Linna ja luonto valtteina

Don Giovanni tulee jälleen tänä kesänä Savonlinnan oopperajuhlien ohjelmistoon. © Soila Puurtinen / Savonlinnan oopperajuhlat

 

”Olavinlinna ja sitä ympäröivä puhdas järviluonto ovat Savonlinnan oopperajuhlien ainutlaatuisia valtteja kansainvälisesti, ja niitä olisi hyödynnettävä paremmin. Etsimme parhaillaan Savonlinnan kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa uusia tapoja tähän”, kertoo oopperajuhlien hallituksen puheenjohtaja Johanna Lamminen.

Savonlinnan oopperajuhlien hallituksen puheenjohtaja Johanna Lamminen aloittaa kesänsä oopperatuotantojen harjoituksia seuratessa ja taiteilijoita tavatessa. © JUSSI SILVENNOINEN / SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAT

Hän korostaa kokonaisvaltaisen elämyksen tärkeyttä oopperajuhlilla.

”Totta kai laadukkaat oopperaesitykset ovat ydin, mutta myös kaiken muun siinä ympärillä on oltava sujuvaa. Kaikki tutkimukset kertovat, että ulkomaiset vieraat ovat erityisen haltioissaan juuri linnasta, luonnosta ja ilmapiirin rentoudesta. On tehtävä kaikki sen eteen, että ihmiset viihtyvät ja jäävät paikalle pidemmäksikin aikaa.”

Hallituksen tehtävänä oopperajuhlillakin on pitkän tähtäimen strategian luominen.

”Olemme tehneet tätä työtä viimeiset pari vuotta intensiivisesti: miten kansainvälistytään, ollaan ajan hermolla ja kiinnostavia ja saadaan uutta yleisöä. Kansainvälisyys korostuu strategiassa, sillä se on oopperajuhlille luontaista. Tuomme taiteilijoita ja teoksia, ja toivottavasti myös omat tuotantomme saadaan kiertämään.”

Johanna Lamminen on yritysjohtaja ja tekniikan tohtori. Hän on toiminut mm. kaasu- ja energiayhtiö Gasumin toimitusjohtajana sekä finanssialan tehtävissä. Savonlinnan oopperajuhlien hallitukseen valitaan jäsenet kokemuksen ja osaamisen perusteella.

”Tarvitsemme hallituksessa sellaista osaamista, joka auttaa ja täydentää juhlien operatiivista toimintaa ja tuo organisaatioon pitkäjänteisen suunnittelun horisonttia. Hallituksessa on kokemusta juridiikan ja talouden alalta, varainhankinnasta, laajasta kulttuuritarjonnasta ja Savonlinnan alueen elinkeinoelämästä. Ja tietenkin myös taideosaamista, jotta pystyttäisiin auttamaan ja haastamaankin taiteellista johtoa”, Lamminen kertoo.

”Hallituksen rooli oopperajuhlilla on samanlainen kuin yrityselämässäkin: varmistaa resurssien riittävyys, valvoa taloutta ja huolehtia siitä, että pitkän tähtäimen toiminta on suunnitelmallista. Se myös viime kädessä päättää ohjelmistosta.”

Oopperajuhlilla hallituksen vastuu korostuu sikäli, että sen omarahoitusosuus on niin suuri. Lipputulojen osuus budjetista on peräti 80 prosenttia. Viime vuonna valtion ja kaupungin tuen osuus oli 13 prosenttia, mutta Lamminen kertoo, että tämän ja ensi vuoden aikana se tippuu 10 prosenttiin. Loppu on yritysyhteistyöstä saatavia tuloja.

”Varainhankinnassa olisi paljon tehostettavaa, mutta se on vaikea sarka. Yrityksen täytyy hyötyä sponsoroinnista. Siellä mietitään, miten tämä kohde sopii juuri heidän strategiaansa ja yritysilmeeseensä ja miten sitä voi hyödyntää markkinoinnissa ja viestinnässä. Arvojen ja intressien on kohdattava. Tällaisten suhteiden rakentaminen ei onnistu käden käänteessä, vaan se vaatii useamman vuoden työn. Kun se löytyy, suhde on usein pitkäkestoinen.”

Johanna Lamminen sanoo olevansa intohimoinen oopperankuluttaja. Hän aloittaa aina kesänsä kuuntelemalla oopperajuhlien harjoituksia ja tapaamalla taiteilijoita, ja juhlien aikana hän pyrkii katsomaan kaikki tuotannot.

”Pyrin mahdollisuuksien mukaan käymään oopperassa myös työmatkoillani ulkomailla ja muualla Suomessa. Ooppera on taiteenala, jota täytyy seurata pidempään ymmärtääkseen sitä syvällisemmin, ja itse olen vasta oppimatkan alkupäässä”, hän tunnustaa.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliPianossa soi koko orkesteri
Seuraava artikkeliIso laiva kääntyy hitaasti