Buenos Airesin kadut elävät Piazzolla-illassa

Buenos Airesin katujen monivärinen elämä välittyy Piazzolla-illassa. © Melinda Näsänen

“Argentiinalainen tango ja nykytanssi ovat kuin vesi ja öljy, ne eivät tahdo sekoittua vaikka kuinka vispaisi. Tango vaatii tanssijoille korkokengät, nykytanssiin ne taas eivät oikein sovi”, kuvailee koreografi Tuomo Railo Tanssin talon esittelyvideolla. Glims & Glomsin ja 16-henkisen tango-orkesterin Piazzolla-illassa nämä toisiaan vierastavat lajit puhuivat kuitenkin samaa kieltä. Tangon syke kulki tanssijoiden kehoissa, nykytanssin hengittävät, maaduttuneet ja aikaa ottavat linjat asettuivat staccaton päälle kellumaan.

Yleisö eli hetken Buenos Airesin kaduilla ja kahviloissa, tangon menneessä ja nykyhetkessä. Historia elää nykypäivässäkin, mutta samalla kaikki muuttuu vääjäämättä.

Piazzolla-ilta juhlisti tanssiteatteri Glims & Glomsin 25:ttä vuotta. Ison orkesterin kanssa esiintyminen onkin tanssiryhmille yleensä erityisherkkua. Elävää musiikkia Glims & Glomsin tanssiteoksissa kuullaan silti usein. Tanssin talossa nähtiin pari vuotta sitten upea Bach-projekti, joka tanssittiin pianisti Risto Laurialan soittamiin Goldberg-muunnelmiin.

Tällä kertaa oltiin siis argentiinalaisen Astor Piazzollan (1921–1992) musiikin äärellä. Hänen kehittämänsä tango nuevo sekoittaa perinteiseen argentiinalaiseen tangoon elementtejä erityisesti jazzista ja taidemusiikista.

Keskipohjalainen Guardia Nueva tulkitsi Piazzollan musiikkia Raimo Vertaisen johdolla, ja laulusolistina esiintyi Glims & Glomsin toinen perustaja, tanssitaiteilija Simo Heiskanen.

Erkko-salin lava on musta, vain orkesterin varjot piirtyvät heikossa valossa takaseinän kankaaseen. Heiskanen lausuu kolme maagisen realismin argentiinalaistähden Jorge Luis Borgesin arvoituksellisista runoista, minkä jälkeen orkesteri alkaa soittaa. Taustalle heijastuu tyylitelty video hylätyistä rakennuksista, joiden lattioita ja seiniä luonto on valtaamassa. Maisemaan on animoitu leikkisä kettu ja myöhemmin suurisarvinen kauris, joka lopulta pudottaa sarvikruununsa.

Kris Keräsen ja Tuomo Railon video oli kaunis, mutten osannut liittää sitä esityksen muihin elementteihin. Avain saattaa löytyä laulujen sanoista, mutta kertakuulemalta niistä ehti tunnistaa lähinnä ihmiselämää suurempia tunnelmia.

 

Moneen suuntaan elävää keskivartaloa, suuria käsiä ja maasta nousevia hyppyjä käyttävät nykytanssikoreografiat muuttuivat hetkessä pidätettyyn intohimoon, ylväihin asentoihin nopeine käännöksineen, kiertoineen, taivutuksineen.

Kun tanssijat pyrähtivät näyttämölle, näimme vaihtuvien kappaleiden mukana sulavasti toisiaan seuraavia ryhmäkoreografioita ja paritanssia. Moneen suuntaan elävää keskivartaloa, suuria käsiä ja maasta nousevia hyppyjä käyttävät nykytanssikoreografiat muuttuivat hetkessä pidätettyyn intohimoon, ylväihin asentoihin nopeine käännöksineen, kiertoineen, taivutuksineen. Tanssijat elivät Piazzollan musiikissa ja tulkitsivat sitä taidolla. Jazzahtavat kappaleet nyansseineen ja kestovaihteluineen soivat myös tanssivissa kehoissa. 

Oli ilo seurata esimerkiksi Jussi Väänäsen pakotonta ja jotenkin itsestäänselvää tulkintaa sekä Sanna Henton levollista taitoa. Taru Kosken ja Paavali Kärkkäisen energia siirtyi katsomoonkin. Ja jo pelkkä puvustus nosti energiaa pursuavan lateksihousuisen Kasperi Kolehmaisen korkosaappaissaan esiin viimeisen kappaleen ihmiskirjosta.

Jonkunlainen ympyrä tässä musiikillisessa ja tanssillisessa fuusiossa sulkeutuu, kun tummasävyisiä lauluja tulkinnut Simo Heiskanen tanssii hevospäisen Tuomo Railon kanssa elegantin tangon. Hullu rakkaus, kurjat kadut ja kaipaus saivat seurakseen myös huumorin. Buenos Airesin köyhillä kaduilla elämä on moniväristä.

Glims & Gloms: Piazzolla-ilta. Koreografia Tuomo Railo. Kapellimestari Raimo Vertainen. Valot Ville Virtanen. Puvut Nina Ukkonen. Äänitarkkailu: Mika Paananen ja Mikko Leimu. Animaatiot Kris Keränen ja Tuomo Railo. Tanssijat Sanni Giordani, Sanna Hento, Kasperi Kolehmainen, Taru Koski, Paavali Kärkkäinen, Tuomo Railo ja Jussi Väänänen. Laulu Simo Heiskanen. Viulut Sanna-Maija Erkkilä, Iida-Maria Hanhikoski, Teresa Innanen, Krista Kairaneva, Johanna Knuuttila, Anna Koivisto, Heidi Kumpula ja Henna Pakkala. Harmonikat/Bandoneon Martina Brunell, Anna-Kaisa Heikkilä, Johannes Koivisto ja Sonja Vertainen. Piano Teresa Myllykangas. Kontrabasso Arto Anttila. Kitara Juha Yli-Kotila. Lyömäsoittimet Timo Roiko-Jokela. Ensi-ilta Tanssin talon Erkko-näyttämöllä 3.4.

Edellinen artikkeliTodellisuus pakenee käsitteitä tanssiryhmän unessa