lauantai marraskuu 23. 2024

Yli tuhat sivua Sibeliuksen käsikirjoituksia saattaa kadota tutkijoiden ulottumattomiin

Jean Sibeliuksen Kaiutar-laulun käsikirjoitusta. Se on osa Kirjailijaliiton viime syksynä Kansalliskirjastolle tekemää lahjoitusta ja säilytetään siis Kansalliskirjaston suojissa. Nyt myynnissä on 1 200 sivua alkujaan Robert Lienaun kustantamosta peräisin olevia Sibeliuksen käsikirjoituksia. Kuvalähde: Kansalliskirjasto

Helsingin Sanomat julkaisi tänään artikkelin, jossa kerrotaan jopa 1 200 sivua Sibeliuksen käsikirjoituksia olevan myynnissä. Myytävä käsikirjoituskokonaisuus on ainakin toistaiseksi vedetty pois tutkijoiden ulottuvilta.

Jean Sibeliuksen koottujen teosten kriittisen edition päätoimittajan, professori Timo Virtasen mukaan nyt myynnissä oleva kokonaisuus on hyvin tärkeä alkuperäisaineisto. Myytävä käsikirjoituskokoelma on alkujaan peräisin Sibeliuksen saksalaiselta Robert Lienau -kustantamolta ja sitä on säilytetty tähän saakka saksalaisessa julkaisuarkistossa.

“Suurin ongelma tutkijoiden näkökulmasta on tämä: jos käsikirjoituksia myydään yksityiskokoelmaan, emme tiedä, näemmekö ja tutkimmeko näitä käsikirjoituksia koskaan. Kaikki – itse asiassa kaikki – riippuu ostajan hyvästä tahdosta”, Virtanen avasi myynnin problematiikkaa jo keskiviikkona 26. helmikuuta Hufvudstadsbladetissa (HBL) julkaistussa tekstissään. Tuolloin Virtanen ei kuitenkaan sen tarkemmin maininnut, minkä käsikirjoituskokoelman myynnistä on kyse.

Sibeliuksen teosten kriittisen edition kannalta myyntipäätös on hyvin merkittävä, sillä editiohankkeen tarkoituksena on tieteellisesti dokumentoida säveltäjän teosten koko lähdeketju ensimmäisistä luonnoksista lopullisiin painotuotteisiin sekä julkaista kaikki Sibeliuksen teokset kriittisesti korjattuna laitoksena säilyneiden käsikirjoitusten pohjalta.

Lienaun kokoelmasta on jo aiemmin myyty yksittäisiä käsikirjoituksia. Nyt myytävänä olevasta materiaalista nykyinen omistaja pyytää Helsingin Sanomien artikkelin mukaan euroissa “matalaa seitsennumeroista lukua”.

Ylipäänsä Sibeliuksen käsikirjoituksia on ollut myynnissä useita kertoja viimeisen 50 vuoden aikana, yleensä ulkomaisissa huutokaupoissa. Vuonna 1970 syntyi suorastaan kansanliike Sibeliuksen käsikirjoitusten saamiseksi takaisin Suomeen, vaikka Suomen valtion mahdollisuuksia kokoelman ostamiseen pidettiinkin heikkoina. Valtion, kahden pankin ja säätiön avulla tuolloin saatiin lopulta 50 käsikirjoituksen kokoelma Kansalliskirjaston suojiin.

Tunnettujen ja arvostettujen säveltäjien käsikirjoitukset ovat Virtasen mukaan hyviä sijoituskohteita, sillä niiden arvo vain kasvaa vuosien myötä. Esimerkiksi vuonna 2016 huutokaupattu Pohjolan tyttären 57-sivuinen käsikirjoitus maksoi lähes 290 000 euroa päätyen yksityiseen omistukseen.

“Kansallisena aarteena Sibeliuksen käsikirjoitukset ovat korvaamattomia”, Virtanen kuitenkin totesi kirjoituksessaan HBL:ssä.

Tuoreimmat uutiset