Viimeinen kesäkuukausi taittuu hiljalleen, koulut ovat alkaneet, ja niin tekevät myös maamme sinfonia- ja kamariorkesterien kaudet 2019-2020. Rondo tutki mahdollisia teemoja ja tärppejä maamme orkesterien ohjelmiston ja vierailijoiden seasta.
Kaupunkikohtaisuutta ei Radion sinfoniaorkesteri virallisesti edusta, vaikka sen toiminta Helsingin Musiikkitaloon keskittyykin. RSO:n kausi alkaa osana Helsingin Juhlaviikkoja orkesterin esittäessä Robert Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista laajalla solisti- ja kuoroensemblellä höystettynä. Syyskuussa orkesteri lähtee Keski-Euroopan kiertueelle solisteinaan lyömäsoittaja Martin Grubinger ja viulisti Elina Vähälä. Lokakuussa puolestaan koittaa RSO-festivaali teemasäveltäjänään Magnus Lindberg. Syksyn kantaesitykset ovat lähtöisin Ilkka Hammon ja Matti Heinisen sävellyskynistä. Kapellimestarivieraina käyvät mm. Joshua Weilerstein, Matthew Halls, Gustavo Gimeno ja Herbert Blomstedt; solisteina vierailevat mm. pianistit Jevgeni Sudbin, Ossi Tanner ja Steven Osborne, laulajat Gerald Finley ja Andrea Mastroni ja klarinetisti Kari Kriikku.
Edellisen kanssa Musiikkitalon salin jakava Helsingin kaupunginorkesteri on valinnut kausiteemakseen Italian, ja ohjelmasta löytyykin muun muassa Luciano Berion, Ottorino Respighin, Ferruccio Busonin, Alfredo Casellan ja Giacinto Scelsin kaltaisia säveltäjiä. Juhlaviikoilla ohjelman käynnistäneen Schönbergin Gurreliederin jälkeen kaudella mm. kantaesitetään Lotta Wennäkosken Om fotspår och ljus sekä Veli Kujalan konsertto viululle ja orkesterille. Ensi kertaa Suomessa kuullaan muun muassa Thomas Adèsin ja Dieter Ammannin pianokonsertot. Solisteina vierailevat mm. Nelson Freire, Nora Gubisch, Stefan Jackiw, Elisabeth Leonskaja, Alexander Toradze, Leticia Moreno, Andreas Haefliger, Garrick Ohlsson, Kirill Gerstein, Alina Pogostkina, Antoine Tamestit sekä Shenyang.
Tampere Filharmonian syysohjelma sisältää runsaasti venäläissäveltäjiä höystettynä brittiläis-amerikkalaisella vivahteella. Muun muassa kauden avauskonsertissa kuullaan Sergei Prokofjevilta sekä viides sinfonia että toinen viulukonsertto, jonka solistiksi saapuu ukrainalainen Valeri Sokolov. Myös pohjoismaisia sinfonikoita on esillä: Sibeliuksen viidennen ja kuudennen sinfonian lisäksi teostyyppiä kuullaan myös mm. Allan Petterssonilta ja Carl Nielseniltä. Solistivieraisiin kuuluvat mm. Javier Perianes, She-e Wu, Simon Trpčeski, Xavier de Maistre, Andreas Brantelid ja Tobias Feldmann. Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtamien seitsemän konsertin lisäksi korokkeella käyvät Leif Segerstam, Mei-Ann Chen, Michael Schønwandt, Christopher Warren-Green ja Vasili Sinaiski; viimeksi mainittu johtaa Beethovenin C-duurimessun, jossa mukana on Tampereen filharmoninen kuoro.
Turun filharmonisen orkesterin kausi on melko tasainen sekoitus eri maita ja aikakausia, ja Segerstamin kauden päätyttyä viime kevääseen on myös kapellimestari eri joka ohjelmassa. Lauri Porran Flyover Symphony saa kantaesityksensä, ja viime tammikuussa ensi kertaa soinut Jukka Tiensuun pasuunakonsertto saapuu Darren Acostan mukana Turkuun, samoin kuin Olli Mustosen ensimmäinen sinfonia Mustosen itse esittäessä Beethovenin D-duuripianokonserton. Kitaristi Patrik Kleemola tuo mannertenvälisinä tuliaisina Manuel Poncea ja Tōru Takemitsua. Orkesterin päävierailija, viulisti-kapellimestari Julan Rachlin saapuu Turun Musiikkijuhlien vierailunsa lisäksi vielä konsertoimaan pyhäinpäivän tienoilla.
Tapiola Sinfoniettan taiteelliset partnerit Klaus Mäkelä (jonka Beethoven-sarja jatkuu) ja Marzi Nyman (mm. yhteistyössä sirkustaiteilijoiden kanssa) saavat kauden residenssitaiteilijavieraakseen kapellimestari-klarinetisti-laulaja Taavi Oramon. Sinfoniettan edessä käyvät myös johtamassa Sir Roger Norrington, Cem Mansur, Jeffrey Means, Ryan Bancroft ja Dalia Stasevska. Solistivieraista nostettakoon pianisti Jeremy Denk, harpisti Emmanuel Ceysson ja viulisti Vadim Guzman. Kauden kantaesityksenä on Sauli Zinovjevin Un Grande Sospiro.
Sinfonia Lahti aloittaa kautensa perinteiseen tapaan Sibelius-festivaalilla. Orkesterin taiteilijaresidentuuria kaudella pitävä Meta4-jousikvartetti soittaa solistina syyskuussa John Adamsin konsertossa Absolute Jest. Alexei Ogrintchouk vierailee oboesolistin ja kapellimestarin kaksoisroolissa, ja konserttoja tähdittävät myös viulistit Baiba Skride ja Barnabás Kelemen, sellisti Marko Ylönen, klarinetisti Christoffer Sundqvist, pianistit Andrei Korobeinikov ja Juhani Lagerspetz sekä nuori kontrabasisti Kaapo Kangas.
Oulu Sinfonian syyskausi pitää sisällään kolmen konsertin pituisen Mozart-festivaalin ylikapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla. Myös ranskalainen musiikki saa oman iltansa, samoin käyrätorvi, kun Golden Horns -kvartetti taituroi Schumannia. Eduard Lalon sellokonserttoa tulkitsee Daniel Müller-Schott, alttoviulisti Ilari Angervo on solistina Matthew Whittallin konsertossa The Heaven That Dwells So Deep ja Réka Szilvay tarttuu viuluun Sibeliuksen neljässä humoreskissa. Itsenäisyyspäivänä Sibeliuksen teosten rinnalle nousee Kalevi Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi, solistinaan Alexej Gerassimez. Kuoroteoksena kuullaan pyhäinpäivän aikaan Gabriel Faurén Requiem.
Kymi Sinfoniettan syksystä löytyy panostusta nykymusiikkiin muun muassa Uuno Klami -sävellyskilpailun finaalin muodossa sekä ylikapellimestari Olari Eltsin Red House -konserttisarjassa, jossa kuullaan mm. Magnus Lindbergia, Steve Reichia ja John Adamsia. Paavali Jumppanen soittaa samana iltana konsertot sekä Mozartilta että Beethovenilta, ja myös alttoviulu ja italialainen barokkimusiikki saavat omat iltansa. Muita solistivieraita ovat muun muassa Lawrence Power, Chloë Hanslip ja Rebecca Roozeman.
Jyväskylä Sinfonian kausi kutsuu solisteiksi ennen kaikkea jousia ja puupuhaltajia: Mikko Raasakka on solistina Kalevi Ahon bassoklarinettikonserton kantaesityksessä, Gil Shaked-Agababa ja Kristjan Parts puolestaan Felix Mendelssohnin konserttikappaleessa klarinetille ja basettitorvelle, ja Tadashi Tajima toimii shakuhachi-huilun solistina. Tuomas Ylinen, Leonardo Chiodo ja Ilkka Kauppi vierailevat kaikki sellosolisteina ja nuori Kaapo Kangas kontrabasson varressa. Ennen itsenäisyyspäivää orkesteri esittää Sibeliusta ja Leevi Madetojaa kahdella mieskuorolla vahvistettuna. Lisäksi syksy sisältää Keski-Suomen vierailukonsertteja, joissa Ari Rasilaisen ja Atso Almilan kapellimestariluokkien oppilaat pääsevät näyttämään taitojaan.
Kuopion kaupunginorkesteri juhlii tällä kaudella 110-vuotista taivaltaan, ja aloittaa sen jalkautumalla kaupungin ravintoloihin soittamaan Kuopio juhlii –tapahtuman aikaan 22.–23.8. Kausi sisältää paljon vierailijoita, joita harvemmin nähdään sinfoniaorkesterin edessä: jazz-saksofonistit Timo Lassy ja Linda Fredriksson tähdättävät Kerkko Koskisen kaksoiskonserttoa, samoin vibrafonisti Arttu Takalo toimii oman kantaesitettävän kaksoiskonserttonsa solistina yhdessä harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran kanssa. Ville Ojasen Keskellä palaa rurjaan saapuvat orkesteria vahvistamaan laulaja Johanna Iivanainen, trumpetisti Kalevi Louhivuori sekä viisihenkinen kansanmusiikkiyhtye. Suomen-ensiesityksinä kuullaan muun muassa Cecilia Damströmin Tundo! sekä James MacMillanin saksofonikonsertto solistinaan Amy Dickson.
Joensuun kaupunginorkesterin edessä aloittaa uusi ylikapellimestari Eero Lehtimäki, taiteellisina partnereinaan pianisti Iiro Rantala ja viulisti Minna Pensola. Kapellimestareina vierailevat myös Judith Kubitz, Juha Kangas, Atso Almila, Huba Hollókői sekä edellinen taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Solistivieraita kaudella ovat Paavali Jumppanen, sellisti Seppo Kimanen, lyömäsoittaja Kazutaka Morita, urkuri Jan Lehtola, Pensolan ja Antti Tikkasen viuluduo sekä beatboxaaja Felix Zenger. Marraskuussa kuullaan suurteoksena Carl Orffin Carmina Burana.
Lapin kamariorkesteri kaksintaa suurimman osan konserteistaan Rovaniemen Korundi-salin lisäksi myös muualla maakunnassa. Iso osa syksyn ohjelmistoa kuullaan ensi kertaa Suomessa tai on klassikkoteoksen kamariorkesterisovituksen Suomen-ensiesitys, kuten Tšaikovskin ja Sibeliuksen viidensien sinfonioiden sovitukset. Trumpetisti-johtaja Håkan Hardeberger tuo tuliaisinaan aimo annoksen 1900-luvun musiikkia, ja kapellimestari Tianyi Lu puolestaan Uuden-Seelannin terveiset. Myös unkarilainen ja ranskalainen musiikki on esillä. Ennen joulua kantaesitetään vielä Seppo Kantosen Laulusarja ’Pisaroita Iholla’ Sirkka Seljan runoihin kertovalle laulajalle, jazztriolle ja kamariorkesterille
Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterien yhteiskonsertti Phantasma marraskuussa sisältää Erkki-Sven Tüüriä, Beethovenia sekä Sergei Prokofjevin toisen viulukonserton, solistinaan nuori Rebecca Roozeman. Seinäjoen syysohjelma on pääosin kamarimusiikillinen; Vaasassa kapellimestari Miguel Roma ja klarinetisti Eneko Iriarte Velasco esittelevät espanjalaista musiikkia, Ville Matvejeff puolestaan sekoittaa tenori Topi Lehtipuun kanssa nykymusiikkia ja barokkia. Kaupunginorkesterin kannatusyhdistyksen 25-vuotisjuhlakonsertti Bravo! tuo James Lowen johtamana lavalle Samuel Barberia, Aaron Coplandia ja Gustav Mahleria.
Pori Sinfonietta avaa ylikapellimestari Tibor Bogányin johdolla kautensa elokuun lopun yökonsertilla sekä vierailulla Satasoitto-festivaalilla. Ion Buinovschi toimii viulusolistina orkesterin Satakunnan-kiertueella. Iiro Rantalan tuomisina on omien sävellysten lisäksi myös Mozartin pianokonsertto nro 21. Myös oboisti Saara Kemppi ja nuori pianokilpailuvoittaja Anton Mejias vierailevat solisteina. Marraskuussa Sinfonietta esittää Richard Straussin Ariadne auf Naxos -oopperan konserttiversion.
Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin uuden taiteellisen johtajan Malin Bromanin kokoamista ohjelmista löytyy niin ranskalaisen musiikin teemaa kuin sulassa sovussa klassismia, Schönbergiä, Salosta ja Sally Beamishia. Johtajina vierailevat muun muassa Anna-Maria Helsing, Jan Söderblom, John Storgårds, Petteri Pitko, Tuomas Hannikainen, Tomas Djupsjöbacka sekä József Hárs, jonka kanssa orkesteri soittaa RUSK-nykymusiikkifestivaalilla mehukkaan 1900–2000-lukujen kattauksen. Myös naissäveltäjien osuutta on painotettu uudessa ohjelmassa.
Lappeenrannan kaupunginorkesteri juhlii 370-vuotiasta kotikaupunkiaan yhdessä Rakuunasoittokunnan kanssa harvemmin kuulluilla kotimaisilla teoksilla. Solistivieraina syyskaudella kuullaan mm. viulisti Petteri Iivosta, sellisti Kalle-Pekka Koposta, käyrätorvensoittaja Mika Paajasta, alppitorvensoittaja Carlo Torlontanoa sekä laulajia Gabriel Suovanen, Tiina-Maija Koskela, Johanna Rusanen ja Aarne Pelkonen. Orkesteri yhdistää kahdesti voimansa Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Erkki Lasonpalon johtamaksi Saimaa Sinfoniettaksi Beethovenin, Richard Straussin teoksia ja oopperamusiikin klassikoita varten. Aalto-yliopiston lopputyötään tekevät opiskelijat tekevät marraskuussa yhteistyössä kaupunginorkesterin kanssa musiikki-filmi-performatiivisen teoksen Konsertto filmille ja orkesterille.
Aiempien orkesterien yhteydessä mainittujen yhteiskonserttiensa ohella Mikkelin kaupunginorkesteri, taiteellisten partnereidensa Erkki Lasonpalon ja Daniel Raiskinin johdolla. Raiskin ja viulisti Anton Barahovski esittävät vuoroin Tšaikovskia ja Mozartia, ja Lasonpalon vieraaksi saapuu nokkahuilisti Eero Saunamäki solistoimaan Georg Philipp Telemannin ja Jan Sandströmin konsertoissa.
Lohjan kaupunginorkesteri on muihin verrattuna ottanut jo varaslähdön ja aloittanut konsertoinnin jo elokuun alussa. Usein pienemmiksi kamariryhmiksi jakautuvassa orkesterissa on tällä hetkellä avoin kapellimestarin vakanssi. Koko mitassaan orkesteri soittaa Loviisan Sibelius-päivillä solisteinaan Elina Vähälä ja Razvan Popovici, Kuorojen ja solistien kanssa orkesteri tekee yhteistyötä Mendelssohnin toisessa sinfoniassa (Lobgesang) sekä Mozartin Requiemissa. Syyskuussa kuullaan mm. Vivaldin konsertto neljälle viululle sekä yhteiskonsertti nykymusiikkiin erikoistuneen Uusinta Ensemblen kanssa.
Kemin kaupunginorkesterilla on runkokvartettinsa toimimisen ohella kolme isompaa ohjelmaa. Leif Segerstam johtaa syyskuussa oman (jälleen) uuden sinfoniansa lisäksi Sibeliusta, Frank Bridgeä ja Aleksander Skrjabinia; lokakuussa Ari Rasilainen saapuu kapellimestariksi ja solisteina alttoviulussa ja viulussa ovat kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo ja Mikkelin kaupunginorkesterin konserttimestari Jyrki Lasonpalo. Lisäksi marraskuussa orkesteri juhlii 150-vuotiasta kotikaupunkiaan.
Savonlinna toimii Kemin tavoin kvartettimuotoisena pääosan kausiohjelmaansa, mutta pitää kaksi orkesterikonserttia marraskuussa, solisteinaan oboisti Inka-Elina Kuokkaniemi ja huilisti Jari Vepsä, sekä uudenvuodenaaton yhteiskonsertin Savonlinna Big Bandin kanssa.