tiistai kesäkuu 18. 2024

Mediasakset 8 2022

 

1990-luvulla perheemme matkasi melkein joka kesä sukulaisten mökille Kuhmoon, yleensä kamarimusiikkifestivaalin aikoihin. En ehkä ollut liekeissä ihan joka konsertista, mutta viileän teinimäisellä tavalla olin silti hiljaisen iloinen, että pääsin välillä äidin kanssa jonnekin kahdestaan. Festari oli myös aika rento tapa nauttia klassisesta. Muusikotkin saattoivat soittaa t-paidoissa ja sortseissa.”

Toimittaja Salla Stotesbury Tämä jätti jäljen -palstalla Kodin Kuvalehdessä 14/2022.

 

Joitain yllätyksiä tulokset paljastavat. Niiden mukaan metalliheavyn ja klassisen musiikin kuuntelijat olisivat hyvin samantyyppisiä: molemmat ovat luovia ja rauhallisia, mutta eivät erityisen sosiaalisia, paremminkin sisäänpäin kääntyneitä. Hyvää itsetuntoa, luovuutta, sosiaalisuutta ja levollisuutta tavataan jazzin, bluesin ja soulin ystävillä. Oopperan kuulijat saavat edellisten laatusanojen lisäksi hyveekseen lempeyden. Olen todennut myös, että iloisimmat, luovimmat, leppoisimmat, sosiaalisimmat ja lempeimmät ihmiset löydät kansanmusiikkijuhlilta.”

Mestaripelimanni Jussi Asu kommentoi kolumnissaan Eparissa 29.6.2022 professori Adrian Northin tutkimusta ihmisten luonteenpiirteiden ja musiikkimaun yhtäläisyyksistä.

 

Musiikki ei soinut liian voimakkaasti. Silti kaiken kuuli selkeästi. Myös tilan hiljaisuus teki vaikutuksen, vaikka tiesin senkin jo tutkimukseni perusteella. Täällä on todella hiljaista, eikä taustalta tule lainkaan häiritseviä ääniä. Ainoat äänet tulevat musiikista ja yleisöstä.”

Pyhän Marian kirkon akustiikkaa tutkinut diplomi-insinööri Pyry-Herkko Sadeaho kuuli ensi kertaa musiikkia tässä kirkossa Sastamala Gregorianassa. Aamulehti 17.7.

 

Toivoin, että juoma, ruoka ja aktiviteetit ovat kunnossa. Nämä muusikot ovat nähneet viiden tähden hotellit, mutta ei Mikkelin toria, lörtsyjä ja järvisaunoja. Toivottavasti tänään konsertin jälkeen on muusikoille hyvät grillimakkarat karonkassa!”

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali kommentoi Mikkelin musiikkijuhlille antamiaan ohjeita Philharmonia Orchestran vierailusta. Helsingin Sanomat 7.7.2022.

 

Mietin sitä ennen itsekin [kuinka progerockin ja jazzrockin soittaminen sopii klassiseen musiikkiin erikoistuneelle kapellimestarille], mutta en piittaa enää mielikuvista ja muiden mielipiteistä. Noin kymmenen vuoden takaisen kriisin jälkeen oivalsin, että minun ei pidä yrittää mahtua muottiin, joka on kuitenkin osittain omaa luomustani. Minä luulin olevani ajatukseni, kuten monille toisinaan käy.”

Kapellimestari Jukka Iisakkila Satakunnan Kansassa 5.7.2022.

 

Poikien soittotaito karttui heidän itse kehittämällään kiertoharjottelulla, joka muodostui Pleikkarista, telkkarista ja soittamisesta. Kun yhteen kyllästyi, saattoi vaihtaa seuraavaan.”

Muusikko Costello Hautamäki kertoi pojistaan Alexista ja Jimistä Kodin Kuvalehdessä 13/2022.

 

Äidille erityiskiitokset siitä, että hän ei koskaan sanonut, että olepa nyt hiljaa, vaikka lauloin täysillä pienessä kerrostaloasunnossa.”

Flamencolaulaja Anna Murtola Muusikko-lehdessä 3/2022.

MEDIASAKSET