
Ritarihuoneella on meneillään todelliset pohjoismaisten huippukuorojen kokoontumisajot, kun The Nordic Choir Expedition -tapahtuma perjantaina saapui Helsinkiin. Kyseessä on pohjoismainen kuorofestivaalien sarja, jossa ammattikuorot Norjasta, Suomesta, Tanskasta ja Ruotsista kutsuvat toisensa esiintymään. Helsingin tapahtuma on samalla osa Euroopan ammattikamarikuorojen verkoston Tenson vuotuista festivaalitoimintaa ja ensimmäinen Tenso Days -festivaali Suomessa.
Tänään konsertoivan Helsingin kamarikuoron lisäksi tapahtumassa vierailivat Tenson oma projektikuoro Tenso Europe Chamber Choir, Eric Ericsons Kammarkör, Det Norske Solistkor sekä Ars Nova Copenhagen, joka piti konserttinsa eilen vokaalimusiikin suurmiehen Paul Hillierin johdolla. ”] Vanhan ja uuden musiikin yhdistelyyn sekä mm. Pärtin tuotantoon erikoistunut Hillier on ollut perustamassa Hilliard Ensemblea ja Theatre of Voices -yhtyettä sekä toiminut useita vuosia Viron filharmonisen kamarikuoron taiteellisena johtajana. Vuodesta 2003 hän on johtanut loistavaa tanskalaisyhtyettä Ars Nova Copenhagenia, joka jakaa Hillierin kiinnostuksen vanhimpaan ja uusimpaan musiikkiin. Nytkin ohjelmassa oli varhaista mannermaista polyfoniaa sekä tanskalaista nykykuoromusiikkia.

Ars Nova on Pohjoismaiden kiinnostavimpia kuoroja, taiteelliselta tasoltaan ehkä kaikkein paras. 12-henkinen yhtye äimistytti kudoksensa läpivalaistulla selkeydellä, hallituilla äänillään sekä virtuoottisella tarkkuudellaan, joka yhdistyi aitoon ja eläytyvään ilmaisuun. Renessanssipolyfonia soi raikkaasti intonoituna ja sävymaailmaltaan eläväisenä Hillierin muovatessa tunnelmista luonnollisen tunnepitoisia. Äänet säilyttivät solistisinakin hillityn kapeuden, mikä antoi soinnille viimeistellyn ja kirkkaan olemuksen.
Valituslaulujen ympärille muotoiltu renessanssiohjelma nousi kommentoimaan nykymaailman konflikteja ja inhimillistä hätää. Jean Moutonin täysrenessanssi sai vaihtelua 1300–1400-lukujen kolmiäänisestä polyfoniasta sekä gregoriaanisesta dialogista, jonka aiheena oli Beetlehemin lastenmurha. Viimeksi mainitussa kuoron kolme sopraanoa irtaantuivat esittämään Raakelin ja tämän lohduttajien rooleja ajattoman riipivästi.
Nykyteokset kiinnittyivät niin ikään terävästi yhteiskuntaan. Line Tjørnhøjn kuusiosainen kokonaisuus Vox Art Reportage – On Civilisation 2.0 (2014) tutkaili ovelasti nykymaailman tilaa tarkentamalla tietoturva-aukkoihin, rahan valtaan ja yksilön asemaan. Teoksessa sekoittuivat Elias Canettin laumafilosofia, Wikipedia- ja lehtitekstit sekä naispuolisen suufimystikon Rabi’ah al Adawiyyan kirjoitukset, joita Tjørnhøj käsitteli komplekseilla, värikkäästi poukkoilevilla tekstuureilla: asiallisen soinnittomasta luennasta äänikollaaseihin, rytmikkäistä yhteissoinneista laulaviin ja koristeellisiin purkauksiin. Ars Nova Copenhagenin esitys virkisti ilmeikkyydellään ja intensiivisyydellään. Mekaanisen, ryppyotsaisen modernismitemppuilun sijaan kuoro nautiskeli partituurin yksityiskohdillla, kommunikoi yhdessä ja liioitteli sointivärejä elävästi.
Vielä elämyksekkäämpi oli Pelle Gudmundsen-Holmgreenin teoksen Three Stages (2003) esitys. Tänä kesänä menehtynyt Gudmundsen-Holmgreen oli Ars Novan pitkäaikainen säveltäjäkumppani, ja kuoro takasi hypnotisoivan sisäistyneen tulkinnan hänen omaperäisestä sävelmaailmastaan. Gudmundsen-Holmgreenia viehättivät vastakohdat ja paradoksaalinen yksinkertaisuus. Three Stages alkaa hykerryttävällä kadun arkiäänten keitoksella, päätyy metsän äänimaailmaan ja lopulta yhdistää luomansa todellisuudet jonkinlaiseksi synteesiksi. Leikkisiä lainauksia on kaikkialla: ensimmäisessä osassa viittilöidään Berion Cries of Londoniin ja vanhaan katuhuutomusiikkiin, keskimmäisessä osassa renessanssisäveltäjä Janequinin linnunääniä matkivaan vokaaliteokseen, viimeisessä taas hyödynnetään Shakespearen sonettia.
Humoristinen ääniviidakko soi mutkattoman rytmikkäästi, ja kuulijan hämmästykseksi erilaiset toisiaan jahtaavat äänimaailmat – banaalit huudot, renessanssilinjat, naturalistiset lintuimitaatiot ja kuiskivat puheosuudet – loksahtivat eheäksi, samassa pulssissa taiturillisesti hengittäväksi moniselitteiseksi äänipalloksi.
Villiintynyt yleisö palkittiin vielä Pärtin uudehkolla kappaleella Drei Hirtenkinder aus Fátima. Ars Novan kapeat, eleettömiksi taipuvat äänet sopivat erinomaisesti Pärtin laulamiseen.
Auli Särkiö
Tenso Days Helsinki: The Nordic Choir Expedition
Ritarihuone 27.8. klo 16
Ars Nova Copenhagen, joht. Paul Hillier
Lue lisää Paul Hillieristä ja Tenso Days Helsinki -tapahtumasta lokakuun Rondo-lehdestä!