KOLUMNIT Minna Leinonen Lahjaksi musiikkia

Lahjaksi musiikkia

 

Olin vastikään kamarimusiikkikonsertissa, jossa yleisöä oli kutakuinkin saman verran kuin kyseisessä triossa esiintyjiä. Konsertin jälkeen yleisö ja muusikot jäivät spontaanisti keskustelemaan keskenään, mistä muotoutui hetkeksi lämminhenkinen tilaisuus. Yksi kuulija kommentoi konserttia: ”On kuin olisin saanut lahjan”.

Eriasteisten koronasulkujen jälkeinen musiikkianti täysine ja vajaine saleineen tuntuu tärkeimmältä aineettomalta lahjalta, jonka voi saada. Runsaslukuinen yleisö tuo tilaisuuteen suuren tapahtuman tuntua, joka on hurmiollisuudessaan yksilön omaa kokemusta kokonaisvaltaisempi. Kesällä 2021 yleisö suitsutti suosiota seisaallaan Uudenkaupungin Crusell-viikoilla tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan juhlivalle Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille, eikä aplodeista meinannut tulla loppua. Myös intiimit musiikkiesitykset ovat saaneet pandemia-aikana kekseliäitä formaatteja. Porvoon Suvisoiton ja Avanti!n innovatiivisessa yhden hengen konsertissa kesällä 2020 kuulijat pääsivät yksi kerrallaan esitykseen, jossa he saivat valita yhden kolmesta sooloviuluteoksesta Clara Iannottalta, Anna Meredithiltä tai Catherine Kontzilta viulisti Eriikka Maalismaan tulkitsemana. Esityksen henkilökohtaisuus antoi sille erityistä lisäarvoa.

 

Musiikkia voi antaa lahjaksi ihan konkreettisestikin. Nuoren tuubistin äiti tilasi tyttärelleen Nuppu Salmiovirralle valmistujaislahjaksi Roope Mäenpäältä uuden teoksen Bloom, jonka taitava Salmiovirta kantaesitti viime konserttikaudella ollessaan kisällinä Tampere Filharmoniassa.

Musiikkia on myös lähetetty lahjaksi avaruuteen. Voyager-luotain kuljettaa maapallon kenties viimeisenä tervehdyksenä yleismaailmallisesti ymmärrettäviä asioita kuten musiikkia – mikä kertoo paljon musiikin universaalisesta merkityksestä ihmisille. Nasan 45 vuotta sitten lähettämä aikakapseli kiitää tähtienvälisessä tyhjyydessä kohti vieraita aurinkokuntia. Ihmisen toistaiseksi pisimmälle lähettämä laite on jo saavuttanut tähtienvälisen avaruuden. Tutkijoiden mukaan kyseessä on suurin ihmiskunnan saavutus avaruudessa Kuuhun laskeutumisen jälkeen. Maapallon ääniä sisältävällä levyllä on muun muassa Bachia, Beethovenia, Stravinskyä ja Mozartia sekä eri kansojen musiikkia, kuten jaavalaista gamelan-musiikkia, japanilaista shakuhachi-huilun soittoa ja senegalilaista rummutusta. Mukaan niin sanotulle kultaiselle levylle ovat päässeet myös Louis Armstrong ja Chuck Berry. Musiikkivalinnat ylittävät paitsi eri kansojen ja genrejen rajat, myös aurinkokuntamme ulkorajat.

 

Viime aikoina orkesteritoimijat ovat olleet kiperien eettisten kysymysten edessä, kun esiintyjäksi kutsuminen tai etenkin kutsumatta jättäminen on ollut vahvasti poliittinen päätös. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi Grammy-gaalassa muusikoilta immateriaalista apua ja toivoi hiljaisuuden täyttyvän musiikilla. Lempeä keino sodan vastustamiseen on ollut sorretun kansan esiintuominen ohjelmistovalinnoilla sekä konsertin omistaminen sodan uhreille. Sotiminen on hirveä ja äärimmäinen tapa erottaa ihmisiä ja kulttuureja toisistaan. Kuinka vastustaa sotaa niin, että musiikki säilyisi kansoja yhdistävänä kielenä? Musiikki matkustaa viimeisenä ihmiskuntamme viestinä ulkoavaruudessa, mutta onko sillä maapallon sisäisiä rajoja, joita ei voi ylittää? Avaruuden perspektiivistä pieni planeettamme sortaa toisia näkemättä kauas.

Musiikki on lahja, joka on kautta aikojen tuonut ihmisiä yhteen. Musiikilla voi erottaa tai yhdistää kansoja, ratkaisut ovat ihmiskunnan käsissä. Voisiko musiikki universaalina kielenä toimia läpäisevänä ja kokoavana voimana kriisien keskellä tässäkin ajassa ja nostaa meidät mukanaan vastakkainasetteluiden yläpuolelle? Aina kohti kaukaisia tähtiä. Musiikki on se, mitä ihmiskunnasta jää maailmankaikkeuteen. Sitä ennen se on lahja sinulle ja minulle.

Minna Leinonen

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version