Unohdettu säveltäjä esiin

Dayas Manchester-uusi

Urkutaiteilija Jan Lehtola on tehnyt löytöjä unohdetun virtuoosisäveltäjä William Humphrey Dayasin parissa ja esittelee niitä tässä kuussa konsertissa, levyllä ja seminaarissa.

William Humphrey Dayas oli yksi viimeisistä Franz Lisztin koulun tähdistä. Hänellä oli yhteydet myös Suomeen, sillä hän oli Helsingin musiikkiopiston pianonsoiton opettaja Ferrucio Busonin jälkeen. Dayas syntyi New Yorkissa 12.9.1863. Hän muuttaa Saksaan 1881 ja pääsi Franz Lisztin oppilaaksi Weimariin. Siitä alkoi tärkeä kausi hänen elämässään.

Helsingissä uuteen Musiikkiopistoon, jonka perustaja ja johtaja oli Martin Wegelius, etsittiin pianonsoiton opettajia erityisesti Lisztin luokalta. Siellä opettivat Lisztin oppilaista saksalaiset Carl Pohlig, Ludwig Dingeldey ja Carl Schuler, kunnes tulivat Ferrucio Busoni ja William Dayas.

Dayasin maine opettajana levisi nopeasti, ja Helsingistä hänet kiinnitettiin seuraavaksi Wiesbadeniin, Kölniin ja vihdoin Manchesteriin, jossa hän toimi pianomusiikin professorina kuolemaansa 3.5.1903 saakka.

Dayasin sävellystuotanto sisältää jousikvarteton, viulu- ja sellosonaatit pianon kanssa, kaksi urkusonaattia, kaksi vihkoa saksankielisiä liedejä, kaksi vihkoa valsseja nelikätisesti pianolle sekä yksittäisiä virtuoosinumeroita pianolle. Kaikki tämä on pysynyt unohduksissa sitten Dayasin kuoleman, ja teokset kuullaan tässä kuussa lähes sadan vuoden tauon jälkeen.

Läysin kamarimusiikki- ja pianotuotannon kolmesta eri arkistosta Manchesterista ja Lontoosta vuonna 2013. Urkusonaatit löysin jo 1997 Sibelius-Akatemian varastosta, sillä Dayas oli lahjoittanut ne Richard Faltinille asuessaan Suomessa.

Urkutaiteen näkökulmasta Dayas edustaakin Lisztin ja Reubken muodostaman ringin unohdettua osaa. Dayasin urkusonaatit on sävelletty kuin Lisztin Fantasian ja fuugan Ad nos, ad Salutarem undam ja Reubken Sonaatin Der 94ste Psalm, aloittaman sarjan rinnalle. Dayasin nostaminen esiin on sensaatio, jollainen sattuu kohdalle nykyään ani harvoin.

Jan Lehtola


 

Soiva Akatemia -konsertti perjantaina 4.3. klo 19 Musiikkitalon Camerata-salissa

Ohjelmassa Dayasin 14 liediä saksankielisiin runoihin, Sonaatti viululle ja pianolle sekä Sonaatti sellolle ja pianolle. Esiintyjät ovat Jenni Lättilä (sopraano), Lea Tuuri (viulu), Pinja Laine (sello), Tiina Karakorpi, Annikka Konttori-Gustafsson ja Kiril Kozlovsky (piano).

Seminaari lauantaina 5.3. klo 10–16 Sibelius-Akatemian Wegelius-salissa (Töölönkatu 28, 4. kerros)

Luennoitsijoina Jan Lehtola, Margit Rahkonen, Marjaana Virtanen ja Risto-Matti Marin.

13.00 Lounaskonsertti

Dayasin pianomusiikkia ja jousikvartetto, esiintyjinä Marko Hilpo, Margit Rahkonen, Annikka Konttori-Gustafsson, Jaso Sasaki, Sini Virtanen, Barbora Hilpo ja Iida-Vilhelmiina Laine

Konsertti 5.3. klo 20 Johanneksenkirkossa (Korkeavuorenkatu 12)

Jan Lehtola, urut. Ohjelmassa Dayasin ja Regerin urkusonaatteja. Yhteistyössä Helsingin Urkupäivien kanssa. Konsertissa julkaistaan Dayasin urkuteosten kokonaislevytys (Toccata Classics).

Edellinen artikkeliEteläisempää Sibeliusta vientitarkoitukseen
Seuraava artikkeliTurvapaikanhakijoiden tarinat