TUOREIMMAT UUTISET Hallituksen linjaus vaikuttaa musiikkielämään ympäri Suomea

Hallituksen linjaus vaikuttaa musiikkielämään ympäri Suomea

Helsingin kaupunginorkesteri on yksi loppukevään konserttinsa koronavirusepidemian vuoksi peruneista orkestereista. © Heikki Tuuli

Hallitus suositteli tänään torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa yli 500 hengen yleisötilaisuuksien perumista toukokuun loppuun saakka. Suositus liittyy tällä hetkellä käynnissä olevaan maailmanlaajuiseen koronavirusepidemiaan. Useat orkesterit ja monet musiikkialan toimijat ovat peruneet tapahtumia, jopa kokonaisia kausia, hallituksen antaman suosituksen johdosta.

 

Pääministeri Sanna Marin totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että myös muiden kuin yli 500 hengen tapahtumien järjestämistä kannattaa harkita tarkkaan. Tartuntojen vähentämiseksi tulee lisäksi rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) ilmoitti suosituksen jälkeen peruvansa kaikki loppukevään konserttinsa tämän illan konsertista lähtien. Jo lunastetut konserttiliput hyvitetään asiakkaille. Kausikorteista hyvitetään peruuntuneiden konserttien osuus. HKO kertoo tiedotteessaan seuraavansa tilannetta. “Päätös mm. peruuntuneiden konserttien mahdollisista verkkolähetyksistä tai muista korvaavista esiintymisistä on tekeillä.”

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) puolestaan jatkaa konserttitoimintaansa ilman saliyleisöä. RSO:n Musiikkitalon konserttisalin konsertit ajalla 13.3.–27.5.  esitetään suorana Ylen kanavilla Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa sekä jälkilähetyksinä Yle Teemalla ja Yle TV1:ssä toistaiseksi. Keskiviikon 18.3. konsertin kapellimestari Rafael Payare ja sellosolisti Alisa Weilerstein ovat peruuttaneet tulonsa. Payaren sijaan konsertin johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja muuttuneesta ohjelmasta tiedotetaan mahdollisimman pian.

Musiikkitalon Paavo-salissa järjestettävät kamarimusiikkikonsertit 15.3. ja 10.5. järjestetään kaikesta huolimatta normaaleina yleisötilaisuuksina. Kamarimusiikkifestivaali MIND!:n avajaiskonsertti Musiikkitalon konserttisalissa perutaan, mutta festivaalikonsertit Paavo-salissa 25.4 ja 26.4. sen sijaan järjestetään.

RSO:n konsertteihin 13.3.–27.5. ostetut kertaliput lunastetaan takaisin. Lipun hinta palautetaan ilman ostohetkellä maksettua tilausmaksua sekä käsittely- ja toimitustapakuluja. Ostettujen kausilippujen hinnasta palautetaan asiakkaalle sarjaan kuuluvien konserttien osuus aikavälillä 13.3.–27.5.2020 ilman ostohetkellä maksettua tilausmaksua sekä käsittely- ja toimitustapakuluja. Hyvitysten hakemisesta ohjeistetaan RSO:n verkkosivuilla.

Kansallisooppera ja -baletti peruu esitykset tämän viikon torstailta, perjantailta ja lauantailta. Peruutukset koskevat päänäyttämön esityksiä eli Carmen-balettia ja Don Giovannia. Jatkosta päätetään myöhemmin Aluehallintoviraston ohjeistuksen pohjalta.

Tampere Filharmonia tiedotti peruvansa viikonlopun konserttinsa Tampere-talossa. Orkesteri kertoi kuitenkin näyttävänsä perjantain konsertin suorana lähetyksenä verkkosivuillaan sekä YouTubessa. Yksittäislipun ostaneet asiakkaat voivat hakea korvausta lipun hinnasta Lippupisteeltä. Kausikorttilaisten osalta Tampere Filharmonia tiedottaa korvausmenettelystä mahdollisimman pian. Tulevien viikkojen konserttien osalta päätöksiä ei vielä ole tehty.

Myös Turun filharmoninen orkesteri (TFO) peruu tämän ja huomisen konsertit koronavirustilanteen vuoksi. Tämän illan konsertti lähetetään kuitenkin suorana orkesterin kotisivuilla. Sibelius-museossa pidettävä kamarimusiikkikonsertti ollaan järjestämässä normaalisti. TFO kertoo tiedottavansa loppukauden konserteista mahdollisimman pian.

Kymi Sinfonietta tiedotti peruvansa tämän illan konserttinsa Kouvolan kaupungintalolla Kotkan kaupungin antaman suosituksen mukaisesti. Päätöstä loppukevään konserteista ei kuitenkaan ole vielä tehty. Ohjeet hyvityksistä orkesteri antaa ensi viikolla.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin (KPKOBeethoven-sarjan lauantain konsertti Kokkolan Snellman-salissa on peruttu. Orkesteri odottaa tällä hetkellä Aluehallintoviraston ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n linjauksia. Loppukevään konserttiensa kohtalosta KPKO tiedottaa ensi viikolla.

Mikkelissä puolestaan Mikkelin kaupunginorkesteri rajoittaa hallituksen suosituksen pohjalta lipunmyynnin 450 lippuun per konsertti. Jyväskylän kaupunginteatteri puolestaan kertoi kotisivuillaan peruneensa kaikki esitykset ja konsertit loppukeväältä, joten myös Jyväskylä Sinfonian konsertit on peruutettu.

Kuopiossa kaupungin johto keskustelee parhaillaan kaupungin linjauksista epidemiaan liittyen. Kuopion musiikkikeskus ja Kuopion kaupunginorkesteri tiedottavat tulevien tilaisuuksien toteutumisesta ja tilaisuuksiin liittyvistä kysymyksistä mahdollisimman pian. Miljoonasateen ja Kuopion kaupunginorkesterin yhteiskonsertti järjestetään normaalisti tänä iltana. Lipunmyynti konserttiin on kuitenkin keskeytetty.

Espoon kaupunki puolestaan odottaa Aluehallintoviraston määräystä, joten vaikutuksia Tapiola Sinfoniettan toimintaan ei vielä tiedetä.

Sinfonia Lahti aikoo järjestää loppukevään toimintansa uudelleen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tarkemmista päätöksistä tiedotetaan orkesterin mukaan pian. Lisäksi Sinfonia Lahden oli määrä esiintyä Rostropovitš-festivaalilla Moskovassa sunnuntaina 29.3. Vierailu kuitenkin peruuntuu, sillä festivaalijärjestäjä on perunut kaikkien Venäjän ulkopuolelta tulevien taiteilijoiden esiintymiset venäläisviranomaisten määräämien karanteenitoimenpiteiden vuoksi. Sinfonia Lahti olisi ollut ensimmäinen Rostropovitš-festivaalilla vieraileva suomalaisorkesteri.

Myös UMO Helsinki Jazz Orchestran konsertteihin hallituksen suosituksella on vaikutuksensa. Orkesteri kertoo tiedottavansa muutoksista pian Facebookissa ja kotisivuillaan.

Oulun musiikkijuhlat peruu kaikki tulevat konsertit. Yhdysvaltalaisen Emerson String Quartetin konsertti pyritään järjestämään Oulussa joko vuoden 2021 tai 2022 festivaalin yhteydessä.

Ticketmaster palauttaa festivaalilipun ostajalle lipun hinnan ilman tilausmaksua tai käsittely- ja toimitustapakulua. Palautusohjeet ovat luettavissa festivaalin kotisivuilla ja Facebookissa. Ohjeet löytyvät myös Ticketmasterin nettisivuilta. Asiasta tiedotetaan joko tekstiviestillä tai sähköpostitse jokaiselle lipun ostaneelle, jonka tiedot löytyvät lipunmyyntijärjestelmästä.

Festivaali kertoo peruutusten koskettavan suurta yleisömäärää, joten esitysten peruuntumiseen liittyvien toimenpiteiden käsittely tulee todennäköisesti vaatimaan huomattavan kauan aikaa. Festivaali toivoo yleisöltä kärsivällisyyttä lippujen palautuksen suhteen.

Toukokuun lopulle ajoittuva Maailma kylässä -festivaali on tältä vuodelta päätetty perua. Festivaali oli määrä järjestää 23.−24. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Vuosittain festivaalilla on vieraillut noin 70 000 kävijää. Maailma kylässä -festivaali järjestetään seuraavan kerran vuoden 2021 toukokuun lopulla.

Myös Hetan musiikkipäivien hallitus on päättänyt peruuttaa kaikki pääsiäisajaksi suunnitellut tapahtumat.  Festivaali siirtyy uuteen ajankohtaan, joka päätetään tilanteen normalistoituessa yleisötilaisuuksien järjestämisen ja matkustamisen kannalta.

Tampereella peruttiin Samuelin Poloneesi -kansanmusiikkitapahtuma, joka oli tarkoitus järjestää tänä viikonloppuna. Poikkeuksena on 15. maaliskuuta pidettävä Kansanlaulukirkko-konsertti, joka järjestetään pienen soittajajoukon kanssa.

Pirkanmaan saksofonifestivaali järjestetään koronavirusepidemian takia vain osittain. Perjantain Aleksanterin kirkon konsertti toteutuu normaalisti, mutta lauantai-illan Pyynikkisalin ja sunnuntai-illan Tuomiokirkon konsertit perutaan. Nyt peruuntuvat konsertit pyritään järjestämään myöhemmin ilmoitettavana aikana.

Lappeenrannassa perjantaina 13.3. järjestettäväksi suunniteltu talvisodan päättymisen muistokonsertti perutaan, eikä verkkolähetystäkään ei toteuteta. Lappeenrannan kaupungin järjestämistä muista tapahtumista sekä kulttuuripalvelujen toiminnasta tiedotetaan hallituksen päätökseen liittyen myöhemmin erikseen. Myös Kuopion sunnuntaina talvisodan päättymisen muistokonsertti on peruttu.

Niin ikään viikonloppuna oli tarkoitus järjestää poikakuoro Cantores Minoreksen ja saksalaisen, 1200-luvulla perustetun Dresdenin Kreuzkuoron yhteiskonsertti.

Musiikkiteatteri Kapsäkki puolestaan jatkaa toimintaansa, sillä sen teatterisalin yleisökapasiteetti on maksimissaan 200 henkeä. Teatteri kertoo kuitenkin kiinnittävänsä erityistä huomiota käsihygieniaan ja asiakasturvallisuuteen, mm. tehostamalla tilojen siivousta. Myös Turun kaupunginteatterissa esitetään tänään normaalisti Amelie-musiikkinäytelmä, jonka yleisömäärä on jäämässä reippaasti alle 500. Sen sijaan Helsingin kaupunginteatterin illan Pieni merenneito -näytös on peruttu.

Laulaja-kitaristi Erja Lyytisen Blueskuningatar-kiertue siirretään syksylle. Aiemmin konsertit tiedotettiin pidettäviksi, mutta ne on päätetty nyt peruuttaa päivitetyn koronavirustilanteen vuoksi. Uusista konserttipäivistä kerrotaan Lyytisen kotisivuilla sekä Facebookissa tulevien viikkojen aikana. Jo ostetut liput käyvät uusiin konsertteihin sellaisenaan. Liput voi halutessaan myös palauttaa kyseisen esityspaikan lippuagentille, joita ovat Ticketmaster tai Lippu.fi.

Viikonloppuna pidettäväksi suunniteltu Erik Fordell Grand Prix -kuorokilpailun finaali siirretään syksylle 2020. Uutta aikaa kilpailun läpiviemiseksi etsitään parhaillaan.

“Päätös siirrosta on ollut erittäin vaikea aivan järjestelyjen loppusuoralla. Tärkeintä kuorolaulun laadun ja ilon lisäksi on kuitenkin vastuullisuus sekä ennakointi tässä yhteiskunnallisesti haastavassa ja monimutkaisessa tilanteessa”, kilpailun verkkosivuilla kerrotaan.

Myös huhtikuun puolivälissä järjestettäväksi suunniteltu Helsinki Male Choir Weekend ja kansainvälinen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu perutaan. Tapahtuma pyritään tiedotteen mukaan siirtämään myöhempään ajankohtaan, josta tiedotetaan mahdollisimman pian erikseen.

Savoy-teatteri ilmoitti torstai-iltana kaikkien kevään esitysten siirtymisestä. Teatteri pyrkii yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa löytämään korvaavat päivät peruttaville kevään esityksille. Osa tapahtumista on jo sijoitettu uudelleen, esim. alunperin perjantaina ja lauantaina 20.3. ja 21.3. järjestetyksi tarkoitettu Barbara Hendricksin konsertti siirtyy tämän vuoden lokakuun 18. päivälle.

Jo hankitut liput kelpaavat sellaisenaan uusiin tapahtumapäiviin. Mikäli uusi ajankohta ei syystä tai toisesta käy, jo maksetut liput voi palauttaa, ja rahat saa tällöin takaisin lukuun ottamatta Lippupisteen palvelumaksua.

Tampere-talo puolestaan tiedottaa ja linjaa ensi vaiheessa viikko kerrallaan, mitkä konsertit ja tapahtumat järjestetään tai peruutetaan. Ensi viikon tapahtumista tehdään päätöksiä mahdollisimman pian. Tampere-talon päivittää ajankohtaisimman tiedon tapahtumista ja koronaviruksen aiheuttamista toimenpiteistä kotisivuilleen.

“Kun keskustelut tapahtumajärjestäjien kanssa on käyty sekä päätökset itse järjestämiemme tapahtumien osalta tehty, pystymme linjaamaan tarkemmin koko kevään osalta, mitkä konsertit ja tapahtumat toteutuvat ja mitkä eivät”, sanoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tilanne päivittyy koko ajan.

EDIT 12.3.2020 klo 23.09 – Päivitetty Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin toimenpiteitä sekä lisätty tieto, miten toimia Tampere Filharmonian peruttujen konserttien lippujen hyvityksen hakemisen kanssa. Lisäksi lisätty maininnat Tampere-talon, Savoy-teatterin ja Pirkanmaan saksofonifestivaalin toimenpiteistä epidemiaan liittyen sekä tieto Lyytisen konserttikiertueen jatkumisesta normaalisti ja Kuopion talvisodan päättymisen muistokonsertin perumisesta.

EDIT 14.3.2020 klo 15.56 – Päivitetty Lyytisen kiertueen ja Oulun musiikkijuhlien tilanne. Lisätty artikkeliin Maailma kylässä -festivaalin ja Hetan musiikkipäivien peruuntuminen.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version