TUOREIMMAT UUTISET Musiikkialan yhdenvertaisuusteesit julki – allekirjoita nyt!

Musiikkialan yhdenvertaisuusteesit julki – allekirjoita nyt!

Musiikkiala on varsinkin johtajanpaikoiltaan miesvaltainen, kertoo Music Finlandille tehty selvitys.

”Takaamme kaikille työntekijöillemme turvallisen työympäristön, ja puutumme viipymättä kaikenlaiseen syrjintään, seksuaaliseen häirintään ja työpaikkakiusaamiseen.”

”Kannustamme ja valitsemme taiteellisesta päätöksenteosta vastaaviin tehtäviin sukupuoleltaan, iältään ja taustaltaan erilaisia ihmisiä.”

Nämä ovat vain muutama sitoutumuksista, jotka löytyvät juuri julkaistuista musiikkialan yhdenvertaisuusteeseistä. Teeseillä pyritään kehittämään musiikkialan yhdenvertaista, tasa-arvoista tulevaisuutta ja musiikkialan toimijat voivat nyt allekirjoittamalla sitoutua niihin. Allekirjoittaneista löytyy jo sellaisia yrityksiä ja organisaatioita kuin Finland Festivals, Muusikkojen liitto, Fazer Konserttitoimisto, Teosto ja Tampere-talo.

Teesit allekirjoittaneet yritykset ja organisaatiot sitoutuvat tekemään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sekä noudattamaan sitä. Allekirjoittaminen sitouttaa edistämään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta aktiivisesti työn eri aloilla. Teesit löytyvät verkkosivulta yhdenvertainenmusiikkiala.com.

Perusteet teeseille luotiin Musiikki & Media -tapahtuman yhteydessä 5.10.2017 ja lopulliseen muotoonsa ne työsti musiikkialan ammattilaisista koostunut työryhmä. Hankkeen on koordinoinut Music Finland.

Missä ovat musiikkialan johtajatehtävien naiset?

Music Finland tilasi viime vuonna esiselvityksen taustatietona työpajaan, jossa kehitettiin teeseille perustat. Esiselvityksen toteutti Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Ilona Rimpilä, ja siinä tarkasteltiin yhteensä 1914 työpaikkaa ja luottamustehtävää musiikkialalta Suomesta.

Musiikkialan työllistävyys osoittautui selvityksessä olevan sukupuolijakaumaltaan melko tasainen: 40 % prosenttia musiikkialalla työllistyneistä oli naisia. Musiikkialan sektoreista ainoa naisvaltainen sektori oli kuitenkin festivaalityö, jossa naisia työllistyneistä oli 60 %.

Johtaja- ja hallituspaikoissa tilanne oli täysin toinen. Musiikkialan hallitusten puheenjohtajista lähes 85 % oli selvityksen mukaan miehiä ja hallituspaikoista yli 70 % miesten hallussa. Toimitus- ja toiminnanjohtajista vain noin neljäsosa oli naisia.

Intendenttitehtävien parissa tilanne oli osittain toisenlainen: orkesterien intendenteistä naisia on enemmistö, noin 60 %. Festivaaleilla ja orkestereissa naisia on kuitenkin taiteellisina johtajina selvä vähemmistö.

”Musiikkialalla olisikin hyvä pohtia, minne naiset katoavat, jos 40 prosenttia alan työntekijöistä mutta vain pieni osa johtotehtävissä toimivista on naisia. Kysymys on tärkeä paitsi tasa-arvon, myös koko alan kannalta: päätöksiä tulisi tehdä sellaisen joukon voimin, joka edustaa paremmin myös musiikin tekijöitä ja kuluttajia”, esitietokyselyä arvioi dosentti Hanna Ylöstalo (Turun yliopisto).

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version