TUOREIMMAT UUTISET Koronavirus lamauttaa Euroopan kulttuurielämää

Koronavirus lamauttaa Euroopan kulttuurielämää

Berliinin valtionooppera pysyy kiinni 19. huhtikuuta asti, ja talon järjestämä Festtage-tapahtuma on peruttu.

Ensin Italia, nyt myös Saksa ja muut Euroopan maat. Koronaviruksen lamauttavat vaikutukset kulttuurielämään leviävät, ja ooppera- ja konserttitaloja on suljettu enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Tiistai oli hurja uutispäivä musiikkimatkailijalle. Ensin Itävallan hallitus päätti, että kaikki yli 100 hengen sisätilojen yleisötapahtumat ja 500 hengen ulkoilmatapahtumat on peruttava, eli niin Wienin valtionooppera, Musikverein kuin muutkin talot pysyvät kiinni huhtikuun alkuun saakka. Salzburgin pääsiäisfestivaalin on määrä alkaa heti tämän jälkeen eli 4. huhtikuuta, ja festivaali tiedottaa, että vaikutukset ovat vielä epäselviä.

Maanantaina Saksan terveysministeri suositteli yli tuhannen hengen tilaisuuksien perumista. Liittohallituksella ei ole valtaa päättää näitä asioita, mutta tiistaina huutoon vastattiin osavaltioissa laajalla rintamalla. Mm. Münchenissä, Berliinissä ja Stuttgartissa oopperat, teatterit ja konserttisalit pysyvät kiinni 19. huhtikuuta asti, ja samoin muut isot tilaisuudet on peruttu.

Muutamat kaupungit Saksassa haraavat silti vastaan. Esimerkiksi Hampurin ooppera ja Elbphilharmonie ilmoittavat, että esitykset jatkuvat normaalisti, mutta varoittavat erikseen riskiryhmään kuuluvia tulemasta tilaisuuksiin.

Berliinissä oopperataloja ja teattereita on eniten, joten siellä vaikutukset ovat laajimpia. Esimerkiksi Staatsoperin pääsiäisen aikaan sijoittuva festivaali, Festtage, jää kokonaan pois. Berliinin juhlaviikkojen järjestämän Märzmusik-nykymusiikkifestivaalin kaikki konsertit on peruttu. Tapahtuman piti alkaa ensi viikolla.

Kokonaisten isojen festivaalien tippumisia on tapahtunut jo aiemmin, esimerkiksi Aasian suurimpiin kuuluva Hongkong Arts Festival joutui perumaan koko viisiviikkoisen tapahtuman. Baden Badenin Festspielhaus, jossa Berliinin filharmonikot pitää pääsiäisjuhliaan, on ainakin toistaiseksi ilmoittanut kaiken jatkuvan suunnitellusti.

Italiassa jo helmikuun lopulla mm. Milanon La Scala ja Venetsian La Fenice ilmoittivat ovien sulkemisesta, ja nyt se koskee koko maata. Ranska on ilmoittanut myös suurten yleisötapahtumien kiellosta, mutta esimerkiksi Pariisin ooppera ei pystynyt vielä tiistaina kertomaan pidemmistä vaikutuksista, vain muutaman esityksen perumisesta. Pariisin Filharmonia on kuitenkin jo kiinni. Lontoosta ei ole vielä kuulunut uutisia.

Tiistai-iltana kerrottiin, että Ruotsi valmistautuu yleisötapahtumien perumiseen, joten siitä varmaan seuraa lisää uutisia tänään. Tallinnan musiikkifestivaali siirtyy maaliskuulta elokuuhun.

Suomessa kulttuuritalojen sulkemisia ei ole vielä harkittu, eivätkä kesäfestivaalit ole valmistautuneet perumisiin. Tilanne elää kaikkialla nopeasti, ja tämä juttu perustuu keskiviikon  aamupäivän tietoihin.

Harri Kuusisaari

Korjattu: Märzmusik-festivaalin peruuttaminen lisätty, tieto tuli 17.00

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version