perjantai heinäkuu 19. 2024

Mediasakset 10 2021

 

Sello on paras ystäväni. Monet ovat ihmetelleet, miten olen edennyt niin nopeasti. Vastaus on halu oppia ja se, että olen valmis harjoittelemaan. Osa matkustajista on kysellyt sellosta.”

Aikuisena sellonsoiton aloittanut bussikuski Ilona Junttila kertoo harjoittelevansa bussissa taukojensa aikana. Nurmijärven Uutiset 8.9.2021.

 

Ooppera voi parhaimmillaan vangita taikapiiriinsä niin, että tavanomainen tietoisuus unohtuu.”

Sellisti ja tietokirjailija Seppo Kimanen Kaija Saariahon Innocence-oopperan arviossaan Suomen Kuvalehdessä 29/2021.

 

Osa on joutunut myymään soittimiaan, toiset ovat vaihtaneet alaa. Taloudellisten vaikeuksien lisäksi pandemian ­henkinen velka on suuri. Esittävä taide työnä vaatii paneutumista ja omistautumista. Monen taiteilijan identiteetti on kiinteästi ­sidoksissa työhön: itsensä toteuttamiseen taiteen kautta, yleisön kohtaamiseen ja siihen samaan kollegojen kanssa ajan viettämiseen, joka on monilta meistä loppunut melkein kokonaan. Tunnen taiteilijoita, joiden mielenterveys on romahtanut.”

Loviisan Laulun toiminnanjohtaja Tomas Takolander kertoi koronan vaikutuksista kulttuurialaan Seura.fissä 29.8.2021.

 

Kulttuurin kuluttaminen on minulle tärkeä henkireikä. Meitä raahattiin jo lapsena teatteriin ja näyttelyihin. Kotona katsottiin taide-elokuvia ja luettiin taidekirjallisuutta. On arvokasta, että meitä kannustettiin katsomaan ja ymmärtämään maailmaa – ei pelkästään puheen, vaan taiteiden kautta.”

Kapellimestari Dalia Stasevska Apu.fissä 2.9.2021.

 

Kulttuurin todellinen skandaali on se, ettei korona-aikana ole saatu aikaan muuta kuin kansalaistorilla seisoskelua.”

Toimittaja Eero Vassinen Kauppalehdessä 31.8.2021.

 

Ajattelin, että paavo on suomenkielinen sana harjoitussalille. Aloinkin miettiä, olivatko sekä Paavo Berglundin että Paavo Järven vanhemmat nimenneet lapsensa Harjoitussaliksi, koska nämä olivat hyvin musikaalisia ja he halusivat näiden harjoittelevan. Vasta toisissa harjoituksissa minulle selvisi, miksi salia oikeasti kutsutaan Paavoksi!”

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon kertoo hämmennyksestään Musiikkitalon Paavo-harjoitussalista. Helsingin Sanomat 7.9.2021.

 

Uskon, etteivät viihde ja taide, korkea ja matala, työnantaja ja työntekijä, yksityinen ja julkinen uhkaa toisiaan. Meitä kaikkia uhkaa harhaluulo siitä, että olisi järkevää käyttää aikansa ja rahansa johonkin muuhun kuin musiikkiin.”

Music Finlandin johtaja ja Musiikki & Median hallituksen puheenjohtaja Muusikko-lehdessä 4/2021.

 

Olen ylpeä työpaikastani! Toivottavasti pääsen minäkin kesken laulun poliisimaijalla ensi perjantaina kisahallin putkaan. Se on vielä kokematta.”

Oopperalaulaja Marko Puustinen kommentoi koronarajoitusten Kansallisoopperassa nostattamaa kapinamieltä Twitterissä. Iltalehti käytti twiittiä jutussaan 16.8.2021.

 

Kansallisoopperan syyskauden ensimmäisestä ensi-illasta kohistiin etukäteen aina iltapäivälehtiä myöten: Uhmasihan oopperan johto äänekkäästi aluehallintoviraston suosituksia katsomon jakamisesta blokkeihin, vaikka muuten turvaohjeistuksen vaatimukset luvattiin täyttää. Viime hetkillä säädöksissä saavutettu yhteisymmärrys poisti varjon 20. elokuuta järjestetyn erityksen yltä, vaikka ensi-iltayleisö saikin vielä ihmeteltäväkseen aulatiloissa partioivan poliisimiehen.”

Risto Nordell kuvasi Kansallisoopperan kauden alun tunnelmia Suomen Kuvalehdessä 34/2021.

 

Soitan erhulla vain pitkiä ääniä. Jos sen taitajaksi haluaisi, tarvittaisiin tuhansia harjoittelutunteja. Pitää suosiolla tajuta omat rajansa.”

Noin 50 soitinta taitava Tapio Mattlar Maaseudun Tulevaisuudessa 16.8.2021.

 

MEDIASAKSET