TUOREIMMAT UUTISET Jaakko Kuusisto on poissa

Jaakko Kuusisto on poissa

Jaakko Kuusisto 17.1.1974 – 23.2.2022.

Suomen musiikkielämän monipuolisimpiin kykyihin kuulunut viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto on poissa. Hän menehtyi aivosyöpään Oulussa keskiviikkona. Asiasta kertoi hänen veljensä Pekka Facebook-päivityksessään.
”Viimeiset viikot veivät yksi kerrallaan liikkeen, puheen ja tietoisuuden, ja toivat lopussa kuumeen ja hengittämisen raskauden. Rauha ja tuskattomuus säilyivät”, Pekka kirjoittaa. Vaikka aivokasvain diagnosoitiin jo kesällä 2020, Jaakko kykeni jatkamaan lähes loppuun asti muusikon uraansa ja pääsi kevään kuntavaaleissakin Oulun valtuustoon vihreiden ryhmässä. Vasta tämän vuoden alussa tilanne alkoi paheta, ja hän joutui sairaalahoitoon.
Harvaa nykypäivän muusikkoa on siunattu sellaisella monipuolisuudella kuin Jaakko Kuusistoa. Se teki hänestä poikkeuksellisen laajalti rakastetun hahmon. Esittävä ja luova säveltaiteilija olivat Kuusistossa yhtä, ja kapellimestarinakin hän aina säilytti aina muusikon käytännönläheisen asenteen. Vuodesta 2018 hän oli Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari, ja seuraava pestikin Oulu Sinfonian taiteellisena partnerina oli jo sovittu. Käytännössä aloittamatta jäi myös Taiken myöntämä viisivuotinen taiteilijaprofessuuri.
Jaakko Kuusisto oli myös yksi Suomen taitavimmista sovittajista, ja siinä hän kaatoi myös musiikinlajien välisiä raja-aitoja. Lauluyhtye Rajattomalle ja Sinfonia Lahdelle tehdyt Beatles- ja Queen -konserttikokonaisuudet ovat saavuttaneet myös kansainvälistä suosiota, ja moni muiden tyylien puolelta tuleva tekijä on saanut hänen taitojensa ansiosta teoksilleen hyvin soivan orkesteriasun.
Koko kentän puolta Kuusisto piti myös musiikkipolitiikan alalla aktiivisena luottamusmiehenä; hän toimi mm. Taideneuvostossa ja oli valtionousujärjestelmien uudistamiseen tähdänneen työryhmän puheenjohtaja. Hänen teräviä ja samalla tasapainoisia kommenttejaan ajankohtaisista asioista oli aina ilo lukea.
Kuusisto johti veljensä Pekan kanssa Tuusulanjärven kamarimusiikkia ja oli viime vuoteen asti Oulun musiikkijuhlien taiteellisen johtajana. Siellä hän tapasi juhlien toiminnanjohtajana työskennelleen vaimonsa Maijan. Yhteistyön piti jatkua Oulu Sinfoniassa, jonne Maija siirtyi intendentiksi. Yhteiseen taipaleeseen kuului myös venetaksin pyörittäminen kesällä Savonlinnassa. Avioliitto oli Kuusiston kolmas. Aiemmasta liitosta hänellä on kaksi lasta.
Jaakko Kuusisto kuului tunnettuun muusikkosukuun. Hänen isänsä on säveltäjä Ilkka Kuusisto. Jaakko ja Pekka Kuusisto tulivat tunnetuksi jo lapsina esiintymällä Viuluviikarit musiikkimaassa -ohjelmassa. Yhdessä he menivät myös Indianan yliopistoon Bloomingtoniin Miriam Friedin oppilaaksi. Varsinainen ura viulistina käynnistyi 1990-luvulla useiden kilpailumenestysten, mm. Kuopion viulukilpailujen voiton myötä. Hän oli kotonaan myös studiossa, levyttäen ahkerasti myös uutta suomalaista musiikkia: mm. Rautavaaraa, Sallista, Pulkkista ja Ahoa.
Kuusiston ura suuntautui yhä enemmän kohti orkesterityötä vuonna 1998, kun hän aloitti Lahden konserttimestarina. Hän vaikutti suuresti orkesterin kehitykseen Osmo Vänskän aisaparina. Sinä aikana hän alkoi myös johtaa yhä enemmän ja jäikin vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2012. Monista rooleistaan huolimatta hän säilytti aina viulistina korkean solistien tason, mistä esimerkkinä ovat BIS-yhtiölle vuonna 2019 levytetyt J.S. Bachin sooloviulusonaatit ja -partitat. Kamarimuusikkona hän oli aktiivinen erityisesti kesäisin ja kuului mm. Naantalin musiikkijuhlien vakiovieraisiin.
Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään lähes 40 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Elina Vähälälle kirjoitettu viulukonsertto on saavuttanut suosiota mm. Minnesotan, Detroitin ja Singaporen orkesterien ohjelmistoissa sekä BIS-levyllä. Hän sävelsi konsertot myös pianolle, fagotille ja sellolle.
Teospari Makuukamariooppera ja Leirintäalueooppera ovat saaneet runsaasti esityksiä, samoin koko perheen ooppera Koirien Kalevala. Oskar Merikannosta kertova ooppera Elämälle sai kantaesityksensä Ilmajoen musiikkijuhlilla kesällä 2015. Suomen Kansallisoopperaan hän teki vuodeksi 2019 oopperan Jää, joka perustuu Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen romaaniin. Se oli hyvä esimerkki hänen melodisesta tyylistään. Hän ei ollut vallankumouksellinen vaan joka tehtävässään huippuunsa saakka ammattitaitoinen musiikin palvelija, joka halusi koskettaa ihmisiä. Ja sen hän teki.
Harri Kuusisaari
 
 
 
 
Jaakko Ilkka Kuusisto 17.1.1974 – 23.2.2022.
 

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version