen graafista kuvausta perinteiseen notaatioon.

Pariisin Cité Internationale des Arts -taiteilijakeskuksessa työskentelevä säveltäjä Kimmo Hakola osallistui Lux Musicaen tiedotustilaisuuteen etäyhteydellä. Hän kertoi Siuntiossa kantaesityksenä sunnuntaina 19.11. klo 16 kuultavasta teoksestaan Kaksi imaginaarista lintua – nämä ovat Satakerttunen ja Viitakieli.

”Luvassa on virtuoottista liverrystä ja yläsävelillä leikkimistä – eräänlainen hybridimalli kahdesta minulle rakkaasta laulajasta, satakielestä ja viitakerttusesta. Teos on sävelletty Piia Komsille, hienolle koloratuurille ja sellistille. Toki teoksen voi esittää duonakin, mutta nyt Komsi hoitaa molemmat roolit”, Hakola kertoo.

Hakolan Imaginaariset linnut on osa lintuaiheista konserttia, jossa vierailevat myös mm. varpunen, sinirinta, käki ja jopa kana. Piia Komsin pianistipartnerina on Ilmo Ranta.

Kimmo Hakolaa kuullaan samana sunnuntaina jo aiemmin. Nature: Trees ilmentää säveltäjän kunnioitusta luontoa kohtaan – ja samalla huolta sen tilasta. Hakola on mukana pianistina, ja Lux Musicae Ensemblen muodostavat hänen lisäkseen Kaija Saarikettu, viulu, Artturi Aalto, sello sekä Lauri Sallinen, klarinetti.

”Haen kokemusta, riittiä, jossa myös hiljaisuudelle ja ajattomuudelle voi antaa tilaa”, Kimmo Hakola kuvailee ja jatkaa:

”Teos sisältää pareja, joissa ensin kuullaan improvisaatio annetun materiaalin pohjalta, eräänlainen prélude non mesuré, ja sitten laulu, joka on omistettu nimetylle puulle. Puut ovat valikoituneet Levantin alueelta. Olen omistanut teoksen juutalaisen Tu bišvat -juhlan, puiden uuden vuoden kunniaksi.”

Kimmo Hakola on Lux Musicaen entinen taiteellinen johtaja. Uusi tulokas hallituksessa on puolestaan Teppo Koivisto, joka on soittanut pitkään Kaija Saariketun duokumppanina.

”Olen Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston vastuuopettaja, ja tätä kautta tunnen paljon nuoria muusikoita”, Koivisto kertoo roolistaan Lux Musicaessa.

Festivaali alkaa perjantaina 17.11. pianisti Janne Mertasen suomalaisella resitaalilla, jossa kuullaan Jean Sibeliuksen, Selim Palmgrenin, Joonas Kokkosen ja Heino Kasken sävellyksiä.

Juniorjouset konsertoi Kasmir Uusituvan johdolla lauantaina 18.11. klo 14, ja ohjelmistossa on mm. Béla Bártokia ja Samuel Barberia, jolta kuullaan rakastettu Adagio jousille. Samana iltana klo 18 esiintyvät Tuomo & Markus, joiden musiikissa kuvastuu rakkaus amerikkalaiseen singer/songwriter -perinteeseen.

Lux Musicae -festivaalin hallituksen puheenjohtaja Arja Alho toivoo, että yleisö löytää kätevästi lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsevaan Siuntioon.

”Jännityksessä meitä pitää, kuten muitakin tapahtumajärjestäjiä, että koronan jälkeen yleisö on alkanut osaa konserttilippuja todella myöhään – kahta viikkoa, jopa vasta viikkoa ennen konsertteja”, Arja Alho toteaa.

Matti Tuomisto

 

Edellinen artikkeliIkuisen levon levottomuus
Seuraava artikkeliKeski-Pohjanmaan kamariorkesteri taas leikkausuhan alla