TUOREIMMAT UUTISET Gergijev ulos Mikkelistä, Metistä, Münchenistä ja…

Gergijev ulos Mikkelistä, Metistä, Münchenistä ja…

Mikkelin musiikkijuhlien ja Mariinski-teatterin 30 vuotta jatkunut yhteistyö näyttää päättyvän. Tässä venäläiset vielä viime kesänä Maaseurakunnan kirkossa. ©Laura Luostarinen

Mikkelin musiikkijuhlat on päättänyt, että Mariinski-teatteri ja sen johtaja Valeri Gergijev eivät esiinny kesän 2022 musiikkijuhlilla. Mikkelistä lähetettiin viikonloppuna ukaasi Gergijeville ja toivottiin tältä Ukrainan sotaa tuomitsevaa lausuntoa, mutta sellaista ei kuulunut.
”Gergijev kyllä julkaisi videon omalla Instagram-fanisivuillaan [#maestrogergijev], jossa hän puhui rauhan ja musiikin puolesta, mutta se ei tässä tilanteessa ihan riittänyt. Meille suoraan hän ei lausunut mitään. Näin päätimme lopettaa yhteistyön ainakin toistaiseksi”, kertoo festivaalijohtaja Teemu Laasanen.
Mikkelin musiikkijuhlat kuitenkin järjestetään ensi kesänä. ”Mariinski-teatterilla piti olla neljä konserttia. Nyt yritämme löytää niille korvaajaa. Yli puolet muusta ohjelmasta oli jo lyöty lukkoon, joten se toteutuu sellaisenaan”, Laasanen jatkaa.
”Olemme jo usean vuoden ajan yrittäneet vähentää riippuvuuttamme Mariinski-teatterista ja saada muuta ohjelmaa, ja nyt osoittautui, että tämä tie oli oikea. Mitä tämä sitten merkitsee koko juhlien uuden konseptoinnin kannalta, sitä emme ole ehtineet vielä miettiä.”
Eivätkä päivän Gergijev-uutiset pääty tähän. Myös Münchenin pormestari Dieter Reiter ilmoitti, että Gergijevin ylikapellimestarisopimus Münchenin filharmonikkojen kanssa loppuu.
”Olisin odottanut, että hän tarkistaa myönteisen suhteensa Venäjän vallanpitäjään. Selkeä signaali orkesterille, sen yleisölle, yleisölle ja kaupunkipolitiikalle olisi ollut välttämätön yhteistyön jatkamiseksi. Kun tätä ei ole tehty, jäljelle jää vain välitön erottaminen”, hän sanoi.
Eilisen aikana myös lukuisat muut tahot ilmoittivat potkuistaan venäläisille. New Yorkin Metropolitan-ooppera sanoi lopettavansa kaiken yhteistyön Putinia kannattavien tahojen kanssa. Tämä koskee myös suunniteltuja Bolshoi-teatterin vierailuja. Milanon La Scalan Gergijevile asettama ultimatum sodan tuomitsemisesta meni umpeen, ja hänet on poistettu oopperatalon ohjelmista.
Gergijevin manageri Marcus Felsner ilmoitti lopettavansa yhteistyön kapellimestarin kanssa. Pariisin Filharmonia perui Gergijevin huhtikuuksi suunnitellut konsertit Pariisin orkesterin ja Mariinski-teatterin kanssa. Kapellimestarin piti johtaa kaikki Tshaikovskin sinfoniat. Vastaavaan päätökseen tulivat myös Luzernin musiikkijuhlat, Grafeneggin festivaali, Baden-Badenin Festspielhaus ja Verbierin festivaali.
”Kauhulla ja järkytyksellä seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainan kansan kimppuun. Rukoilemme heidän puolestaan ja toivomme heille rohkeutta vastustaa aggressiota”, lausui Verbierin festivaalin perustaja ja johtaja Martin T:son Engström.
Lontoon kuninkaallinen ooppera perui Bolshoi-baletin vierailut, ja International Classical Music Awards (ICMA) erotti Venäjän valtion omistaman Radio Orfeuksen jäsenistöstään.
Gergijevin lisäksi myös mm. venäläinen pianisti Denis Matsujev on menettänyt konserttinsa läntisissä musiikkikeskuksissa. Myös hän on tunnettu Putinin kannattajana. Moni kansainvälisillä areenoilla työskentelevä venäläinen muusikko on tuominnut sodan. Tähtisopraano Anna Netrebko sanoi Instagramissa seuraavasti:
”Haluan tämän sodan päättyvän ja ihmisten voivan elää rauhassa. Tätä toivon ja rukoilen. Silti taiteilijoiden tai julkisuuden henkilöiden pakottaminen ilmaisemaan poliittisia mielipiteitään julkisesti ja tuomitsemaan kotimaansa ei ole oikein. Tämän pitäisi olla vapaa valinta. Kuten monet kollegani, en ole poliittinen henkilö. En ole politiikan asiantuntija. Olen taiteilija ja tarkoitukseni on yhdistää ihmisiä yli poliittisten erojen.”
Netrebko ei ole yhtä läheinen Putin-liittolainen kuin Gergijev, ja hän on Itävallan kansalainen, mutta hänen maineeseensa tuli tahra, kun hän heilutti Itä-Ukrainan separatistilippua yhdessä separatistijohtaja Oleg Zarjowin kanssa – omien sanojensa mukaan tietämättä, mikä lippu on.
Venäjän sisälläkin monet taiteilijat ovat tuominneet sodan – seurauksia pelkäämättä. Kiinnostava tapaus on maanantainen vetoomus sodan lopettamiseksi, sillä sen allekirjoittaneiden muusikoiden ja managereiden joukossa oli mm. kapellimestari-viulisti Vladimir Spivakov sekä Pietarin Alexandrinsky-teatterin johtaja Valeri Fokin ja Moskovan Bolshoi-teatterin johtaja Vladimir Urin.
 
 
 
 

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version