ARTIKKELIT Artikkelit Mikkeli Musiikkijuhlat kasvattaa yleisöään

Mikkeli Musiikkijuhlat kasvattaa yleisöään

Santtu Rouvali johti Lontoolaista Philharmonia Orchestraa Mikkelin Musiikkijuhlilla 2024. © Ville Hautakangas.

Mikkelin Musiikkijuhlien yleisömäärä on kasvussa. Festivaali 3.-11.8.2024 uutisoi tavoittaneensa yli 16 000 henkeä, joista maksavia kävijöitä oli 4600.

 

Keskeisenä teemana oli ”Oodi ilolle”, sillä viikon suurteoksena kuultiin Beethovenin 9. sinfonia. Tällä haluttiin korostaa eurooppalaisten arvojen merkitystä juhlilla.

Jo tutuksi käyneenä pääesiintyjänä oli Philharmonia Orchestra Lontoosta. Sitä johtivat ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali sekä Erkki Lasonpalo ja Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

Muita orkestereita olivat Nuoriso-orkesteri Vivo, joka yhdisti voimansa kansainvälisen Orkester Nordenin kanssa, sekä Saimaa Sinfonietta. Lisäksi kuultiin kamari- ja liedmusiikkia.

”Vaikka vähensimme tapahtumia konserttisaleissa kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna, menetimme maksavia kuulijoita vain 16 prosenttia”, hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen summaa.

Professori Eero Tarasti piti mielenkiintoisen luennon mm. Beethovenin 9. sinfoniasta. © Ville Hautakangas

Tapahtumia oli kaikkiaan 55, joista maksullisia 13. Lisäksi professori Eero Tarasti piti kolme teosesittelyä ennen konsertteja.

Pääyhteistyökumppanina jatkoi Osuuskauppa Suur-Savo. Muita merkittäviä kumppaneita olivat Suutarinen-yhtiöt, Osuuspankki Suur-Savo, LähiTapiola Savo-Karjala, UPM-Plywood, ESE-Energia Oy ja Kaakon viestintä. Yhteistyö Mikkelin kaupungin kanssa on alusta alkaen ollut osa kivijalkaa.

Avustuksia myönsivät Jane ja Aatos Erkon Säätiö, Etelä-Savon Kulttuurirahasto sekä TAIKE. Veej’jakaja-hankerahoituksen myötä Mikkelin Musiikkijuhlista tulee ympärivuotinen tapahtumien toteuttaja. Juhlien järjestämistä tukee myös Mikkelin Musiikkiopisto.

”Jokainen yhteistyökumppanimme on kullanarvoinen”, Markus Tykkyläinen toteaa. Hän näkee, että tulevaisuudesta alueen yrityssektorin rooli yhteistyötahona korostuu entisestään.

Kumppanien laajaa kirjoa kuvastaa myös Mikkelin Palloilijoiden ratkaiseva rooli Philhamonia Orchestran ja Mikkelin Musiikkijuhlien välisen jalkapallo-ottelun järjestämisessä.

Osa festivaaliviikkoa oli Suomen Pankin talousseminaari, Erkki Liikasen fasilitoima kirjallisuustapahtuma sekä jo 15. kerran järjestetty Pääomasymposiumi.

Orkestereiden lomassa kuultiin myös kamarimusiikkia. Triossa soittivat Laura Mikkola piano, Linda Lampenius viulu ja Jaani Helander sello. Festivaalijohtaja Mirva Helske pääsi sivunkääntäjäksi. © Ville Hautakangas

Kesän 2024 festivaali oli Mikkelin Musiikkijuhlien festivaalijohtajan Mirva Helskeen ensimmäinen festivaaliviikko Mikkelissä. Muun varsinaisen organisaation lisäksi mukana oli yli kolmekymmentä talkoolaista, jotka olivat varmistamassa onnistuneita konserttielämyksiä yleisölle.

Vuoden 2025 ohjelmistorunko Mikkelin Musiikkijuhlille on julkaistu, ja päätapahtumien lipunmyynti on alkanut. Teemaksi on valittu Legendat, ja sitä luvataan lähestyä monipuolisesti.

Matti Tuomisto

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version