Klassisen musiikin festivaaleja 2024

 

Lounaskonsertti Labbnäsissä Kemiönsaaren musiikkijuhlilla 15.7.2023. Sonja Korkeala, viulu, Alfredo Perl, piano, Roland Glassl, alttoviulu, Jan-Erik Gustafsson, sello. © Patrick Bagge

Festivaalikesä osoittaa voimansa

Klassisen musiikin festivaalit osoittavat tänä kesänä voimansa ja joustavuutensa. Vaikka useilta on leikattu avustuksia, sekä kaupunkien että valtion, tapahtumien määrä on kutakuinkin ennallaan. Vain muutama festivaali on tauolla tai lopettanut rahanpuutteen tai muun syyn vuoksi. Viime kesän ennätyksellisiin ohjelmiin ei päästä, mutta se olikin poikkeuskesä koronan aiheuttamien siirtymisten ja kasautumisten vuoksi. Klassinen kamarimusiikki maaseudun idyllissä säilyy kesän valtavirtana. Henki on tallella – nauttikaa!

 

Naantalin musiikkijuhlat 4.–15.6.

Naantalin musiikkijuhlien ulkomaisena orkesterivieraana on Norjalainen kamariorkesteri, jota johtaa sen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto. Suomalaisista orkestereista mukana ovat Sinfonia Lahti ja Turun filharmoninen orkesteri. Taiteellisen johtajan, viulisti Elina Vähälän kutsumia uusia muusikkotuttavuuksia Naantalissa ovat mm. alankomaalainen fagotisti Bram van Sambeek, tanskalainen huilisti Janne Thomsen, romanialainen viulisti Ioana Cristina Goicea, tsekkiläinen viulisti Jakub Jakowicz ja eteläafrikkalainen alttoviulisti Gareth Lubbe. Lisäksi mukana ovat mm. viulisti Inmo Yang ja pianisti Barry Douglas ja Meta4-kvartetti.

Pekka Kuusisto tuo johtamansa Norjalaisen kamariorkesterin Naantaliin.

https://naantalinmusiikkijuhlat.fi

 

Riihimäen kesäkonsertit 4.–9.6.

Riihimäen kesäkonserteissa kuullaan taide- ja kansanmusiikkia Tonavan rannoilta. Suunnittelusta vastaa uusi taiteellinen johtaja Tuomas Turriago. Esiintyjävieraina ovat Castillan-jousikvartetti, laulajat Arttu Kataja, Angelika Klas ja Waltteri Torikka, sellisti Marko Ylönen, viulisti Petteri Iivonen, klarinetisti Olli Leppäniemi ja pianisti Marko Hilpo.

www.riihimaenkesakonsertit.fi

 

Tampereen kitarafestivaali 4.–9.6.

Tampereen kitarafestivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan teemalla Yhdessä. Mukana on yli 100 esiintyjää. Klassisen kitaran päävieraana on argentiinalainen Pablo Márquez. Sooloresitaalinsa lisäksi hän kantaesittää Jukka Tiensuun teoksen yhdessä TampereRaw’n kanssa. Muita taiteilijoita ovat Otto Tolonen, Cristina Galietto, Filip Mišković, Uppsalan kitarakvartetti, Kekkonen-kitarakvartetti sekä Mario Parizek ja Deodato Siquir Trio.

www.tgf.fi

 

Urkuyö ja Aaria, Espoo 6.6.–29.8.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin avaa G. F. Händelin Messias, jonka dramatisoinnista vastaa ohjaaja Aleksi Barrière. Kesän päättää Barrièren toinen ohjaus, jossa yhdistyvät Peter Maxwell Daviesin Kahdeksan laulua hullulle kuninkaalle ja Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto. Konserttien solisteina esiintyvät mm. sopraanot Tuuli Lindeberg, Astrid Kessler ja Ursula Langmayr, tenori Tuomas Katajala ja baritoni Tommi Hakala. Orkesterivieraina ovat Kansallisoopperan orkesteri ja Tapiola Sinfonietta sekä kuorovieraana virolainen Vox Clamantis. Urkureista mukana ovat mm. Pétur Sakari ja Jan Lehtola, joka kantaesittää Jyrki Linjaman uuden teoksen.

www.urkuyofestival.fi

 

Kymijoen Lohisoitto 5.–9.6.

Lohisoitto tarjoaa 16 tapahtumaa ja konserttia, estradeinaan mm. Kotkan konserttitalo, Pyhtään kirkko ja Kotkan sekä Karhulan torit, Merikeskus Vellamon Venehalli, ravintola Kairo ja Pyhän Nikolaoksen kirkko. Saarikonsertit soivat Kuutsalossa ja Haapasaaressa. Avajaiskonsertissa Kymi Sinfoniettaa liidaa Marzi Nyman. Muina esiintyjinä ovat mm. Suomalainen barokkiorkesteri, viulisti Triin Ruubel, sellisti Theodor Sink ja Jalo Cello Quartet.

Kati ”La Zíngara” Vyyryläinen ja David Manzano esittävät flamencoa Kymijoen Lohisoitoissa. © MARVIN KIVINIEMI

www.lohisoitto.fi

 

Ilmajoen musiikkijuhlat 7.–16.6.

Suomalaisesta suurnaisesta Armi Ratiasta kertova ooppera jatkaa Ilmajoella toista kesää. Sen on säveltänyt Eeva Kontu, ja libretto ja ohjaus ovat Heta Haanperän. Armin roolissa on Lilli Paasikivi ja muina solisteina mm. Aarne Pelkonen, Piia Komsi ja Mari Palo. Musiikin johtaa Kaapo Ijas. Ohjelmaan kuuluu myös konsertteja.

www.musiikkijuhlat.fi

 

Pori Organ 9.–15.6.

Porin kirkossa järjestettävän urkupainotteisen festivaalin urkurivieraita ovat brittiläinen Jonathan Scott, saksalainen Otto Maria Krämer, hollantilainen Ben van Oosten ja Berliinin tuomiokirkon urkuri Andreas Sieling. Ohjelmassa on lisäksi mm. Chaplinin mykkäelokuva Kultakuume urkuimprovisaation kera sekä Porin filharmonisen kuoron konsertti.

Jonathan Scott kuuluu Pori Organ-festivaalin urkureihin.

www.poriorgan.fi

 

Meri ja musiikki, Inkoo 7.–9.6.

Meri ja musiikki -festivaalin teemana on rakkaus. Taiteellisena johtajana on pianisti Emil Holmström. Rakkauden vastakohtana esiin tulevat konserttien ohjelmissa myös viha ja pahuus. Kantaesityksenä kuullaan Juhani Nuorvalan laulusarja Henriikka Tavin runoihin. Esiintyjinä mm. Lohjan kaupunginorkesteri, Helena Juntunen, Tuuli Lindeberg, Petri Kumela, Eriikka Maalismaa ja Riitta Pesola. Inkoon keskiaikaisen kirkon lisäksi konsertteja on mm. Fagervikin ruukissa ja Bågaskärin toimintakeskuksessa.

https://www.musikvidhavet.fi

 

Helsingin urkukesä 10.6.–1.9.

Helsingin urkukesä tarjoaa konsertteja koko kesän ajalle Kallion kirkossa, Johanneksenkirkossa, Tuomiokirkossa, Vanhassa kirkossa ja Suomenlinnan kirkossa. esiintyjinä ovat Suomen urkurien kärkikastin lisäksi mm. italialaiset Francesco di Lemia, Maurizio Maffezzoli, ja Christian Tarabbia, ranskalainen Johan Vexo, hollantilainen Pieter dan Dijk, saksalainen Tobias Horn ja ruotsalainen Gunnar Idenstam.

www.urkukesa.fi

 

Joensuun musiikkijuhlat 10.–18.6.

Pianisti Janne Mertasen johtamat Joensuun musiikkijuhlat tarjoavat asianmukaista käyttöä konservatorion uudelle Steinwaylle. Ohjelmassa on viisi pianoresitaalia, esiintyjinään Mertasen itsensä lisäksi Naruhiko Kawaguchi, Joseph Tong, Jean-Baptiste Doulcet ja Risto-Matti Marin. Lisäksi kuullaan jazzia, musiikkiteatteria ja musiikkia, kuvataidetta ja akrobatiaa yhdistelevä kokonaisuus. Vuoden nuori taiteilija on baritoni Gabriel Kivivuori Sereno.

www.joensuunmusiikkijuhlat.fi

 

Iitin musiikkijuhlat 12.–15.6.

Taiteellinen johtaja, pianisti Laura Mikkola on kutsunut Iitin musiikkijuhlien päävieraaksi Enesco-kvartetin. Sen lisäksi kamarimusiikkia tarjoavat mm. Constantin Bogdanas ja Fredrika Mikkola, viulu, Erkki Lahesmaa, sello, Veera Pesu, oboe, Eero Lehtimäki, klarinetti, Jukka Harju, käyrätorvi ja Folke Gräsbeck, piano. Jazzia soittaa Anssi Mänttäri Quintet.

Hiidenvuoren yökonsertti kuuluu Iitin musiikkijuhlien perinteeseen. © Juhana Salminen

https://iittifestival.fi

 

Kangasala Classic 13.–16.6.

Kangasala Classic soi neljättä kesää viulisti Elina Heikkisen taiteellisessa johdossa. Teemana on Valo, jonka ilmenemismuotoja eri säveltäjien teoksissa tutkitaan. Esiintyjinä mm. Tami Pohjola ja Rebecca Roozeman, viulu, Lauri Kankkunen ja Tatu Kauppinen, sello, Johannes Piirto, piano, Janne Valkeajoki, harmonikka, Meeri Pulakka, sopraano ja Tampere Cappella.

www.kangasalaclassic.fi

 

Savonlinnan Musiikkiakatemia 21.6.–1.8.

Savonlinnan Musiikkiakatemian ohjelmassa on parikymmentä konserttia. Esiintyjinä ovat mm. tenori Christoph Prégardien ja pianisti Hartmut Höll, pianistit Mei-Ting Sun, Paavali Jumppanen ja Momo Kodama, baritoni Liao Changyong, sopraano Marjukka Tepponen ja nuoret laulajat pianisti Martin Katzin kanssa.

https://savonlinnamusicacademy.com/fi

 

Pielinen soi 29.6.–28.7.

Pielinen soi -festivaalin konserttipaikkoja ovat Paaterin kirkko, Hurtan hovi ja Hiljaisuuden temppeli. Esiintyjinä ovat mm. Palm -perheyhtye, Jaakko Löytty & Kaija Pispa, baritoni Joonas Orrain ja hanuristi Viivimaria Saarenkylä, klarinetisti Minea Suhonen, sellisti Seeli Toivio ja Trio Tanguango. Taiteellisena johtajana on Matti Makkonen.

Klarinetisti Minea Suhonen puhaltelee luonnon helmassa Pielinen soi -tapahtumassa.

https://pielinensoi.fi

 

Nurmeksen kesämusiikki 26.6.–7.7.

Nurmeksen kesämusiikin avaa varhaisbarokin musiikin konsertti, jossa esiintyvät Tuuli Lindeberg, sopraano, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viulu, Johannes Rostamo, sello, Eero Palviainen, luuttu ja Markku Mäkinen, cembalo. Kamarimusiikkikonsertissa kuullaan ”lasikarttojen rikkojia ja toisinajattelijoita”, ja italialainen keskiaikainen musiikki ja peilautuu improvisaatioon. Kavalkadikonsertti pitää yllä Suomen kesästä tuttua hulluttelun perinnettä.

www.nurmessummermusic.fi

 

Avantin Suvisoitto 27.–30.6.

Suvisoiton taiteellisena suunnittelijana on tshekkiläinen säveltäjä ja kapellimestari Ondřej Adámek, joka on tunnettu tavastaan yhdistää eri musiikkikulttuureja ja kieliä. Kesän teemana onkin Maailmamme äänet ja tarinat. Adámekin teosten lisäsi kuullaan mm. Lotta Wennäkosken, Tara Jovana Valkosen ja Emmy Frensel Wegenerín musiikkia. Tapahtuma avautuu myös jazzin suuntaan Adele Sauros Quartetin konsertilla.

https://avantimusic.fi

 

Musiikkia Ruovesi 27.6.–30.7.

Huilutaiteilija Anna Aminoffin johtama Musiikkia Ruovesi tarjoaa kamari- ja vokaalimusiikkia Ruoveden ja Muroleen kirkoissa ja Sointulan työväentalolla. Esiintyjinä ovat Johanna Isokoski, sopraano, Esa-Veli Riuttamäki, huilu, Petteri Iivonen ja Rebecca Roozeman, viulu, Eriikka Nylund ja Aida Hadzajlic, alttoviulu ja Samuli Peltonen ja Beata Antikainen, sello.

www.musiikkiaruovesi.fi

 

Savonlinnan oopperajuhlat 1.–30.7.

Oopperajuhlien uutena tuotantona on Verdin Nabucco. Ohjaaja Rodula Gaitanou on halunnut tehdä siitä ”ekologisen manifestin”. Lavastus on saanut innoitusta Babylonian ajan pyramidien ja palatsien muotokielestä, mutta rakennuselementeissä käytetään kierrätysmateriaaleja. ”Nabuccohelsinkio chamber music festival johtaa teknokraatteja, muoviin, koneisiin ja individualismiin uskovaa joukkoa. Zaccaria on ihmisyyden ja luonnon puolesta taistelevien ekosotureiden johtaja”, ohjaaja visioi. Päärooleissa laulavat mm. Gabriele Vivani, Marigona Querkezi, Mika Kares ja Anthony Ciaramitaro. Vanhoista tuotannoista jatkavat Lohengrin ja Don Giovanni. Norlannin ooppera vierailee Saariahon Adriana Materilla ja Prahan Kansallisooppera Smetanan Myydyllä morsiamella.

www.operafestival.fi

 

Sysmän Suvisoitto 29.6–6.7.

Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja, harpisti Laura Hynninen on valinnut kesän teemaksi sointivärit. Konsertteihin hän on pyrkinyt valitsemaan soitinyhdistelmiä ja teoksia, joissa tulee esiin rikkaita ja yllättäviä värejä, synesteettisiä yhteyksiä ja elektroniikkaa unohtamatta. Esiintyjinä ovat mm. sopraanot Helena Juntunen ja Johanna Rusanen-Kartano, Petri Kumela, kitara, Elina Mustonen, cembalo, Ensemble Gamut ja Ilmiliekki-kvartetti.

www.suvisoitto.fi

 

Musiikin aika, Viitasaari 2.–7.7.

Musiikin aika tutkii tänä kesänä osallisuuden pelejä ja erilaisia rooleja nykypäivän julkisuudessa ja yhteisöissä. Avajaiskonsertissa soittaa International Ensemble Modern Academy. Sävellyskurssista vastaavan ruotsalaisen Jesper Nordinin teoksia kuullaan myös konserteissa. Ohjelma täydentyy myöhemmin.

https://musiikinaika.org

 

Kaakon kamarimusiikki 2.–6.7.

Haminan, Virolahden ja Loviisan ympäristöön levittäytyvä Kaakon kamarimusiikki viettää 10-vuotisjuhliaan viulisti Jukka Merjasen taiteellisessa johdossa. Pääpaino on klassisessa kamari- ja vokaalimusiikissa. Avajaiskonsertissa kuullaan Puccinin Tosca jousitriolle sovitettuna versiona, päärooleissa Marjukka Tepponen, Peter Lodahl ja Kevin Greenlaw. Muita esiintyjiä ovat mm. viulistit Petteri Iivonen ja Matti Koponen, alttoviulistit Kirsikka de Leval Jezierski ja Eriikka Nylund, sellisti Tuomas Ylinen, pianisti Tuomas Turriago ja basso Erik Rousi.

www.kaakkofestival.fi

 

Hauhon musiikkijuhlat 3.–6.7.

Hauhon musiikkijuhlien ohjelmassa on konsertteja Hauholla, Rengossa ja Hattulassa, mutta tänä vuonna uusina estradeina ovat Hämeenlinnan Raatihuone ja Sibeliuksen syntymäkoti. Juhlien residenssiyhtyeen Virtuosi di Kuhmon konserteissa soittavat myös taiteelliset johtajat sellisti Mikko Ivars ja alttoviulisti Olli Kilpiö. Muita esiintyjiä ovat mm. viulistit Emma Vähälä ja Reetta Maalismaa sekä baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä.

https://www.hauhofestival.fi

 

Helsinki Chamber Music Festival 3.–6.7.

Helsinki Chamber Music Festival järjestetään tänä vuonna tiiviinä kahden päivänä festivaalina. Taiteelliset johtajat viulisti Kreeta-Julia Heikkilä ja sellisti Jaani Helander ovat koonneet ohjelman, joka sisältää mm. duettoja viululle ja sellolle sekä viihteellisempää ohjelmistoa jousikvartetille. Tapahtumapaikkana on kesäinen Helsinki ja mukana mm. kahvilakonsertti Cafe Engelissä sekä rento iltatapahtuma ravintola Tenhossa.

www.helsinkichamber.com

 

Heinäveden Musiikkipäivät 11.-14.7

Helsinki Sinfonietta palaa Heinäveden musiikkipäiville, ja festivaalilla vierailee ensi kertaa Dominante-kuoro. Ne esittävät päätöskonsertissa mm. Haydnin Nelson-messun. Kapellimestareina ovat Atso Almila ja Erkki Lasonpalo. Ohjelmassa on myös kamarimusiikkia ja liediä sekä monitaidekonsertti, joka rakentuu kuvanveistäjä Taru Mäntysen veistosten ympärille. Konserttipaikkoina ovat mm. Leppävirran kirkko, Valamon luostari ja Säynämön Ankkurikappeli.

Atso Almila johtaa Helsinki Sinfoniettaa Heinäveden Musiikkijuhlilla Leppävirran kirkossa 12.7. © Roope Koistinen

https://heinavesimusic.fi

 

Kuhmon kamarimusiikki 14.–27.7.

Kuhmon Kamarimusiikin taiteelliset johtajat, viulistipari Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat suunnitelleet ohjelmiston Rajalla-teeman ympärille. Aihetta käsitellään maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti. Luvassa on lähes 60 konserttia, joissa kuullaan yli 300 teosta. Kesän nimikkosäveltäjiä ovat Sebastian Fagerlund ja Lotta Wennäkoski, joilta kuullaan myös kantaesitykset. Esiintyjäjoukko on mittava: pelkästään pianisteja on 12 ja viulisteja 20, jotka esiintyvät eri kombinaatioin. Yhtyevieraita ovat mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Castalian-, Quiroga- ja Danel-kvartetit.

Storioni-trio eli Bart van de Roer, Marc Vossen ja Wouter Vossen Kuhmon kamarimusiikissa 2023. © Stedfan Bremer

https://kuhmofestival.fi

 

Kemiönsaaren musiikkijuhlat 8.–14.7.

Kemiönsaaren musiikkijuhlat levittäytyvät merellisiin maisemiin, estradeina Kemiön, Karunan, Sandön, Västanfjärdin ja Taalintehtaan kirkot sekä Sandön ja Söderlångvikin kartanot. Viulistit Sonja ja Katinka Korkeala jatkavat taiteellisina johtajina. Orkesterivieraana on Aku Sorensenin johtama Mikkelin kaupunginorkesteri. Kamarimusiikkia soittavat mm. sellisti Luka Coetzee, huilisti Rafael Adobas Bayog, alttoviulisti Roland Glassl ja pianisti Markus Bellheim. Ohjelmistossa on huomioitu mm. Brucknerin ja Smetanan juhlavuodet.

Paulon sellokilpailun voittaja, kanadalainen Luka Coetzee esiintyy Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla avajaiskonsertissa ja kamarimuusikkona.

https://www.kimitomusicfestival.fi

 

KesäVirratSoi 11.–14.7.

KesäVirratSoi viettää 10-vuotisjuhliaan ja muistaa myös muita tasavuosia. Ohjelmassa on mm. juhlien taiteellisen johtajan Hannu Kiiskin luotsaaman Total Cello Ensemblen 30-vuotiskonsertti ja Virtain kirkon 250-vuotisjuhlakonsertti, jossa soittaa festivaalin oma sinfonietta, solisteinaan Petteri Iivonen, viulu, ja Eriikka Nylund, alttoviulu. Muita vieraita ovat mm. hanuristi Niko Kumpuvaara, gipsy- ja jazzkitaristi Olli Soikkeli sekä sopraano Mari Palo.

https://kesavirratsoi.fi

 

Sastamala Gregoriana 17.–21.7.

Sastamala Gregoriana lupaa tänä kesänä musiikkimatkaa roomalaisen ylhäisön palatseihin, Vatikaanin taivaallisten aarteiden äärelle ja Rooman salaisiin puutarhoihin. Konsertteja on Sastamalan Pyhän Marian kirkon ohella myös kuninkaallisessa huvilassa Villa Royal Finlandissa ja Tyrvään Pappilan Kivinavetassa, Funkkistalossa sekä Sastamalan Wanhassa Pappilassa. Kesän kansainvälisiä yhtyevieraita ovat Aspiratio Fantazyas Italiasta, Pizzicar Galante Ranskasta, Voces Suaves ja Concerto Scirocco Sveitsistä sekä I Dodici Suomesta. Lisäksi esiintyvät mm. mandoliinitaiteilija Alon Sariei ja cembalisti Paola Erdas.

Cantus Alaudae Sastamala Gregorianassa 2023. © Markku Mäkinen

https://www.sastamalagregoriana.fi

 

Kangasniemen musiikkiviikot 12.–21.7.

Kangasniemen musiikkiviikot alkavat Kangasniemen laulukilpailulla, jonka loppukilpailu käydään Kuopion kaupunginorkesterin säestyksellä 13.7. Festivaali on saanut Kangasniemen kirkon oheen myös uuden konserttipaikan Ollinahon tilan navetan vintiltä. Konserteissa esiintyvät mm. Johanna Rusanen-Kartano, Tuula Hällström, Helsingin filharmoninen kuoro, näyttelijä Armi Toivanen, Nope-yhtye ja tuubisti Harri Lidsle.

www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi

 

BarokkiKuopio 17.–21.7.

BarokkiKuopion taiteellisena johtajana toimii Matias Häkkinen. Pääyhteistyökumppanina on Ensemble Nylandia, joka esittää päätöskonsertissa Rameaun ja Händelin oopperakohtauksia. Solistina on sopraano Rachel Fenlon. Muina esiintyjinä ovat mm. pianisti Risto-Matti Marin, Ensemble Aspiratio 1600-luvun virtuoosimusiikkiin keskittyvine ohjelmineen, gambisti Mathilde Gomas ja barokkia ja uusinta uutta yhdistelevä Tölöläb.

www.barokkikuopio.com

 

Joroisten musiikkipäivät 19.–28.7.

Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Jussi Merikanto on suunnitellut lied- ja kamarimusiikkipainotteisen ohjelman, joka sopii Frugårdin, Joroisniemen, Järvikylän, Torstilan ja Putkisalon perinteikkäisiin kartanoihin. Festivaali alkaa Händelin Messias-oratoriolla Juvan kirkossa. Konserttien esiintyjinä ovat mm. lied-duo Arttu Kataja ja Pauliina Tukiainen, baritoni Waltteri Torikka, gambisti Mikko Perkola sekä Mark ja Ralf Gothónin ja Yoko Miyagawan trio.

https://joroinenmusicfestival.fi

 

Lieksan vaskiviikko 26.7.–3.8.

Lieksan vaskiviikon tämän vuoden teemasoittimena on trumpetti, jonka soittajille järjestetään myös kilpailu legendaarisen trumpettitaiteilijan ja -pedagogin Raimo Sarmaksen muistolle. Esiintyjinä ovat Berlin Brass Quintet, japanilainen vaskiyhtye N-craft, tuubisti Sérgio Carolino, trumpetisti Sergei Nakariakov, pasunisti Matthew Gee ja cornisti Saar Berger.

www.lieksabrass.com

 

Crusell-viikko 22.–28.7.

Crusell-viikon erikoisuutena on festivaalin nimikkosäveltäjän Bernhard Henrik Crusellin ”kadonnut aarre” eli käyrätorvikonserton rekonstruktion esitys Uudessakaupungissa ja Helsingin Musiikkitalossa. Sen solistina on Tommi Hyytinen ja orkesterina FIBO. Teoksen rekonstruktio on musiikkitieteilijä Johanna Eränkö-Hyytisen tekemä ja perustuu alkuperäismateriaaliin. Crusell-viikon taiteellinen johtaja, klarinetisti Olli Leppäniemi on suunnitellut konsertit teemalla Yhdessä. Esiintyjinä ovat kursseilla opettavien kansainvälisten puhaltajien lisäksi mm. viulisti Ilya Gringolts.

https://crusell.fi

 

Hailuodon musiikkipäivät 22.–28.7.

Hailuodon Musiikkipäivät viettää kymmenvuotisjuhlaansa. Mukana on keskipohjalaista näppärimusiikkia, trubaduuri- ja kamariyhtyeitä, barokin aarioita sekä kamarimusiikkia barokin ajoista nykypäivään. Vierailevina säveltäjinä ovat Nimrod Borenstein, Antti Myllyoja, Jarno Vanhanen ja Eero Karvonen. Viulisti François Pineau-Benois, sellisti Yotam Baruch ja kitaristi Francesco D’Angelo kuuluvat solistivieraisiin. Festivaali päättyy barokkimessuun.

https://hailuodonmusiikkipaivat.fi

 

Korsholman musiikkijuhlat 24.–31.7.

Korsholman musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson on suunnitellut konserttiohjelmat Mielikuvia-teeman pohjalta. Festivaalin suurin ponnistus on oopperan Tove Teuvalla kantaesitys. Teos kietoutuu Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun Kymmenen neitsyttä ympärille. Sen on säveltänyt Uljas Pulkkis. Festivaalin teemasäveltäjiä ovat Ilkka Hammo, Lara Poe ja Vladimir Agopov. Konserteissa esiintyvät mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Vaasan kaupunginorkesteri, Vertavo-kvartetti, klarinetisti Martin Fröst, viulistit Nikolaus Dautricourt ja Anna-Liisa Bezrodny, pianisti Diana Ketler ja sellisti Vladimir Reshetko.

Korsholman musiikkijuhlien avajaiskonsertti on perinteisesti Korsholman kirkossa. © Isabella Lindell

https://www.korsholmmusicfestival.fi

 

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat 23.–28.7.

Lohtajalla kuullaan kirkkomusiikkia eri tyylein. Sopraano Minna-Leena Lahti ja Kentala Consort esittävät Bachin kantaatteja, Anu Komsin ja Marzi Nymanin ohjelma ulottuu Duke Ellingtonista Kaija Saariahoon. Club for Five tulkitsee suomalaisia virsiä. Muita esiintyjiä ovat Vesa Erkkilä ja Hannu Niemelä sekä Pekka Simojoki, laulu ja kitara, sekä Anna-Mari Kaskinen.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi

 

Luosto soi 1.–4.8.

Luosto soi! -festivaali järjestetään Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Teemana on Historian kaikuja. Ukko-Luoston ulkoilmalavalla esiintyy Jyväskylä Sinfonia tapahtuman taiteellisen johtajan Aku Sorensenin johdolla. Liedkonsertissa esiintyvät sopraano Theresa Pilsl ja pianisti Keval Shah. Kamarikokoonpanoissa esiintyy nuoremman polven suomalaisia muusikoita sekä mm. Aida Hadzajlic, alttoviulu, Livia Schweizer, huilu, ja Philip Zuckerman, viulu. Konsertteja on myös mm. Sodankylän 330 vuotta vanhassa hirsikirkossa.

Sodankylän Vanha kirkko kuuluu Luosto soi -festivaalin konserttipaikkoihin. © Taika Sorensen

https://luostosoi.fi

 

Lemin musiikkijuhlat 24.–28.7.

Lemin musiikkijuhlat alkavat suomalaisen oopperan illalla, jossa esiintyvät Helena Juntunen, sopraano, Pihla Terttunen, mezzosopraano, Jussi Vänttinen, baritoni, Jyrki Korhonen, basso ja Hans-Otto Ehrström, piano. Kamarimusiikkikonsertissa kuullaan musiikkia eri maanosista, ja konserttidraamassa kuvataan Eino Leinon ja L. Onervan suhdetta. Lapsille soi miniooppera Carmen, ja juhlat päättää Johanna Frösti. Taiteellisena johtajana on baritoni Jussi Vänttinen.

https://leminmusiikkijuhlat.fi

 

Fiskars Summer Festival 29.7—3.8.

Fiskars Summer Festival järjestetään Fiskarsin ruukkikylässä. Päätöskonsertti on Billnäsin Isossa pajassa. Festivaalin aikana järjestetään nuorten kapellimestareiden mestarikurssi sekä kolme kamarimusiikkikonserttia, kaksi sinfoniakonserttia ja Lohjan kaupunginorkesterin vierailukonsertti. Festivaaliorkesterissa soittavat nuoret lahjakkuudet ja ammattilaiset. Sen kapellimestareina ovat Jukka-Pekka Saraste ja Eva Ollikainen.

www.fiskarsfestival.com

 

Tampereen Wanhankaupungin juhla 2.–4.8.

Tampereen keskustan alueelle levittäytyvän Wanhankaupungin juhlan taiteellisena johtajana on Helena Hiilivirta. Avajaiskonsertti on 200 vuotta täyttävässä Vanhassa kirkossa, jossa esiintyy Pirkanmaan Barokki. Muina esiintyjinä ovat Helena Juntunen ja pianisti Eveliina Kytömäki, Tampere Cappella, Tampere Filharmonian Vaskiseitsikko ja Bravade-nokkahuilukvartetti.

www.wkjuhla.fi

 

Mikkelin musiikkijuhlat 3.–11.8.

Lontoon Philharmonia Orchestra jatkaa kolmatta kertaa residenssiään Mikkelissä. Santtu Matias Rouvalin johtamien kahden konsertin solisteina ovat viulisti Ava Bahari sekä orkesterin omat muusikot. Philharmoniaa johtaa lisäksi Ville Matvejeff oopperagaalassa ja Erkki Lasonpalo päätöskonsertissa. Festivaalin aloittavat Saimaa Sinfonietta ja Helsingin filharmoninen kuoro Aliisa Neige Barrièren johdolla. Mikkelin kaupunginorkesterin solistina on Waltteri Torikka ja Sinfoniaorkesteri Vivon solistina Lilja Haatainen. Lisäksi ohjelmassa on pelimusiikkia ja kamarimusiikkia.

Santtu-Matias Rouvali tuo Philharmonia Orchestran kolmatta kertaa Mikkelin musiikkijuhlille. © Camilla Greenwell

https://www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi

 

Mäntän musiikkijuhlat 30.7.–3.8.

Mäntän Musiikkijuhlat viettää 25-vuotisjuhlaansa. Pääfoorumi on yhä Serlachius-museon Göstan sali. Juhlavuoden ohjelmassa on yhdeksän maksullista konserttia ja ilmaiskonsertteja. Kansainväliseen taiteilijakaartiin kuuluvat Ingrid Fliter, Yeol Eum Son, Laura Mikkola, Severin von Eckardstein, Javier Perianes ja Pierre-Laurent Aimard.

www.mantanmusiikkijuhlat.fi

 

Tammisaaren kesäkonsertit 1.–4.8.

Suomalaisen kamariorkesterin kesäfestivaali soi taas Tammisaaren kirkossa. Ohjelman teemana on Ikuisia kertomuksia: Pelleas ja Melisande, Pulcinella, Metsänhaltija, Maa kevään tytär jne. Orkesterin taiteellisen johtajan Jan Söderblomin kanssa kapellimestarin roolissa vuorottelee Kristian Sallinen. Solisteina ovat mezzosopraano Virpi Räisänen sekä orkesterin omat muusikot.

https://finnchamber.fi/fi/tammisaari/

 

Rauma Festivo 6.–10.8.

Rauma Festivon teemana on Vuodenaikamme. Antonio Vivaldin vuodenaikojen ilmiöitä kuvittavat viulukonsertot peilataan oman aikamme vuodenajoista kertoviin lauluihin. Outi Tarkiaisen säveltämä tuore klarinettikvintetto Rakkauden vuodenajat täydentää teemaa. Lisäksi ohjelmassa on mm. Sibeliuksen Myrsky -näytelmämusiikki, Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto ja syksyteemaisia lauluja. Taiteidenvälisyys on vahvasti mukana.

https://raumafestivo.fi

 

Katrina Kamarimusiikki, Ahvenanmaa 5.–10.8.

Katrina Kamarimusiikin taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus on rakentanut ohjelman Yö-teeman ympärille. Se esittelee yötä inspiraation lähteenä säveltäjille, jotka ovat kirjoittaneet serenadeja, nokturneja ja kehtolauluja, mutta tuo esiin myös hirviöitä, sekä sisäisiä että ulkoisia. P. H. Nordegrenin 80-vuotisjuhlia ja Carita Holmströmin 70-vuotisjuhlia muistetaan monin teoksin. Lotta Wennäkoski ja Steingrimur Rohloff ovat house-säveltäjiä, ja kummaltakin kuullaan uusi teos Zilliacus-kvartetin ja kitaristi Petri Kumelan soittamana. Vieraina ovat lisäksi mm. Messiaen Quartet Copenhagen, pianisti Emil Holmström, viulisti Eriikka Maalismaa, huilisti Sara Hammarström ja sopraano Kerstin Avemo.

www.katrina.ax

 

BRQ Vantaa 10.-16.8

BRQ Vantaa -festivaali järjestetään Vantaan Pyhän Laurin ja Tikkurilan kirkoissa teemalla ”Ihmisen ääni”. Konserteissa kuullaan solisteina naislaulajia, kuten norjalaista tähtimezzoa Marianne Beate Kiellandia ja suomalaisia Piia Komsia ja Kajsa Dahlbäckiä. Festivaali sisältää myös barokkiharpisti Andrew Lawrence-Kingin soolokonsertin sekä kaksi poikkitaiteellista esitystä, joissa on osallisena myös näyttelijöitä kuten Tommi Korpela.

https://brq.fi

 

Oulunsalo soi 7.–11.8.

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uutena taiteellisena johtajana aloittaa alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Ohjelma julkistetaan myöhemmin.

https://oulunsalosoi.fi

 

Pellingin musiikkipäivät 8.–11.8.

Pellingin musiikkipäivät järjestävät Porvoon saaristossa viisi konserttia. Taiteellisena johtajana on Monica Groop. Päävieraana on Drottningholmin barokkiyhtye. Lisäksi mukana ovat mm. Petteri Iivonen, viulu, Olli Leppäniemi, klarinetti, Laura Mikkola, piano, Samuli Peltonen, sello, Olga Heikkilä, laulu ja Aapo Häkkinen, cembalo. Konserttipaikkoina ovat Solhälla, Skärgårdshemmet, Pyhän Olavin kappeli ja Porvoon tuomiokirkko.

https://pellingemusikdagar.fi

 

Turun musiikkijuhlat 8.–29.8.

Turun musiikkijuhlat on aktivoitunut järjestämään enemmän konsertteja myös varsinaisten festivaaliviikkojen ulkopuolella. 8. kesäkuuta kuullaan Sigyn-salissa Puccinin Tosca kamariversiona, nimiroolissa Marjukka Tepponen. Elokuisen festivaalin aloittaa italialainen Orchestra della Toscana, solistinaan sellisti Ettore Pagano. Päätöskonsertissa mezzotähti Joyce DiDonato esittää maailmaa kiertäneen Eden-kokonaisuutensa, joka yhdistää musiikkia, liikettä ja teatteria. Muissa konserteissa esiintyvät mm. Waltteri Torikka Merikanto-ohjelmineen, pianisti David Munk-Nielsen, Seele-kvartetti ja Suomalainen barokkiorkesteri. Lauri Mäntysaaren uusi ooppera Loputtomuus on syntynyt yhteistyössä libretisti Henriikka Tavin kanssa. Lisäksi on eri genrejen lauluiltoja ja kotikonsertteja.

https://turunmusiikkijuhlat.fi

 

Aino Acktén kamarifestivaali 14.8.–13.10.

Aino Acktén kamarifestivaalin salonkikonsertit järjestetään elokuussa Helsingin Lyceumklubilla. Syyssalongissa vierailevat mm. viulisti Christel Lee ja sellisti Jonathan Roozeman, pianisti David Munk-Nielsen, ISBU Trio feat. viulisti Petri Aarnio, pianisti Laura Mikkola ja viulisti Fredrika Mikkola, sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila, sopraano Johanna Rusanen ja Tessa Virta Duo, sekä viulisti Anna-Liisa Bezrodny ja sellisti Jan-Erik Gustafsson. Kirsi Poutanen laulaa fadoa ja Angelika Klas oopperaa ja ikivihreitä.

www.acktefestival.fi

 

Helsingin juhlaviikot 15.8.–1.9.

Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin päävieraana on Cleveland Orchestra, jota johtaa kahdessa konsertissa orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari Franz Welser-Möst. Solistina on pianisti Víkingur Ólafsson. Avajaiskonsertissa soittaa Kansallisoopperan orkesteri, solistinaan Karita Mattila. Esa-Pekka Salonen johtaa Musogskin Hovanštšina-oopperan konserttiesityksen, jossa esiintyvät RSO, Latvian radion kuoro, Tapiolan kamarikuoro ja kymmeniä solisteja, mm. Mika Kares. Iveta Apkalna pitää urkukonsertin.

Cleveland Orchestra esiintyy ensi kertaa Suomessa Helsingin juhlaviikoilla.

https://helsinkifestival.fi

 

Helsingin oopperakesä 15.8.–1.9.

Helsingin oopperakesän ohjelmassa on 11 ryhmän tuotannot sekä ilmaisohjelmaa. Ohjelmistosta nousee esiin kokeellisuus ja monitaiteellisuus. Kantaesityksiä on kolme: Lauri Mäntysaaren monologiooppera Loputtomuus solistinaan Tuuli Lindeberg, kanadalaisen Charles Quevillonin elektroniikkaa ja laulua yhdistelevä Kaiutin kaste sekä Heinz-Juhani Hofmannin kamariooppera Minä/Minä/Minä. Lisäksi ohjelmassa on mm. Jukka Linkolan säveltämä 1980-luvun klassikkomusikaali Max & Moritz sekä Tauno Marttisen Eeva-Liisa Mannerin tekstiin säveltämä Poltettu Oranssi. The Fabulous Bäckström Brothersien uudessa A Fabulous Night at the Opera -esityksessä solistina on mm. madridilainen koloratuurisopraano Celia Muñoz, joka laulaa oopperaa vatsasta.

www.oopperakesa.fi

 

Kumaus, Lappeenranta 14.–18.8.

Kumaus-festivaali aloittaa residenssisäveltäjäohjelman, jonka ensimmäinen säveltäjä on Kalevi Aho. Ohjelmassa on mm. Ahon uuden teoksen ”Kumaus” harmonikalle, lyömäsoittimille ja kontrabassolle kantaesitys.

www.kumausfestivaali.com

 

Syyskamari, Kokkola 21.–24.8.

Kokkolan SyysKamari on sellisti Antto Tunkkarin ja kontrabasisti Pauli Pappisen perustama kamarimusiikkitapahtuma, jossa kokoontuvat maamme nuoren polven muusikot. Mukana tällä kertaa ovat mm. pianisti Ossi Tanner, viulistit Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa ja Otto Antikainen sekä sellisti Tatu Kauppinen. Ohjelmisto koostuu kamarimusiikin klassikkojen lisäksi syystä tai toisesta vähemmälle huomiolle jääneistä teoksista.

https://www.kokkolansyyskamari.com

 

Sibelius-festivaali, Lahti 29.–31.8.

Sibelius-festivaali järjestetään 25. kerran, ja se huipentaa Sinfonia Lahden ylikapellimestarin Dalia Stasevskan kauden festivaalin taiteellisena johtajana. Stasevskan johdolla festivaalilla kuullaan kaikki Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa sekä Luonnotar. Vierailevana orkesterina on Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, solistinaan sopraano Golda Schultz.

https://www.sinfonialahti.fi

 

Edellinen artikkeliKantaesitykset toukokuussa 2024
Seuraava artikkeliPohjoinen Suomi, toukokuu