lauantai huhtikuu 20. 2024

Mediasakset 6 2022

Meille alan kova kilpailu on tarkoittanut lähinnä kilvoittelua itsemme kanssa. Keikkamyynti on haastavaa puuhaa, kun pitää kehua omaa orkkaa. Joka päivä ei millään jaksa nousta sille itsekehun asteelle, mitä siinä vaaditaan. Helmasyntimme on myös hitaus. Kesän festivaalit voivat olla jo myyty, kun me huomaamme, että tuonnehan pitäisi päästä soittamaan.”

Lastenmusiikkiorkesteri Orffien Hannu Sepponen Ylöjärven Uutisten erikoislehdessä Elovainion Uutisissa 29.4.2022.

 

Helmikuusta lähtien kuoro on päässyt harjoittelemaan yhdessä, ja viimeistelyvaiheessa soittajat tulivat mukaan. Silloin kuuntelin ihmeissäni, että tällaistako minusta lähti.”

Espoon Laulun kuorolainen Jukka Ilmavirta kertoo kuorolleen säveltämästään Requiemista, joka on hänen ensimmäinen suurempi teoksensa. Länsiväylä 14.5.2022.

 

Kun isä ja veljeni Pauli soittavat viulua, niin ajattelen, että miksi en minäkin. Haluan myös haastaa veljeä, joka opiskelee Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Kyllä haluan myös olla paras.”

Läntisen Keski-Suomen musiikkiopiston viuluoppilas Helvi Salminen Suur-Keuruussa 10.5.2022.

 

Hyvinvoinnin ammentaminen musiikista voisi olla paljon tehokkaampaa. Musiikin opetuksen vähäistä määrää kouluissa ja varhaiskasvatuksessa voi nykytiedon valossa vain hämmästellä. Terveydenhuollossa ja vanhustyössä ei edelleenkään ole laajemmin käytössä olevia pysyviä rakenteita muusikoiden työlle. Musiikin potentiaalia työhyvinvoinnin ja työn tuloksellisuuden edistämisessä ei juuri hyödynnetä. Sekä kysynnän että tarjonnan muotoilussa ja markkinoinnissa riittää työsarkaa.”

Nurmijärven musiikkiopiston rehtori Tuomas Mali kolumnissaan Nurmijärven Uutisissa 4.5.2022.

 

Musiikkiharrastus on henki ja elämä, silloin on muusta pahasta poissa. Musiikin kuuntelun lisäksi on hienoa tuottaa musiikkia itse. Elämässä on hyviä ja huonoja aikoja, niin musiikki on auttanut kantamaan kaikenlaisten elämäntilanteiden yli.”

Puolangan kansalaisopistossa Via-kuorossa ja aikuisten teoriatunneilla musiikkia harrastava Arto Korkatti Puolanka-lehdessä 27.4.2022.

 

Minulla ei ole mitään suhdetta urkuihin. Nyt tietenkin mietin sitä jokaisena vapaa-aikani hetkenä. En ole kirjoittanut vielä yhtään nuottia, tai no olen, muutaman, mutta varsinaista luonnosta ei ole. Olen vasta vähitellen saamassa jotain tolkkua ajatukseen urkukonsertosta. Pahinta mitä tämän asian kanssa voisi tapahtua on se, että a) en saa sitä valmiiksi tai b) tulee paska biisi. Molemmat ovat erittäin kurjia vaihtoehtoja kannaltani, mutta tällaisessa maailmantilanteessa on vaikeaa suhteuttaa omat pelkonsa ja toiveensa suuren mittakaavan katastrofeihin. Täytyy yrittää olla vähän realisti.”

Säveltäjä ja kapellimestari Esa-Pekka Salonen Imagessa 4/2022.

 

Olen kuullut sanottavan, ettei Verkatehtaan kokoinen kulttuurikeskus – tai tapahtumatalo – ole uskottava, jollei siellä ole lainkaan klassisen musiikin konsertteja. Vaikea on myöskään nähdä Hämeenlinnaa kovin uskottavana kulttuurikaupunkina ilman orkesterimusiikkia. Jos haluaa profiloitua kulttuurikaupunkina, pitää olla valmis maksamaan siitä jotakin.”

Toimittaja Pirjo-Liisa Niinimäki kommentoi Hämeenlinnan kaupungin kutistunutta panostusta kulttuuriin Hämeen Sanomissa 10.5.2022.

 

Musiikkikappaleet ovat esimerkki siitä, miten ihminen lokeroi lintuja rooleihin. Pidämme helposti pikkulintuja huolettomina, koska ne livertävät ja pyrähtelevät. Tulkitsemme kepeältä vaikuttavan käyttäytymisen hilpeäksi, koska itse olemme kookkaita nisäkkäitä; leijumme maanpinnan yläpuolella vain iloisina. Isot linnut kuvitellaan uljaammiksi kuin pienet. Kun kotka kaartelee taivaalla, katsoja ylevöityy ja lintu muuntuu vapauden vertauskuvaksi.”

Kirjailija Anni Kytömäki Apu-lehdessä 4.5.2022.

 

Soittaminen on mukavaa ajankulua. Kaiken uuden opettelu on kivaa, ja vaikka se joskus voi olla työlästä, ajattelen, että se on hyvä sijoitus omaan itseeni. Ukulelebravuurini on Suutarin emännän kehtolaulu, jonka soitan lapsilleni iltaisin, kun he käyvät nukkumaan. Näin kahden vuoden soittamisen jälkeen olen soittanut sen satoja kertoja. Biisi on itsellenikin testilaboratorio, jonka avulla opettelen uusia juttuja. Kun kuopukseni jo nukkuu, soittelen ja tutkailen vielä biisin eri kohtia ja kokeilen erilaisia tapoja soittaa sitä.”

Juontaja Mikko Kekäläinen Kotilääkäri-lehdessä 4/2022.

 

 

MEDIASAKSET