
Frankfurtin musiikkimessut on paras paikka maailmassa katsastaa soittimia ja musiikkiteknologiaa, sillä tarjolla on paitsi mittaamattomasti määrää ja laatua myös upouutuuksia, jotka vasta tekevät tuloaan markkinoille.
Vaikka tänä vuonna Frankfurtissa olikin vaikea nostaa esiin yhtä teemaa tai läpimurtoa, johon yleinen mielenkiinto olisi kohdistunut, peruslinjat olivat selvät: digitaalisoittimet kehittyvät vääjäämättä ja mobiililaitteisiin kytkeytyvien musiikin apuvälineiden kirjo laajenee. Myös sähköinen nuotti valtaa alaa paperiselta.
Vakavasta ja ylipäätään akustisesta musiikista kiinnostuneelle kävijälle Frankfurtissa riittää tutkittavaa päiväkausiksi, ja kun aidot akustiset sormiot, jouset, puhaltimet ja lyömät on katsastettu, messut paljastavat toisen puolensa musiikkiteknologian uusimpien virtauksien ensiesittelyareenana.

Uusin digiteknologia nosti päätään tänä vuonna erityisesti opetussovelluksissa. Yhtenä esimerkkinä näistä esiin putkahtanut vuorovaikutteinen Flowkey vaikutti lisäävän omatoimiseen harjoitteluun merkittävästi tehokkuutta niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin. Tarjolla on sekä kuulo- että näköaistia hyödyntäviä vuorovaikutteisia opetustuokioita seuranta-, hidastus- ja korjaustoimintoineen. Ja mikä parasta – monista kappaleista on räätälöity sovitukset monen eri valmiustason soittajille.
Aaronia takomaan
Musikmessen ja messualueella järjestetyn Prolight & Soundin osastoilla tarjontaansa esitteli yli kaksituhatta näytteilleasettajaa yli 60 maasta.
Jättivalmistaja Yamaha oli pystyttänyt näyttelynsä aiempien vuosien tapaan erilleen omaan halliinsa, joka tosin ei tällä kertaa ollut Musikmessen sisäänkäynniltä katsoen ensimmäinen vaan perimmäisistä perimmäinen – itse asiassa pienen bussireissun päässä.

Suomen suurimman soitinkaupan F-Musiikin Jari Kainulainen opasti Yamahan hallissa uutuuksien pariin kertoen, että nuorelle pianistinalulle harjoitussoittimeksi sopivan digipianon saa jo tonnilla tai parilla.
”Sellaisella soittaa sujuvasti Aaronin ykköset ja kakkoset – oppimatta mitään väärin”, Kainulainen kiteyttää ja kehottaa ennemminkin varomaan vuosikymmenien ikäisiä kotimaisia käytettyjä pianoja, joita netin myyntipalstat ovat väärällään.
Kainulainen kummastelee, että vastarinta digi- ja hybridipianojen käyttöön opetussoittimena elää pianopedagogien parissa vieläkin.
”Harvassa halvassa takavuosikymmenien akustisessa pianossa on likimainkaan niin hyvä kosketus kuin parin tonnin digipianossa tänä päivänä.”
Kolmen tuhannen hintaluokasta alkaen digipianoissa on lineaarisesti painotetut, synteettiset norsunluukoskettimet. Aidonoloisen soinnin lisäksi saadaan harjoitteluun ekstraa, jota akustisesta pianosta ei löydy, kuten metronomi sekä mahdollisuus transponoida koskettimistoa ja tallentaa soittoa.
Viuluja Bösendorferista

Yamahan ja Bösendorferin pianoista ja flyygeleistä Suomessa vastaava Pertti Kallio esittelee kalliimmassa hintaluokassa Silent-teknologiaa, joka on tarjolla Yamahan akustisten pianojen lisäksi Bösendorferin flyygeleihin.
”Sen avulla voidaan aina soittaa oikealla pianolla, luonnollisella kosketuksella ja täydellä dynamiikalla, mutta kuulokkeet korvissa, jolloin perhe tai naapurit eivät häiriinny vaikka harjoittelisi tuntikausia jopa yöllä.”
Kallio esittelee ylpeänä myös uutta TransAcoustic-pianotyyppiä, joka käyttää soittimen omaa runkoa kekseliäästi sähköisen äänen kaikupohjana.
”Pianona on normaali akustinen U1-malli Silent-toiminnolla, ja akustiseen ääneen voidaan vielä lisätä digitaalinen soitinääni, vaikkapa jousiorkesteri.”
Kävijöitä riittää

Musikmesseen ja Prolight & Soundiin osallistui tänä vuonna viitisentoista suomalaisyritystä ja -yhteisöä, joista omilla osastoillaan esittäytyivät muun muassa kansainvälisestikin korkealle noteeratut suomalaiset kaiutinvalmistajat Genelec, Amphion ja Aura Audio.
Music Finlandin yhteisosastolla tavattiin kotimaisten nuottikustantajien lisäksi soitinpedagogiaan keskittyviä valmistajia One Hour Method -kitarakoulusta Schooldrumset-sähkörumpuihin ja Koistisen kanteletehtaaseen.
Koistisella muskari- ja koulusoittoon tarkoitettujen normikokoisten viisikielisten rinnalla esiteltiin uutuutena LittleWing5. Pienessä ja pirteä-äänisessä pikkolo-kanteleessa on erottuva, kaunis äänenväri, joka on viritetty tavallista korkeammalle toisen oktaavin D-duuriin.
Ammattimessujen leimasta eroon pyrkivä Musikmesse järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa alusta loppuun yleisölle avoimena tapahtumana, mikä näkyi kokonaiskävijämäärän nousuna. Messuvieraita oli reippaasti toistasataa tuhatta, minkä päälle tämän vuoden messujen uudeksi oheistapahtumaksi lanseeratun Musikmesse Festivalin kävijämääräksi arvioitiin noin 20 000.
Frankfurt Musikmesse järjestetään ensi vuonna 6.–9. huhtikuuta, jälleen yleisölle avoimena tapahtumana. Prolight & Sound käynnistyy jo paria päivää aiemmin. Lisätietoja messuista kiinnostuneille suomalaisille näytteilleasettajille ja kävijöille antaa Messeforum (messefrankfurt.fi).
Teksti ja kuvat: Tommi Saarela/Frankfurt