perjantai toukokuu 17. 2024

Pori Jazzin entinen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas on kuollut

Jyrki Kangas oli kansainvälisesti tunnettu porilainen kulttuurivaikuttaja ja Pori Jazzin pitkäaikainen taiteellinen johtaja. © Markku Åberg

Jazz-muusikko ja Pori Jazzin entinen taiteellinen johtaja Jyrki Kangas (1944–2020) kuoli 76-vuotiaana myöhään torstai-iltana 27. helmikuuta. Satakunnan Kansan mukaan Kangas kärsi viimeisinä elinvuosinaan sydänsairaudesta. Kangas oli syntynyt Porissa 20. tammikuuta 1944.

Mr. Pori Jazziksikin kutsuttu Kangas oli kasainvälisesti tunnettu kulttuurivaikuttaja ja yksi jokavuotisen Pori Jazz -festivaalin perustajista. Festivaalin taiteellisena johtajana Kangas toimi aina vuoteen 2009 saakka. Lisäksi hän toimi vuosien varrella useaan otteeseen Pori Jazzia organisoivan taustayhdistyksen Pori Jazz 66:n toiminnanjohtajana, hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. 1970-luvun alussa hän toimi Porin kaupungin orkesterin amanuenssina ja vuonna 1985 Radio Porin toimitusjohtajana. Kangas ehti toimia myös Turku Hallin ohjelmajohtajana sekä vuonna 2010 hetken aikaa pyörineen Birdland-jazzravintolan taiteellisena johtajana.

Viimeisinä vuosinaan Kangas oli mukana porilaisen Puhtaan Meren Puolesta ry:n toiminnassa.

Kankaan oma instrumentti oli kontrabasso, jota hän soitti useissa eri kokoonpanoissa: mm. Poriginal Quartetissa, JaxSixissä ja Pori Big Bandissa. Kankaalle myönnettiin mm. säveltaiteen valtionpalkinto vuonna 1988 sekä Pori-palkinto vuonna 1994.

Kankaan kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Tuoreimmat uutiset