Ylen musiikkitoimitus on joutunut lopettamaan radion klassisen musiikin ohjelmatietojen lähettämisen Rondoon. Toimituksen työrytmi on muuttunut niin, että ohjelmat eivät enää valmistu samassa rotaatiossa. Yle haluaa myös keskittää tiedotustaan Areenaan. Rondo tiedottaa kuitenkin edelleen klassisen musiikin lähetyksistä Yle Teemalla ja muilla televisioasemilla sekä kertoo valikoituja tärppejä internetin rajattomasta tarjonnasta.
Torstai 5.1. Yle Teema klo 12.00 Jumalten keinussa
Wagnerin Ring on suurteos vallasta ja rakkaudesta. Anna Kelon ohjattavaksi oopperasarja tulee odottamatta. Teokset valmistuvat Esa-Pekka Salosen ja Susanna Mälkin johdolla, kunnes korona korjaa sadon. (Uusinta)
Torstai 5.1. Yle Teema klo 21.30 Koyaanisqatsi
Godfrey Reggion 40 vuotta sitten ohjaama sanaton elokuva ihmisestä, luonnosta, teknologiasta ja tasapainottomasta elämästä. Musiikin tähän kulttiasemaan nousseeseen dokumenttielokuvaan sävelsi Philip Glass. (USA 1982)
Perjantai 6.1. Yle Teema klo 12.00 Valkyyria
Kansallisoopperan Ring-saagan tulkinta Valkyyria-oopperasta on ihmeellinen ja visuaalinen tarina ihmissuhteista, Valhallasta, Valkyyrioista, sodasta, ristiriidoista, pelosta, rohkeudesta, mutta myös tarina Siegmundin ja Sieglinden rakkaudesta. Rooleissa mm. Joachim Bäckström, Miina-Liisa Värelä, Matti Turunen ja Tommi Hakala. Musiikinjohto Hannu Lintu ja ohjaus Anna Kelo.
Lauantai 7.1. ja sunnuntai 8.1. Yle Teema klo 16.25 Suurkaupungin kasvot 1–2
RSO ja neljä suomalaista modernismin ajan säveltäjää purettuna kahteen tunnin dokumenttiin. Mitä maamme musiikkielämässä tapahtui Ainolan hiljaisuuden alkaessa 20-luvun lopulla ja eurooppalaisen modernismin aaltojen iskiessä Suomeen? Raitio, Klami, Aarre Merikanto ja Pingoud olivat kaikki mukana luomassa modernia, jälki-sibeliaanista maailmaa. (Uusinta)
Sunnuntai 8.1. Yle Teema klo 15.30 Quinte & Sens: elementtien sinfonia
Tuli, maa, vesi, ilma ja viides, kosminen elementti. Prix Italia -voittaja tarjoaa maailmankaikkeutta syleilevän ja huimasti kuvatun musiikkimatkan. Sävelinä soivat Stravinsky, Debussy ja Messiaen. Orkesteri on Orchestre de Paris, jota johtavat Paavo Järvi ja Daniel Harding.
Sunnuntai 15.1. Yle Teema klo 15.30 Barokin laulumusiikkia Leipzigista
Tunnettu saksalainen viisihenkinen vokaaliyhtye Amarcord esittää barokkimusiikin helmiä yhdessä urkurin ja kolmen muun laulajan kanssa. Leipzigin Tuomas-kirkossa taltioidussa ohjelmassa kuullaan mm. Johann Hermann Scheinin, Philipp Heinrich Erlebachin, Heinrich Schützin sekä Bachin säveltäjäsuvun musiikkia.
Lauantaisin 21.1. alkaen Yle Teema klo 20.00 Luonto, ihminen ja taide
Miten luonto ja luonnon merkitys ihmiskunnalle heijastuu taiteeseen eri aikakausina? Kolmeosaisessa sarjassa taidehistorioitsija James Fox tutkii merkittävien taiteilijoiden ja taideteosten kautta, miten suhteemme luontoon on muuttunut esihistoriasta nykypäivään.
Sunnuntai 22.1. Yle Teema klo 15.00 Blomstedt ja Argerich Luzernissa
Legendaarinen ruotsalainen kapellimestari Herbert Blomstedt johti elokuussa 2020 ensimmäistä kertaa Luzernin festivaaliorkesteria. Ohjelmassa olivat Ludwig van Beethovenin toinen ja kolmas sinfonia sekä pianokonsertto n:o 1 C-Duuri. Sen solistina oli toinen legenda, argentiinalainen Martha Argerich, jonka esitysura alkoi samalla konsertolla 8-vuotiaana vuonna 1949.
Sunnuntai 29.1. Yle Teema klo 15.00 Tarmo Peltokoski johtaa Latviassa
Nuori suomalaismaestro Tarmo Peltokoski (s. 2000) on jo niittänyt mainetta useiden huippuorkestereiden johtajana. Vuonna 2022 hänet nimitettiin Latvian kansallisorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi. Näemme nyt marraskuussa Riiassa pidetyn avajaiskonsertin. Ohjelma: Ralph Vaughan Williams: sinfonia n:o 5 D-Duuri, Krists Auznieks: Grace, Jean Sibelius: sinfonia n:o 5 Es-Duuri op.82.
Oopperan tähtihetkiä Arte-kanavalla
Saksalais-ranskalainen julkisen palvelun kanava Arte on parhaita ilmaisia näyteikkunoita eurooppalaiseen klassiseen musiikkielämään. Arte Concert -osastolla julkaistaan viikoittain uusia tuotantoja ooppera- ja konserttitaloista ja festivaaleilta. Alkuvuodesta nähtävillä ovat mm. seuraavat esitykset:
Wagnerin Nibelungin sormus, Berliinin valtionooppera
Richard Wagnerin tetralogia Nibelungin sormus sai ensi-iltansa Berliinin valtionoopperassa lokakuussa, ja se on kokonaisuudessaan nähtävillä Arte-kanavalla ja myös Kansallisoopperan Stage-palvelussa. Ohjaus on Dmitri Tcherniakovin ja musiikinjohto Christian Thielemannin. Suomalaisittain sarjan tekee kiinnostavaksi se, että Mika Kares laulaa sen kolme keskeistä bassoroolia, Fasoltin, Hundingin ja Hagenin. Muina solisteina ovat mm. Michael Volle (Wotan), Anja Kampe (Brünnhilde) ja Andreas Schager (Siegfried).
Halévy: La Tempesta
Wexford Festival Operan tuotanto Halévyn lähes unohduksiin painuneesta oopperasta, joka perustuu Shakespearen näytelmään Myrsky. Halévy on tunnettu ranskalaisen grand opéran edustajana, ja hänen pääteoksensa on La Juive.
Christus – Sacred Trilogy Nativity
Raphaël Pichon johtaa Pygmalion-orkesteria. Ohjelmassa on J. S. Bachin kantaattien ja oratorioiden osia, joista Pichon on koonnut Kristuksen syntymää kuvaavan kokonaisuuden.
Prinsessa Ruusunen, Marcos Moraun koreografia
Espanjalainen koreografi Marcos Morau tulkitsee uudesta, radikaalista näkökulmasta Tshaikovskin baletin Prinsessa Ruusunen. Lyonin oopperan tuotanto.
Odessa Classics Tallinna
Ukrainassa riehuvan sodan vuoksi Odessa Classics -festivaali on saanut uuden väliaikaisen kodin Tallinnasta. Konsertissa esiintyvät Viron Kansallinen sinfoniaorkesteri Olari Eltsin johdolla. Solisteina ovat viulistit Aleksei Botnikov ja Daniel Hope, ja ohjelmassa kuullaan Pärtin, Mozartin ja Brittenin musiikkia.
Puccinin Turandot, Berliinin valtionooppera
Berliinin valtionoopperan tuore tuotanto Giacomo Puccinin Turandotista. Ohjaajana on Philipp Stölzl, ja pääsolisteina Elena Pankratova, Aida Garifullina, Siegfried Jerusalem ja René Pape. Kapellimestarina on Zubin Mehta.
Delibes: Lakmé, Opéra Comique
Pariisin Opéra Comiquen uusi tuotanto Léo Delibes’n oopperasta Lakmé. Teos kantaesitettiin samassa talossa 1883. Se sijoittuu Intiaan ja kertoo Britannian valtaa vastustavan brahmaanipapin tyttären Lakmén ja brittiläisen sotilaan Geraldin rakkaustarinan. Musiikki sisältää lyyrisiä helmiä kuten kuuluisan kukkaisdueton, mutta kulttuurien väliset konfliktit päättävät teoksen traagisesti. Ohjaus on Laurent Pellyn ja musiikinjohto Raphaël Pichonin. Ensemble Pygmalion soittaa. Pääsolisteina laulavat Sabine Devieilhe, Frédéric Antoun ja Stéphane Degout.