lauantai huhtikuu 20. 2024

Maanantaina käynnistyvä VirtuaaliKaustinen tuo kansanmusiikkifestivaalin verkkoon

Yökatrillia vuosittain säestävä JPP konsertoi myös Kaustisen festivaalin virtuaaliversiossa. © Mats Vuorenjuuri

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat tarjoaa tänä kesänä verkon välityksellä kansanmusiikkia ja -tanssia sekä luentoja ja seminaareja. Nähtävillä on mm. pelimannivideoita, iltakonsertteja sekä suoria lähetyksiä.

 

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien oli tarkoitus alkaa maanantaina 13. heinäkuuta, mutta maaliskuussa ryöpsähtäneen koronaepidemian vuoksi fyysinen festivaali peruttiin. Henkisesti kansanmusiikin ja Kaustisen pariin pääsee tänäkin vuonna. Verkossa koetta VirtuaaliKaustinen järjestetään samaan aikaan kuin perinteinenkin festivaali olisi ollut eli 13.–19. heinäkuuta.

Jo kesäkuussa kansanmusiikkijuhlien ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki totesi musiikkijuhlien olevan monille pitkäaikainen perinne ja vuoden kohokohta, joten festivaalin pitämistä ei voi ”jättää noin vain väliin”.

”Lämmintä kasvokkain kohtaamista on mahdotonta korvata mitenkään, mutta näin virtuaalisesti se onnistuu nyt niin hyvin kuin on mahdollista.”

Festivaalisivustolle on rakennettu useita sisältökokonaisuuksia, joihin lukeutuvat musiikkiesitysten ohella mm. Lasten Kaustinen ja kansantanssi. Sivusto päivittyy maanantaista lähtien viikon ajan joka päivä kello 10.

Esitysten ohella Kansanmusiikki-instituutin radio lähettää arkistojen aarteita. Lisäksi viikon aikana järjestetään erilaisia työpajoja, joissa voi opetella uusia kappaleita tai tekniikoita.

Viikon pääosassa on tietenkin pelimannimusiikki, minkä vuoksi festivaalijärjestäjät pyysivät videotervehdyksiä ympäri Suomea. “Emme ole pystyneet vielä edes laskemaan kaikkia, mutta yli 300 pelimannivideota on varmasti”, Hakamäki iloitsee. 

“Määrä on aika uskomaton, kun otetaan huomioon, että kaikki videot ovat uusia, VirtuaaliKaustista varten tehtyjä.”

 

Iltakonserteista osa striimataan suorina

Iltakonserteista kolme ensimmäistä on nauhoitettu ennakkoon ja kolme viimeistä striimataan suorina Kaustinen-salista esityspäivänä kello 19. Ennakkoon nauhoitetut konsertit on taltioitu erilaisissa, Kaustisen henkeä valottavissa paikoissa.

Maanantain Pelimannitalolla taltioidussa avajaiskonsertissa juhlistetaan Aaro Kentalan syntymän 100-vuotisjuhlaa. Tiistain konsertissa Pauanteelta soittaa shamaaniviulisti Tuomas Rounakari, keskiviikon konsertti taasen siltatansseista tunnetulle Penttilän sillalle.

Live-konserteissa torstaina lavalle nousee Konsta Jylhä -kilpailujen palkittuja esiintyjiä. Perjantaina puolestaan on luvassa ”eteläpohjalaista rytkettä” ja lauantaina yleisön toivekonsertti JPP:n johdolla. Virtuaalifestivaali huipentuu yhteissoittoon verkossa sunnuntaina 19. heinäkuuta kello 14.

VirtuaaliKaustisen verkkosivut ovat avoinna heinäkuun loppuun saakka, minkä jälkeen videot ovat katsottavissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlien YouTube-kanavalla.

Tuoreimmat uutiset