maanantai kesäkuu 17. 2024

Viikkokatsaus 21/2020: mm. Ylen kokeellisen musiikin Avaruusromua-ohjelma lopetetaan, muusikko Mory Kanté on kuollut sekä striimivinkkejä

Guinealainen maailmanmuusikko Mory Kanté kuoli 70-vuotiaana tällä viikolla. © Marc Ribes

Tämän vuoden festivaalikesä tulee olemaan varsin laiha, kun suurin osa tapahtumista on peruttu tai siirretty ensi vuoteen. Pienimuotoisia yleisökonsertteja kuitenkin järjestetään myös tänä kesänä. Hyvinkään orkesteri ilmoitti tällä viikolla kesäkuun konserttinsa toteutuvan. Hyvinkään kirkossa 11. kesäkuuta pidettävässä konsertissa tullaan kuulemaan Ludwig van Beethovenin Es-duuriseptetto op. 20. Vallitsevan pandemian vuoksi kirkkosaliin päästetään enintään 50 henkilöä, mutta konsertti tullaan myös striimaamaan Hyvinkään kaupungin sosiaalisten kanavien kautta.

Toivo Kuula -laulukilpailu siirtyy vuodella eteenpäin. Kilpailun välierä ja finaali oli alunperin tarkoitus pitää tämän vuoden elokuussa, mutta pandemiatilanteen vuoksi sekä välierä että finaali järjestetään Alavuden kirkossa vuoden 2021 elokuussa.

Yleisradion kokeelliseen ja elektroniseen musiikkiin keskittyvä Avaruusromua-ohjelma lopetetaan. Lopetuksen syynä on ohjelmaa alusta asti eli vuodesta 1990 lähtien toimittaneen ja juontaneen Jukka Mikkolan siirtyminen eläkkeelle. “Yle ei olisi ohjelmaa halunnut lopettaa”, Mikkola totesi Helsingin Sanomille. Yle Radio 1:ssä 7. kesäkuuta kuultava viimeinen lähetys on samalla ohjelman 30-vuotisjuhla. Juhlallisuudet jakautuvat itse asiassa kolmeen osaan: juhlalähetykseen, heti perään kuultavaan Avaruusromun pitkään ja hiljaiseen yöhön sekä jo nyt Yle Areenassa katsottavana olevaan elokuvaan.

Tällä viikolla ei ole vältytty suru-uutisiltakaan, sillä guinealainen maailmanmusiikin mestari, 70-vuotias Mory Kanté kuoli perjantaina 22. toukokuuta sairaalassa Guinean pääkaupungissa Conakryssa pitkäaikaisten sairauksien murtamana. Kanté kävi poikansa Balla Kantén mukaan usein hoidoissa Ranskassa, mutta vallitsevan pandemian vuoksi se ei enää ollut mahdollista. Kanté oli syntynyt 24. helmikuuta vuonna 1950 Ranskan Guinean Kissidougoussa. Syntyperältään hän oli mandinka.

Guinean presidentti Alpha Condé kuvaili Kantén uraa esimerkilliseksi ja poikkeukselliseksi. Kantéa pidetäänkin yhtensä länsiafrikkalaisen ja koko Afrikan mantereen musiikin suurimmista nimistä. Suuren yleisön tietoisuuteen Kanté lienee noussut 1980-luvun Yéké Yéké -hitillään. Kappale nousi myös Suomen singlelistan kärkeen elokuussa 1988. Suomessa Kanté vieraili mm. April Jazzissa ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. 

Lopuksi vielä viikonlopulle ja ensi viikolle katseluvinkkejä.

The Shows Must Go On -kanava YouTubessa julkaisee yhden musikaalin katseltavaksi joka perjantaina kello 21 Suomen aikaa pandemian ajan. Suomessa tallenteet ovat katsottavissa 48 tuntia, joten vielä ehdit näkemään tämän viikon valinnan. Tällä hetkellä katsottavissa on Richard Rodgersin ja Oscar Hammersteinin Sound of Music. Videon voit katsoa täällä.

Perjantaiset musikaalistriimaukset ovat keränneet miljoonia katsojia ja niiden odotetaan jatkuvan niin kauan kuin pandemia kestää. Aiemmin kanavalla on jo nähty mm. Jesus Christ Superstar -musikaalin vuoden 2012 versio sekä Oopperan kummituksen jatko-osa Rakkaus ei koskaan kuole (engl. Love Never Dies).

Kotimaisten sinfoniaorkesterien koronakevään verkkokonserttisarjat alkavat vähitellen päättyä. Tällä viikolla viimeisen konserttinsa striimasi esimerkiksi Jyväskylä Sinfonia. Turun filharmoninen orkesteri taasen lähettää huomenna 1900-luvun musiikkiin keskittyvän kamarimusiikkikonsertin sivuillaan kello 15 alkaen.

Radion sinfoniaorkesterin koronakevään päätöskonsertissa keskiviikkona 27. toukokuuta kello 19 kuullaan harppumusiikkia ja runonlausuntaa. Tampere Filharmonia puolestaan päättää verkkokonserttikautensa Antonin Dvořákin ja Dmitri Šostakovitšin jousikvartetoilla torstaina 28. toukokuuta kello 19. Helsingin kaupunginorkesterin Impromptu-sarja päättyy perjantaina 29. toukokuuta kello 19 Beethovenin, Giovanni Bottesinin ja Olli Mustosen sävelin. HKO:n konsertti-illan avaa Visuaalinen alkusoitto, joka esitetään myös Musiikkitalon mediaseinällä.

Tuoreimmat uutiset