
Hänestä britit nyt kohisevat: 30-vuotias Mirga Gražinytė-Tyla hullaannutti Birminghamin sinfoniaorkesterin ja aloitti tänä syksynä maineikkaan orkesterin ylikapellimestarina mm. Simon Rattlen ja Sakari Oramon jalanjäljissä. Hän on myös Salzburgin Landestheaterin musiikillinen johtaja ja apulaiskapellimestari Los Angelesin filharmonikoissa. Oli hienoa saada hänet Suomeen ja Helsingin kaupunginorkesterin eteen: Gražinytė-Tyla tekee musiikkia vastustamattomalla tavalla.
Usein Brucknerin sinfoniat herättävät mielikuvia korkeuksiin kohoavista pyramideista, leijuvista katedraaleista ja labyrinteista. Abstrakti, jopa konseptuaalinen arkkitehtonisuus väistyi Mirgan visiossa palavan inhimillisyyden tieltä. Vähemmän soitettu kuudes sinfonia kurottautui eteenpäin kipinöivän eloisana täynnä yllättävää svengiä Gražinytė-Tylan johtaessa järkäleen ulkoa. ”]Hän säteili valovoimaisuutta, vuorovaikutti orkesterin kanssa kiihkeästi ja nostatti HKO:n säteilevään, sydämelliseen sointiin. Poikkeuksellisen notkea, rikas liikekieli ja rento lyöntitekniikka valloittivat. Ketterän ja pienikokoisen naisen jokainen ele, liikkeiden nopeudet, kulmat ja kaaret välittivät musiikkia tanssillisen täsmällisesti. Hän muotoili sinfonian ainekset esiin laulavina ja selkeäpiirtoisina, viimeisteli rakennuselementtien rajapinnat ja kuljetti musiikkia jäntevästi kohti hehkuvia huipennuksia. Tulisen sointivyöryn ja emotionaalisen jännitteen ohella hän ihastutti ilmavilla, pehmeän staattisilla suvannoilla.
Szymanowskin orientalistinen laulusarja Hafizin rakkauslaulut (1914) on sävelletty kahdessa vaiheessa ja havainnollistaa kiinnostavasti puolalaissäveltäjän siirtymää myöhäisromantiikasta kohti impressionistisvaikutteista varhaista modernismia. Muun muassa Mahlerin Maan laulusta tutun runoilija-kääntäjä Hans Bethgen saksannokset 1300-luvulla eläneen persialaisrunoilija Muhammed Šemseddin Hafizin kirjoituksista tiukkuvat eksoottista aistikkuutta ja ohikiitävän elämän hurmosta.
Solistiksi oli alunperin kiinnitetty ruotsalaismezzo Katarina Karnéus, joka on myös levyttänyt laulusarjan, itse asiassa juuri Birminghamin orkesterin ja Rattlen kanssa. Karnéuksen sairastuttua teoksen esitti nyt Jenni Lättilä, jota kuultiin muun muassa Kansallisoopperan Elektrassa syyskuussa. Hänen nuorekkaan dramaattinen äänensä sopii hyvin 1900-luvun alun ilmaisutiheään musiikkiin ja taipui nyt sekä väkeviin, elämäniloisiin huudahduksiin että mystisiin supinoihin. Hän nautiskeli musiikin pitkillä linjoilla ja tulkitsi tekstejä herkästi ja leikkisästi. Erityisesti jäi mieleen kahdeksanosaisen sarjan laulu ”Sinun äänesi”, jossa orkesteri pulppusi kaihoisana suihkulähteenä Lättilän huokaillessa unelmoivissa pianissimoissa.
Auli Särkiö
Musiikkitalo 21.10. klo 19
Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Mirga Gražinytė-Tyla
Jenni Lättilä, sopraano
Szymanowski, Bruckner
Istumapaikka: M-katsomo permannon etuosassa
LUE LISÄÄ Mirga Gražinytė-Tylasta joulukuun Rondo-lehdestä!