TUOREIMMAT UUTISET Ehdotus esittävän taiteen valtionosuusuudistukseksi on valmistunut

Ehdotus esittävän taiteen valtionosuusuudistukseksi on valmistunut

Tampere Filharmonia on yksi tällä hetkellä valtionosuutta saavista 28 orkesterista © Kaapo Kamu

Valtionosuusjärjestelmän uudistusta pohtinut työryhmä luovutti tänään esityksensä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle. Työryhmän esitystä on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä kentän toimijoiden kanssa ja siinä ehdotetaan säädettäväksi uusi esittävän taiteen edistämistä koskeva laki, joka korvaisi nykyisen teatteri- ja orkesterilain. 

Uusi laki olisi nimeltään ja soveltamisalaltaan nykyistä teatteri- ja orkesterilakia yleisempi ja kattaisi kaikki esittävän taiteen muodot, mm. orkesterit ja kuorot, musiikki- ja puheteatterin, oopperan sekä operetin. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2022.

“Ehdotus, jonka työryhmä on laatinut, olisi merkittävä muutos suomalaisen esittävän taiteen kenttään. Se uudistaa valtionosuusjärjestelmää vastaamaan taiteen kentässä tapahtunutta kehitystä parantamalla järjestelmän joustavuutta ja läpinäkyvyyttä”, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen toteaa tiedotteessa. “Uskon, että uudistus tulee vahvistamaan esittävän taiteen monimuotoisuutta ja useampien mahdollisuuksia toimia taiteenalalla”.

Työryhmän esitys säilyttäisi esittävien taiteiden rahoitusmekanismin melko entisenlaisena. Ministeri Kososen mainitsemaa joustavuutta rahoitusmalliin saataisiin tulevaisuudessa mahdollisuudella jakaa myös kolmen vuoden määräaikaisia vos-tukia, jotka olisivat nimenomaan uusille tukien piiriin tuleville esittävien taiteiden ryhmille.

Muutoin tukea jaettaisiin entiseen tapaan toistaiseksi. Toistaiseksi myönnetyn vos-tuen saajia arvioitaisiin kuitenkin kuuden vuoden välein, ja tuen peruminen tai muuttaminen määräaikaiseksi olisi tilanteen niin vaatiessa mahdollista.

Myös rahoituksen suuruuden määrittävä mekanismi – henkilötyövuodet – säilyisi ennallaan. Erityyppisten taidelaitosten toimintakentässä sekä kustannus- ja tulorakenteessa olevia eroja voitaisiin kuitenkin ottaa huomioon myöntämällä valtionosuus korotetun valtionosuusprosentin mukaisena osaan toimintayksikön henkilötyövuosista, mikäli huomattava osa toiminnasta olisi esim. kiertue- tai vierailutoimintaa, lapsille, kielellisille vähemmistöille tai erityisryhmille kohdistuvaa esitystoimintaa. Korotettu tuki korvaisi samalla nykyiset harkinnanvaraiset valtionavustukset.

Hallitus on varannut uudistuksen tueksi 19,5 miljoonan euron lisärahoituksen vuosille 2020–2023.

Tänä vuonna vos-järjestelmän kautta jaettiin yhteensä noin 77 miljoonaa euroa orkestereille, tanssiryhmille ja teattereille. Nykyinen valtionosuusjärjestelmä otettiin käyttöön 1990-luvun alussa, kun lama-Suomessa haluttiin suojella teatteri- ja orkesteriverkostoa talouden suhdannevaihteluilta. Vos-järjestelmän piirissä on tällä hetkellä 28 orkesteria. Viimeksi järjestelmän piiriin on hyväksytty uusi orkesteri vuonna 2011.

 

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version