Riihimäellä melodia kertoo tarinaa

Ismo Eskelinen jättää Riihimäen kesäkonserttien taiteellisen johtajuuden tämän festivaalin jälkeen. © Felix Broede

Kitaristi Ismo Eskelinen on suunnitellut tiistaina alkavan Riihimäen kesäkonsertit (6.–11.6.) tällä erin viimeistä kertaa. Teemaksi hän on valinnut ”Melodia kertoo tarinan”, millä hän viittaa sekä tarinoihin, joita ei voi kertoa kuin musiikin kielellä, että musiikin ulkopuolisiin tarinoihin.

”Teemasäveltäjäksi halusin Mario Castelnuovo-Tedescon siksi, että hän on melodian mestari, ja hänen teoksensa ovat täynnä ilmaisuvoimaisia ’korvamatoja’. Ne ovat samalla polyfonisia niin, että teemat usein taidokkaasti päällekkäin”, hän kertoo.

”Castelnuovo-Tedescon elämä on myös erityinen tarinassaan. Hän pakeni Italiasta fasismin kourista Hollywoodiin. Siellä hänellä oli ura elokuvasäveltäjänä, mutta samalla hän loi merkittävän tuotannon konserttimusiikkia, jota on laajemmin alettu esittää vasta nykyään. Ystävyys Andres Segovian kanssa tuotti paljon merkittäviä teoksia kitaralle. Hän opetti useita elokuvasäveltäjiä, mm. John Williamsia.”

Festivaalilla nähdään myös The Maestro -elokuvan (2018) Suomen ensiesitys Kino Sampossa. Se kertoo elokuvasäveltäjä Jerry Herstistä, joka meni Hollywoodiin opiskelemaan Castelnuovo-Tedescon johdolla.

Toisena löytönä Eskelinen esittelee Dora Pejacevicin, kroatialaisen musiikin suuren tuntemattoman, jonka romanttinen musiikki elää renessanssia. Hän myös haluaa tuoda esiin säveltäjiä, jotka myös soittavat omaa musiikkiaan: Olli Mustonen, Laura Hynninen, Jussi Chydenius jne.

”Tärkeintä on tehdä jokaisesta konsertista täysipainoinen kokonaisuus. Esiintyjät ovat yhtä tärkeitä kuin esitettävät teokset.  Esiintyjät yhtä tärkeitä kuin säveltäjät. Kaikkien heidän soittonsa kertoo tarinaa.”

Mainittujen nimin lisäksi mukana ovat mm. viulisti Baiba Skride, pianisti Lauma Skride, alttoviulisti Lise Berthaud, sellisti Harriet Krijgh ja huilisti Janne Thomsen.

Edellinen artikkeliSäveltäjä ja taiteen akateemikko Kaija Saariaho on kuollut
Seuraava artikkeliArmi Ratiaa Ilmajoella, meren puolesta Inkoossa