RondoCd RDO 169 Kamarimusiikin airut

RDO 169 Kamarimusiikin airut

[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_4″]
Säveltäessään kahta viulu-piano-sonaattiaan 1920-luvun alussa Béla Bartók (1881-1945) päätti luopua opusnumeroiden käytöstä kasvavan kansanmusiikkiaiheistonsa vuoksi. Hän katsoi teostensa olevan viime kädessä kollektiivisia, eivät ainoastaan hänen yksityisiä luomuksiaan.

Vuonna 1922 valmistuneen toisen viulusonaatin esitti Theodor Adorno Zeitschrift für Musikista vuodelta 1925: ”Siinä on kaksi osaa, jotka nivoutuvat temaattisesti yhteen. Ensimmäinen osa on lähes johdantomainen ja vapaasti sommiteltu; toinen on mittasuhteiltaan laajennettu tanssikappale. Tämä rondo on rakennettu hyvin vapaasti, usein vain sävelmä toistaan seuraten, samalla kun jatkuva liike pakottaa kaiken hämmästyttävästi yhteen. Bartok lähestyy rohkeasti anarkiaa… kaikki huonot tavanomaisuudet on hylätty, hän keskittyy vain olennaiseen.”

Tavanomaisuuksiin ei keskity myöskään Seppo Pohjola (s. 1965) kolmannessa jousikvartetossaan (2000). Hänen kaksi ensimmäistä jousikvartettoaan (1991, 1995) olivat edustaneet ”perinteisemmin” moderni tyyliä, mutta uusi teos pyrki eroon myös avantgardistista odotuksista. Vapautunut teos säntää alussa hilpeään liikkeeseen, jota eivät taltuta lyhyet hitaammat jaksot. Eikä ennakoitua vastakohtaa ilmaannu myöhemminkään: musiikki etenee lopussa salaperäisesti heliseviin pizzicatoihin.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) sävelsi vuonna 1808 kaksi pianotrioa op. 70 oleskellessaan ystävättärensä ja neuvonantajansa kreivitär Marie von Erdödyn luona. D-molli-trion vausosa (Allegro vivace e con brio) käynnistyy räjähtävällä unisonoaiheella, josta musiikin tiet erkaantuvat moniin suuntiin.

Hidas osa (Largo assai ed espressivo) on hidas ja impressionistinen. Erikoiset sointitehot ja häälyvät harmoniat ovat antaneet aiheen pianotrion lisänimelle ”Kummitus” (Geistertrio), mutta mitään ikärajoituksia edellyttäviä kauhukohtauksia musiikissa ei esiinny. Finaali (Presto) palaa leikkimielellä ensiosan asetelmiin, joissa iloisesti liruttelevat aiheet saavat vastaansa tanakoita täyslaidallisia koko ensembleltä.

Antti Häyrynen

[td_block_ad_box spot_id=”sidebar”]
[vc_btn title=”Tilaa Rondo CD” style=”modern” shape=”rounded” color=”sandy-brown” size=”lg” align=”inline” i_align=”left” i_type=”fontawesome” i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” link=”url:http%3A%2F%2Frondoshop.classicus.fi%2Flehtitilaukset%2Frondo-cd-lehden-lisatilauksena-6-cd-levya.html||target:%20_blank” button_block=”” add_icon=”” i_icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert”]

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version