Olli Koskelinin pitkään hautunut sinfonia saa kantaesityksensä Helsingin Musica nova -festivaalilla 12. helmikuuta.
Sinfonia on teoslajina ladattu täyteen odotuksia. Minulle se ei kuitenkaan ole ollut mikään riippa, ei mikään pallo jalassa."
Näin pohtii sinfoniasäveltämisen lähtökohtia Olli Koskelin (s. 1955), kun työn alla, aivan sen viime vaiheissa, on hänen ensimmäinen sinfoniansa, tarkalta otsikoltaan First Symphony in 11 Movements (2024).
Ajatus sinfoniasta Koskelinin tuotannossa...
15.1.2025 Krzysztof Dobosiewicz: Flute Concerto No.1 ”Baiser de Fleurs”
Huilu, harppu ja jousiorkesteri. Sami Junnonen, huilu, Joensuun kaupunginorkesteri. Temppeliaukion kirkko, Helsinki. Toinen esitys Joensuussa 16.1.2025.
30.1. Minna Leinonen: Soisin. Jousikvartetto.
Valo-kvartetti: Maria Włoszczowska, Tim Crawford, viulu, Lilli Maijala, alttoviulu, Amy Norrington, sello. Klo 19 Kaustinen-sali, Kansantaiteen keskus, Kaustisen kamarimusiikkiviikko.
30.1. Markku Klami: Fractured (Memoria II). Decacorde. Mari Mäntylä, decacorde. Lentua-sali, Kuhmo-talo, Kuhmo....
Tutkimusten mukaan suomalaiset arvostavat suuresti kulttuuripalveluja ja tahtovat niitä lisää. Kuuntelevatko päättäjät?
Suomen Sinfoniaorkesterit huomasi vuosittaisessa selvityksessään, että orkesterikonserttien yleisömäärät kasvoivat jälleen viime vuonna. Jälleen, koska yleisöä on lipunut lisää konserttisaleihin tasaisesti joka vuosi. Kun vuonna 2009 kuulijoita oli yhteensä 908 090, vuonna 2016 niitä kerääntyi jo 1 303 034 kappaletta.
Kulttuurialalla toimiva ammattiliitto Akavan Erityisalat teetti puolestaan tutkimuksen, jossa 1066...
Miltä tuntuisi olla joka päivä hengenvaarassa vain, koska olet muusikko?
Kuvittele elämäsi näin.
Päivä helsinkiläisen muusikon elämässä, jälleen kerran. Matkaat Yrjönkadulle uuteen salaiseen harjoituspaikkaan, jossa orkesteri odottaa entistä vähälukuisempana. Siellä äänenjohtajaystäväsi kertoo, että jälleen kolme muusikkoa jäi pois orkesterista. Yksi heistä oli Olavi, sellistiystäväsi. Toinen sellisti osuu paikalle ja kertoo, että Olavin perhe ei ole kuullut hänestä mitään kolmeen päivään. Tunnet...
Hei Saara Aalto.
Olet nyt Britannian X-Factorin finaalissa. Onneksi olkoon!
Mahtava suoritus, sillä kaikki tietävät, että tiesi on huipulle ollut myös kivinen. Olet kuitenkin näyttänyt, mitä jokaisen muusikon tai kenen tahansa pitäisi olla. Rohkea, sisukas ja ahkera. Ikävää, että tajusimme Suomessa sen vasta kun lähdit maailmalle.
Musiikin ala on kova. Pääseminen huipulle vaatii tuhansia harjoittelutunteja, sitkeyttä ja lujaa mieltä. Ja siinä sivussa,...
Monien bongailemaa suomalaista kapellimestaritaivasta kirkasti keväällä entisestään erityisesti kaksi uutista. Klaus Mäkelä sai paikan tarunhohtoisesta agentuurista. Myöhemmin ilmoitettiin, että Santtu-Matias Rouvali aloittaisi Göteborgin filharmonikoiden ylikapellimestarina.
Kun menestyssävyisistä asioista tiedotetaan, suomalainen musiikkipuhe lipsahtaa kuin nappia painamalla ”meidän Santuksi”. Pidetään tiedotustilaisuuksia, joissa ollaan somasti oman perhepiirin kesken ja puhutaan – ja kyllä, ovathan ne toki – iloisista perhetapahtumista. On niin vaikea ymmärtää...
Kävin hiljattain kuuntelemassa amerikkalaiskitaristi Steve Vain konsertin. Lyhyesti sanottuna Vai tarjoili täysin oletetun käsinopeusperformanssinsa, ilmeisen sopivasti seksiä ja itseironista kieltä poskessa. Paikallaolijoista noin 68 prosenttia nosti kätensä pystyyn, kun palvonnan kohde kysyi, ketkä kaikki Helsingin Kulttuuritalolle tulleista olivat itse kitaristeja. He saivat pääosin sen mitä halusivat.
Illan aikana olisi toki pystynyt pelaamaan bingoa siitä, kuinka moni kuuluisan rockparodiaelokuva Spinal Tapin...
Uudemmankin elektronisen musiikin taustahahmo Isao Tomita kuvitteli Debussyn, Stravinskyn ja Musorgskin partituurit uusin korvin. Laatu pyyhkäisi pöydältä monet muut 1970-luvun kokeilijat.
Virtapiiriin tuli lopullinen vika. Elektronista ja klassista musiikkia ainutlaatuisesti yhdistänyt Isao Tomita kuoli torstaina 5. toukokuuta 84 vuoden iässä. Japanilaisen fanit saivat muutamaa päivää myöhemmin Facebook-päivityksen, jossa kerrotaan sydänkohtauksesta ja omaisten äärellä kuoleman uneen vaipumisesta tokiolaisessa sairaalassa.
Tomitasta tuli säveltäjä...
Levykaupat ovat olleet elämäni aikana virikkeellisiä näyttämöitä erilaisille tapahtumille ja oivalluksille. Viime vuonna aivan erityinen tapaus tukholmalaisessa pitkän linjan laatuputiikissa jäi mieleeni. Ostin lähiomaiselleni yhden 2010-luvun myydyimmistä albumeista, Adelen levyn 21. Kauppiaalla oli merkintä siitä, ettei hän ollut noin puoleentoista vuoteen myynyt kertaakaan tätä tuolloin neljä vuotta vanhaa julkaisua. Tajusimme heti tiskin molemmilla puolilla, että tähän ostoskassini pieneen sivuepisodiin...
Arvoisa pianisti ja mediapersoona JN,
lähestyn sinua kirjeitse, koska seuraan etäältä ja osittain jäävinä taiteilija-arkeasi. Jos sulkisin kirjeeni vain meidän väliseksi, saattaisin puhua vähemmän kieli keskellä suuta tv-tuotteesta, jota saan pienessä apupojan roolissani tehdä kanssasi.
Klassisen musiikin näkyvyysasemasta on puhuttu ennenkin, mutta viimeksi eilen Yle Uutisissa kapellimestari Hannu Lintu puhui taiteenlajin markkinaraosta Suomen tämän hetken henkisessä ilmapiirissä. ”RSO saavuttaa parhaina iltoina...