TUOREIMMAT UUTISET Kommentti: Nobel-komitean tunnustus nykyajan runonlaulajille

Kommentti: Nobel-komitean tunnustus nykyajan runonlaulajille

bob dylan
Bob Dylan.

Pitäisikö musiikissa jakaa oma Nobel-palkinto?

Jos joku ei vielä tätä tiedä, niin kirjallisuuden Nobelin on saanut parhaiten laulajana ja lauluntekijänä tunnetuksi tullut Bob Dylan. Palkintokomitea perusteli valintaansa sillä, että Dylan on tuonut ”uutta runollista ilmaisua amerikkalaiseen lauluperinteeseen”.

Yllättävä valinta on ehtinyt jo herättää ihastusta ja kritiikkiä puolilta toisin. Keskisuomalaisen kirjoittaja Juho Hämäläinen ihmetteleekin, että vielä vanhanakin Dylan onnistuu järkyttämään konservatiiveja, viitaten tämän 1960-luvun kuuluisaan musiikkityylin vaihtoon.

Dylanin valinta herättää varmasti etenkin musiikkiväessä myös toisenlaiset mietteet: miksi koskaan ei ole jaettu musiikin tai kuvataiteen Nobelia? Vuodesta 1969 lähtien on jaettu talouden Nobel, jota Alfred Nobel ei maininnut alkuperäisessä palkintolistassaan. Miksi kirjallisuuden pitäisi olla ainoa taiteen laji, joka ansaitsee Nobel-huomionsa?

Musiikin Nobeliksi on tosin usein nimitetty jo vuodesta 1992 Tukholmassa jaettua Polar Music Prizea. Palkinnon ovat saaneet monet musiikin eri tyylilajien tekijät. Dylan sai itse palkinnon vuonna 2000, vuonna 2013 sen sai ensimmäistä kertaa suomalainen, säveltäjä Kaija Saariaho. Nobelin palkintorahat voisivat kyllä riittää jaettaviksi sävelten nerokkuuteenkin, mutta ehkä ruotsalaisista tähän riittää pelkkä yksi arvostettu musiikkipalkinto.

Komitea otti nyt joka tapauksessa askeleen eteenpäin. Valinta vaikuttaa osoittavan tukea eri taiteenlajien yhdistämiselle, ja se tunnustaa musiikin lyriikan tasa-arvoiseksi taideproosa- ja runokirjallisuuden kanssa. Ehkäpä esiin astuu vähitellen lisää taiteilijoita, klassisessakin musiikissa, jotka kirjoittavat sekä musiikin sanoituksia että pelkästään kirjalliseksi tarkoitettua taidetta.

Askel otettiin myös tavallaan ajassa taaksepäin, koska se on kunnianosoitus kirjallisuuden ja musiikin yhteenliittyneelle historialle. Aikanaan monet tunnetuimmista runoilijoista olivat runonlaulajia ja trubaduureja, sanoittajia ja säveltäjiä. Kahden tyylin mestareita. Dylan on yksi heidän nykyajan inkarnaatioistaan.

Elina Salin

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version