torstai huhtikuu 25. 2024

Mediasakset 5 2022

 

Rehellisyyden nimissä: kukaan meistä, jotka olimme päätöstä tekemässä, ei sitä tuollaisena nähnyt. Eihän siinä falloksia ole vaan leivoksia. Kakkutaiteilija teki kakun Olavinlinnasta, eikä häntä ohjeistettu mihinkään suuntaan. Meille tuli täytenä yllätyksenä, että jotkut näkevät sen näin.”

Savonlinnan oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm kommentoi festivaaliesitteen sosiaalisessa mediassa saamaa huomiota Etelä-Saimaassa 1.4.2022

 

Kerran olin unohtanut A-klarinetin lavalle, ja kun palasin hakemaan sitä, yleisö alkoi taputtaa. Se oli vähän kiusallista.”

Tampere Filharmonian klarinetin vuorotteleva äänenjohtaja Mark Reding Aamulehdessä 27.3.2022.

 

Vanhemmat antavat kirkon järjestämälle vauvojen musiikkitoiminnalle erilaisia merkityksiä. Osalle äideistä musiikkituokio vauvan kanssa oli samalla oma kirkkohetki. Toisille se oli ensisijaisesti musiikkiharrastus. Moni halusi vaihtelua kotonaololle, mahdollisuuden tavata muita vanhempia ja keskittyä yhdessäoloon lapsen kanssa ilman häiriötekijöitä. Muskaritoiminnan yksi salaisuus voi olla matala kynnys.”

Kirkossa järjestettävästä vauvamusiikkitoiminnasta väitellyt Aino-Elina Kilpeläinen Kotimaa-lehdessä 1.4.2022.

 

Kun tuli ensimmäinen äitienpäivä oman äidin kuoleman jälkeen, ihana opettaja teki kakkossanat Äidin sydän -lauluun. Oli tosi tärkeää, ettei tilanteestani tehty luokassa numeroa. Nyt aikuisena ymmärrän, että opettaja oli tehnyt uudet sanat juuri minua varten, mutta kun hän esitteli ideansa, hän antoi ymmärtää, että kuka tahansa voisi laulaa laulun myös mummisanoilla. Sain olla mukana kuorossa, enkä jäänyt ulkopuoliseksi.”

8-vuotiaana äitinsä menettänyt kirjailija Silja Vuorikuru Lapsen Maailma -lehdessä 3/2022.

 

Nykyään parhaat kuorolaulajat tulevat lähes yksinomaan musiikkiluokilta. Silti sielläkin ihannoidaan kevyeen musiikkiin sopivaa äänenkäyttötapaa, joka ei suoraan kanna klassisessa kuorolaulussa. Toisaalta skaalan toisessa päässä on terveellä äänellä varustettuja nuotinlukutaitoisia ja lahjakkaita muusikoita. Vahva polarisoituminen näkyy siis tälläkin alalla.”

Kapellimestari ja kuoronjohtaja Teemu Honkanen Satakunnan Kansassa 4.4.2022.

 

Monesti on ollut sellaisia kausia, ettei ole oikein motivaatiota harjoitella yksin. Kun orkesteriin pääsee soittamaan, se tuo elämään paljon energiaa. Ei tarvitse ajatella mitään elämän stressejä, kun voi vaan soittaa ja pitää hauskaa.”

Huilun ja pasuunan soittoa opiskeleva Aida Mustonen kertoo Sinfoniaorkesteri Vivosta Kainuun Sanomissa 9.4.2022.

 

Jos oppilas tuoksuu, joudun perumaa tunnin.”

Laulunopettaja ja oopperalaulaja Tuire Grönthal kertoi tuoksuallergiastaan Hyvä Terveys -lehdessä 3/2022.

 

Ammattimuusikoiden soittaminen on monimutkaista aivojen toimintaa, jossa yhdistyvät musikaalisuus, lapsesta saakka jatkunut harjoittelu, lihastyö, yhteissoitto ja musiikin tulkinta. Mutta halusimme selvittää, mitä tapahtuu muusikon hormoneissa, kun hän soittaa kahden tunnin konsertin. Aktivoituneet geenit liittyivät dopamiinin aineenvaihduntaan sekä muistiin ja oppimiseen. Hiljentyviin geeneihin kuului muun muassa aivojen rappeutumiseen liittyviä geenejä. Tätä kannattaisi hyödyntää muun muassa psykiatristen tautien ja dementian ehkäisyssä. Senioreille kannattaisi lisätä musiikkiharrastuspalveluja, mikä auttaisi ehkäisemään muistisairautta ja monia muita ongelmia.”

Tutkija, musiikin tohtori ja sellisti Pirre Raijas kertoi tutkituista musiikin hyödyistä Aamupostissa 3.4. 2022

MEDIASAKSET