lauantai marraskuu 23. 2024

Musiikkiuutisia maailmalta: Andrea Bocelli sairasti koronaviruksen, Puolan radiossa sensuuriskandaali, orkesterisoitto ei vaikuttaisi lisäävän infektioriskiä

Andrea Bocelli. Kuvalähde: Decca Records

Puolassa on kohuttu radion harjoittama poliittisesta sensuurista. Kazik Staszewskin laulu Twój ból jest lepszy niż mój (Sinun surusi on parempaa kuin minun) kommentoi kriittisesti Laki ja oikeus -hallituspuolueen puheenjohtajan Jarosław Kaczyńskin vierailua äitinsä haudalla, kun hautausmaa oli kansalaisilta suljettu. Laulu ylitti kunnolla uutiskynnyksen 15. toukokuuta, kun Puolan yleisradion vapaamielisenä pidetty Trójka-kanava (Radio 3) kieltäytyi soittamasta kyseistä, yleisöäänestyksen voittanutta Staszewskin protestilaulua, vedoten ”äänestystulosten peukalointiin”. Kieltopäätös vaikuttaa tulleen kanavan johtajalta, Laki ja oikeus -puolueeseen suuntautuneelta Tomasz Kowalczewskilta. Listaohjelman juontaja Marek Niedźwiecki irtisanoutui seuraavana päivänä. Useat artistit kielsivät pian tämän jälkeen musiikkinsa soittamisen Trójkalla, ja Staszewskin kappaleen kuuntelumäärät nousivat yli 8 miljoonaan. Kowalczewski erosi kanavan johdosta 25. toukokuuta.

Wienin filharmonikot osallistuivat tutkimukseen, jossa mitattiin muusikoiden hengityksestä irtoavien aerosolipartikkelien leviämistä konserttitilassa. Alustavat tulokset viittaavat siihen, että hengitys ei leviä soiton kautta laajemmalle kuin muussa tavanomaisessa toiminnassa. Tutkimus tehtiin levittämällä sumutetta soittajien keuhkoihin nenän kautta heidän soittaessaan ja kuvaamalla sumun leviäminen soiton aikaisissa uloshengityksissä. Tulosten mukaan jousisoittajilla pisarat etenivät keskimäärin 50 cm päähän suusta; pisimmälle eli 80 cm päähän ne ylsivät huilisteilla – mutta sekin vielä metrin varoetäisyyden sisällä. Tutkimuksen johtopäätös on, että metrin turvaväleillä varustettu konserttitilanne ei johda infektioriskiin. Orkesteri jatkaa konsertointiaan jälleen kesäkuussa Itävallan rajoitusten höllentyessä.

Italialaistenori Andrea Bocelli perheineen sairastui koronavirukseen jo maaliskuussa, mutta piti tiedon salassa aina viime tiistaihin saakka, kirjoittaa Corriere della Sera. Bocellilla todettiin positiivinen COVID-19-tulos 10. maaliskuuta, ja laulajan mukaan tauti ei hänellä ollut kovin vakava. Bocelli oli tervehtynyt pääsiäissunnuntaina Milanossa pidettyyn kirkkokonserttiinsa mennessä ja on sittemmin käynyt luovuttamassa verta virustutkimuksia varten. Bocelli päivitti sosiaalisessa mediassa, että hän ei halunnut uutisoida aiheesta ”kunnioituksesta heitä kohtaan, joille virustartunnasta on ollut vakavampia seurauksia”.

Keskeiset brittiläiset näyttämötaiteen instituutiot ovat taloudellisen romahduksen vaarassa ilman julkista tukea, kirjoittaa The Guardian. National Theatre, Royal Shakespeare Company ja Royal Opera House ovat yhteisesti vedonneet Ison-Britannian hallitukseen avun saamiseksi. National Theatren johtaja Rufus Norris on sanonut haastattelussa, että mikäli teatteri joutuu odottamaan oviensa avaamista ensi vuoteen ilman hätäaputukea, joutuu se maksukyvyttömäksi. Ooppera- ja balettitalo Covent Gardenin toimitusjohtaja Alex Beard sanoo kassavirran pudonneen 60% tänä keväänä.

Kesäfestivaalien peruutusuutisten keskellä uidaan myös vastavirtaan. Maineikas Salzburgin festivaali Itävallassa järjestetään 1.–30. elokuuta, mutta tavanomaisesta poikkeavassa muodossa ja kestossa. Päätös tehtiin maanantaina 25. toukokuuta. Uusi aikataulu ei vastaa alkuperäistä ohjelmaa, jonka oli tarkoitus juhlia 100-vuotista festivaalia. Useampi juhlateos siirtyy vuodelle 2021. “On rankkaa joutua peruuttamaan niin monen artistin esiintyminen tänä vuonna. Silti olen iloinen, että pystymme lähettämään elinvoimaisen signaalin taiteiden puolesta tällä uudella ohjelmallamme”, kertoo taiteellinen johtaja Markus Hinterhäuser.

Klassiset muusikot ja orkesterit kärsivät tekijänoikeuksia vahtivan tekoälyn rajoituksista, kirjoittaa The Washington Post. Esimerkiksi Camerata Pacifican esitys Mozartin pianotriosta, kuten monet muutkin suoja-ajan ulkopuoliset teokset, joutuvat tekoälyn blokkaamiksi YouTuben ja Facebookin kaltaisilla alustoilla, sillä tekoäly katsoo niiden muistuttavan liiaksi tekijänoikeussuojattuja klassisia levytyksiä. Ilmiö on kärjistynyt viime aikoina verkkosisällön määrän kasvaessa ja tekoälytunnistuksen yleistyessä. Muusikot kertovat poistoihin liittyvien oikaisupyyntöjen olevan vaikeita ja vaivalloisia prosesseja.

Ranskan musiikkifestivaalien peruutuksen lasketaan tuottavan 1,5–1,8 miljardin euron tulonmenetykset tänä kesänä, kirjoittaa musiikkilehti Diapason. Tähän lasketaan vain itse festivaalien liikevaihto; otettaessa huomioon säteilyvaikutus festivaalipaikkakuntien matkailu- ja ravintola-alaan saattaa luku nousta jopa 2,3–2,6 miljardiin euroon. SoFest-järjestön teettämän tutkimuksen tekivät Montpellier’n yliopiston tutkijat Emmanuel Négrier ja Aurélien Djakouane. Diapason tarkasteli viime viikolla kriittisesti myös Ranskan julkishallinnon kaksoisstandardeja sallia huvipuistojen avaaminen, vaikka esittävien taiteen tapahtumat joutuvat yhä kärvistelemään poikkeusolojen takia. Italiassa puolestaan valtiovallan päätöksellä konserttipaikat avataan 15. kesäkuuta.

Bayreuthin Wagner-festivaalin toimitusjohtaja Katharina Wagner on jättäytynyt tehtävistään sairastuttuaan tänä keväänä. 42-vuotias Wagner on musiikkijuhlien johtaja neljännessä polvessa. Hänen sijaisekseen nousee Heinz-Dieter Sense. Heinä-elokuinen Bayreuthin festivaali peruttiin jo aiemmin keväällä.

BBC Proms -festivaalin ohjelma on julkaistu. 125-vuotisjuhliaan viettävä festivaali käynnistyy 17. heinäkuuta alkaen. Avajaisnumerona yli 350 muusikon virtuaaliorkesteri ja -kuoro esittää Iain Farringtonin sovittaman mash-upin 250-vuotiaan Beethovenin kaikista sinfonioista. Ohjelma sisältää menneiden vuosien arkistolähetyksiä aina 28. elokuuta saakka, josta eteenpäin on luvassa elävää musiikkia viimeiseksi kahdeksi viikoksi.

 

Tuoreimmat uutiset