
Kamarikesä-festivaali palasi välivuoden jälkeen Ritarihuoneelle tuomisinaan uusi taiteellinen johto ja uusi aikakausi. Kapellimestari Dalia Stasevska oli viitenä vuonnaan tuonut nuorten kykyjen festivaalille myös kunnianhimoisia poikkitaiteellisia tempauksia ja erikoisuuksia. Nyt festivaali tuntui kristallisoituvan ydintehtäväänsä, kun taiteellisena johtajana aloitti pianisti Johannes Piirto kumppaninaan parikymppisten muusikoiden Borea-kvartetti. Näin taiteellinen vastuu oli kokonaan nuorten muusikoiden käsissä, ja muutamaa kokenutta yhteistyökumppania lukuunottamatta viikon neljä konserttia ovat pitkälti alle 25-vuotiaiden käsissä.
Fokuksen tiivistyminen ei tarkoittanut yksipuolistumista: Johannes Piirto oli laatinut rikkaan kamarimusiikkiohjelman romantiikan klassikoista Ligetiin ja soolopianosta isompaan ensembleen.
Hienoa oli, että myös nuorten säveltäjien musiikki oli esillä: jo useita kertoja säveltäjänä esittäytyneeltä Piirrolta kuultiin eilisessä avajaiskonsertissa pianokvintetto, ja tämän ikätoverilta, säveltäjä Matilda Seppälältä esitetään tämäniltaisessa konsertissa teos pianolle ja puhallinkvartetille. ”]
Jo Musiikkitalon avajaisissa Piirto esitti oman pianosävellyksensä, ja vuosi sitten keväällä häneltä kuultiin orkesteriteos Jukka-Pekka Sarasteen juhlakonsertissa. Borea-kvartetin ja Piirron viime viikolla Korsholman Musiikkijuhlilla kantaesittämä pianokvintetto nosti mieleen menneiden vuosisatojen säveltäjä-muusikoiden työn: uusi musiikki syntyy musisoimalla, se on muusikkoystäviä varten ja se antaa mahdollisuuden musiikkiin, jota säveltäjä tovereineen juuri nyt haluaa soittaa.
Pianokvintetto virtaili huumaantuneena muttei tukkoon lyötynä, pianosta sinkoutui leveitä värikimppuja, joita jousten spiraalimaisina kohoavat eleet jatkoivat. Piirto ankkuroituu muun muassa Messiaenin värimodernismiin, mutta hän on löytänyt oman, selkeän ja vivahteikkaan tyylinsä, joka on paljon enemmän kuin nuotinnettua improvisaatiota. Pianokvintetossa oli ryhdikäs rakenne, joka muovautui pianon ja jousikvartetin vuorotellesssa orgaanisesti musiikin päähenkilönä. Jousille Piirto oli kirjoittanut heleästi soivaa ja keskustelevaa satsia, josta Borea-kvartetin Kasmir Uusitupa, Tami Pohjola, Riina Piirilä ja Senja Rummukainen tuntuivat nauttivan valtavasti. Borea on kehittänyt yhteismusisointinsa erittäin kirkkaalle tasolle. Kadenssinomainen pianojakso teoksen lopussa nosti valokiilaan Piirron kypsän pianismin: hän jalosti jylisevien bassojen energiaa lumikidemäisiksi eleiksi, viihtyi kontrasteissa ja hallitsi taitokset.
Johannes Piirto teki vaikutuksen myös avausnumerossa, nuoren Hindemithin ”Fantasia”-alttoviulusonaatin tulkinnassa yhdessä Riina Piirilän kanssa. Ritarihuoneen elämyksekkäässä akustiikassa siitä muodostui sulokas ja mielikuvitusta ruokkiva musikaalisuuden näytös. Piirilä ja Piirto puhuivat soittimillaan raikkaan välittömästi, vailla emotionaalista puskentaa, jolla myöhäisromantiikkaa usein lähestytään. He lukivat karaktäärejä selkeäpiirteisesti ja väkevästi, mutta eivät ylikorostaneet leikkauksia, vaan kuljettivat sonaattia kuin tarinaa.
Konsertin päätteeksi esiintyneessä yhtyeesssä soitti festivaalin nuorimpia, 16-vuotiaita muusikoita. Tampereen pianokilpailun jälkeen huomiota saanut Anton Mejias sekä jousisoittajat Otto Antikainen, Essi Höglund, Kristian Sallinen ja Tatu Kauppinen ovat kaikki jo meritoituneita lahjakkuuksia, jotka tarttuivat Schumannin pianokvintettoon kokenein ottein, täynnä iloa ja ahnautta, kauniilla äänenkvaliteetilla. Kamariosaamistakin heille on karttunut jo runsaasti – esimerkiksi Kristian Sallinen ja Tatu Kauppinen ovat vuodesta 2015 soittaneet yhdessä Rebecca Roozemanin ja Amanda Ernesaksin kanssa Seele-jousikvartetissa. Kuitenkin juuri yhteissoitossa oli taitavien muusikoiden selkein kehityskohde. Etenkin Höglund ja Mejias olivat kyllä valppaina kontaktille, mutta vahvaa musiikillista vuoropuhelua syntyi vain paikoin. Kamarimusiikki alkaa, kun eri äänien välinen kommunikaatio nousee yksittäisiä ääniä tärkeämmäksi.
Auli Särkiö-Pitkänen
Kamarikesä-festivaalin avajaiskonsertti Ritarihuoneella 9.8. klo 19
Festivaali jatkuu 12.8. asti